Kívül tágasabb

13 tipp a jetlag elkerülésére

2019.05.28. 06:30, Kívül tágasabb , 2 komment

Egy hosszú utazás után nehéz átállni a másik időzónára, akár napokig rosszul érezhetjük magunkat emiatt. Szakértők azonban segítenek, hogyan lehet legkönnyebben átvészelni ezt az időszakot.

repules_no_foto_pixabay_com.jpg

Legyen az alvás prioritás az utazás előtt 

Aludjunk eleget az utazást megelőző éjszaka. A rossz tervezés, a késői pakolás és más stresszfaktorok is rossz hatással lehetnek az utazásunkra, megnehezítve az alkalmazkodást egy másik időzónához – mondta W. Christopher Winter alváskutató. 

Pakoljunk úgy, hogy segítsük az alvást 

Ez főleg akkor fontos, ha a repülőgépen nehezen alszunk. Legyen nálunk nyakpárna, füldugó, arcmaszk és kényelmes ruhák, hogy minél jobban tudjunk álomba szenderülni. 

Időzítsük az alvást 

Nem elég eleget aludni, az időre is figyelni kell. Egy másik szakértő, Christine Hansen azt mondta, hogy az embereknek egy nap kell már ahhoz is, hogy hozzászokjanak a két időzónás különbséghez. 

Ehhez azonban előzetesen fel tudjuk készíteni magunkat. Ha mondjuk tízórás a különbség, akkor érdemes öt nappal előbb rákészülni, és lefeküdni vagy felkelni mindig két órával előbb vagy később, attól függően, hogy melyik irányba repülünk. 

Csökkentsük a koffeint 

Egyértelműnek tűnik, de sokan mégis isznak kávét vagy más koffeintartalmú italt utazás előtt. Egy nappal az indulás előtt már javasolt elhagyni a koffeint. Így az új időzónában megfelelő időben tudunk aludni. 

Ellenőrizzük a helyünket 

Nem mindegy, hogy hol ülünk a repülőn. Ha már van tapasztalatunk, hogy a folyosó vagy az ablak mellett tudunk jobban pihenni, válasszunk ennek megfelelő helyet. Ha szükséges, és megtehetjük, akkor utazzunk business classon. 

Kerüljük a kék fényt az út alatt 

Sarah Morgan, a VitaminIQ nevű appot fejlesztő cég alapítója és vezetője azt javasolja, hogy viseljünk kék fényt blokkoló szemüveget a repülőn. A kütyükből és LED-égőkből kibocsátott kék fény ugyanis élénkítő hatású, ahogy a szemünk látja, az agyunk felébred. Ha ezt ki tudjuk zárni, nyugodtabb, pihentetőbb lehet az utazásunk. 

Mozogjunk a repülőn 

Fontos, hogy nyújtóztassuk ki a lábunkat az utazás előtt és közben is, majd a leszállás után is. Sokáig egy helyben ülve befeszülhetnek a vállak, a csípő és a térdízületek, így a mozgás segíthet – például az is, ha felemeljük a karunkat. 

Számoljuk ki, hogy mennyit alszunk a repülőn 

Nézzük meg előre, hogy mennyi idő lesz ott, ahova érkezünk. Ha reggel érünk oda, akkor próbáljunk aludni a gépen, mert így frissebben szállhatunk le és kezdhetjük a napot úti célunknál. Ha viszont este érkezünk, akkor nem jó ötlet a gépen aludni: így ugyanis az első éjszaka lehet nehéz, ami az egész átállást rosszabbá teheti. 

Ne alkoholizáljunk 

Sokan szeretnek alkoholt inni a repülőn, mert így legyőzik a félelmeiket, csakhogy nem tanácsos inni.  Ez dehidratálja a testet, ami csak rontja, elnyújtja a jetlag tüneteit. Ha azt is gondoljuk, az alkohol elálmosít, az igazság az, hogy az alvás minősége nem megfelelő ittasan. 

Hidratáljunk 

Az ugyanakkor fontos, hogy elég vizet igyunk az út során, így ugyanis könnyebben tudunk átállni az új időzónára. A víz mellett hasznos lehet a folyadékban gazdag ételek, így az uborka, zeller, paradicsom, dinnye és áfonya fogyasztása is. 

Kerüljünk összhangba a Nappal 

Ahogy megérkeztünk, próbáljuk megnézni a napfelkeltét vagy a naplementét. Ez ugyanis segít a cirkadián ritmusunknak alkalmazkodni az új helyszínhez.

A napfény segít az agynak észlelni, hogy mennyi az idő és milyen hormonokat kell termelni, ezáltal gyorsabb lehet az átállás. 

Mozogjunk a megérkezés után 

A testmozgás segít serkenteni a vérkeringést, az endorfin termelését, így a cirkadián ritmusunk könnyebben áll át. 

Optimalizáljuk a környezetet 

Állítsuk 17-19 Celsius-fokosra a hőmérsékletet a szobában, hogy könnyebben el tudjunk aludni, valamint sötétítsünk be teljesen.

(Fotó: pixabay.com)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása