Kívül tágasabb

Örökre megváltoztak az esküvők

2021.07.18. 21:56, Kívül tágasabb , komment

A Covid-járvány rengeteg mindent megváltoztatott az életünkben és még mindig nem egyértelmű, mi az, ami visszatér a 2020. március előtti állapothoz és mi az, ami soha nem lesz már ugyanolyan. Nos, az esküvők esetében sok minden tartozik az utóbbi csoportba. Ezekből mutatunk most meg öt (plusz egy) dolgot.

eskuvo_2_foto_pixabay_com_racjunior.jpg

Már nem csak szombaton

Az egyik nagy változás, hogy míg korábban az esküvőket jellemzően szombaton tartották, addig az elmúlt bő egy évben egyre jellemzőbbek lettek a hét közepén rendezett események.

Egy brit esküvőszervező azt mondta, míg korábban arra is nehéz volt rávenni a párokat, hogy pénteken vagy vasárnap esküdjenek, addig mostanra (elsősorban a rengeteg feltorlódott lagzi miatt) már a hétköznap sem számít kirívónak és ez a trend jövőre csak erősödni fog.

Az élő stream

A járvány alatt érthető okokból (például a vendégek számának korlátozása miatt) sokan döntöttek az élő stream mellett. A korlátozásokat mostanra sok helyen feloldották (vagy annyira lazították, hogy mintha már nem is lennének), ám sok pár döntött úgy, megtartja ezt a szokást.

Egyrészt így nem feltétlenül kell mindenkit meghívni (erről kicsit lejjebb), másrészt így olyanok is részesei lehetnek a nagy napnak, akik egyébként sem tudnának ott lenni (például idősebb, utazni már nem nagyon tudó rokonok).

Olyannyira így van ez, hogy egyre több esküvőszervező cég vette fel kínálatába a streamelést, a közvetítések így egészen profi minőségben zajlanak.

Erősen szűkített vendéglista

A járvány egyik maradandó hatása, hogy vége annak az időszaknak, amikor a szülők legjobb barátait és azok legjobb barátait, valamint évek vagy évtizedek óta nem látott rokonokat is meg kellett hívni az esküvőre és pláne a lakodalomra.

„Egyre több olyan párt látok, akik a járványt arra használták indokként, hogy ne kelljen meghívni azt a plusz 30 embert, akit egyébként sem szerettek volna. Noha a korlátozásokat sok helyen feloldották és a helyszínek ismét normálisan működhetnek, az ügyfeleim közül sokan mégis arra használják a Covidot, hogy olyan esküvőjük legyen, amilyet ők szeretnének, anélkül, hogy csalódást okoznának az embereknek” – mondta Jesse Reing rendezvényszervező az indy100-nak.

Olcsóbb, intimebb rendezvények

Az esküvők hagyományosan iszonyatos pénzégetést jelentettek, sokan akár adósságokba is verték magukat azért, hogy megfeleljenek a (vélt vagy valós) elvárásoknak, ám a járvány ideje alatt sokan újragondolták a prioritásokat.

„A kisebb eseményekkel a párok pénzt spórolnak, kevésbé vannak stressznek kitéve, ugyanakkor még mindig rendezhetnek nagyszerű, romantikus esküvőt” – hívta fel a figyelmet Karen Cleveland etikettszakértő.

A svédasztal vége

Noha Magyarországon talán kevéssé volt elterjedt a svédasztalos lakodalom, mint mondjuk az angolszász országokban, aligha vállalunk nagy kockázatot, ha azt állítjuk, már nem is nagyon lesz.

Az ok nyilvánvaló: a svédasztalos rendszer komoly egészségügyi kockázatokat rejthet, az asztali felszolgálással ezt ki lehet iktatni.

Egyedi élmények

A hagyományos táncos lakodalmak helyét egyre több helyen veszik át a különleges, egyedi élményeket kívánó rendezvények, például a borkóstolás sommelier-vel, az egzotikus kávékat kínáló bárok baristákkal, és még folytathatnánk.

De olyan is előfordult már, hogy valaki kerti lagzit rendezett, melyen egy food truck szolgáltatta az ételt, mások úgy döntöttek, kettesben szeretnék átélni ezt a nagy napot – semmi gond, mindent lehet.

(Fotó: pixabay.com/racjunior)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: esküvő trend

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása