Kívül tágasabb

A középső testvérek titkos ereje

2021.08.14. 06:30, Kívül tágasabb , komment

A középső gyerekekről általában azt gondolják, alulteljesítenek a többiekhez képest, mert a szülők kevesebbet törődnek velük, mint az elsőszülöttekkel vagy a legkisebbekkel. Ez azonban egyáltalán nincs így, állítja a kutató, példaként amerikai elnököket, Bill Gatest vagy éppen Madonnát említve. Búcsúposzt.

madonna_britney_spears_csok.jpgKét középső gyerek, Britney Spears és Madonna csókja

Abraham Lincolntól Madonnáig rengeteg példát lehet hozni a középső gyerekek sikereire, így aztán leginkább előítélet az, amit sokan gondolnak, nevezetesen, hogy az elsőszülöttekhez és a legkisebbekhez képest ők nem teljesítenek olyan jól az életben.

„Úgy gondolnak rájuk, mint akiket elhanyagolnak, sértettek, nincs bennük motiváció, negatívan tekintenek az életre, nem érzik úgy, hogy tartoznak valahova” – sorolta a Psychology Today szaklapnak a középső testvérekkel kapcsolatos sztereotípiákat Katrin Schumann.

A témában társszerzőként könyvet (The Secret Power of Middle Children) is jegyző szakember hosszan kutatta a „középső gyerek szindrómát” és arra jutott, hogy középső gyereknek születni nem várt előnyökkel is járhat.

Még ha igaz is, hogy a szülők nem ritkán kevésbé törődnek velük (persze ez is családja válogatja), hosszú távon ebből előnyük is származhat.

„Sokkal függetlenebbek lesznek, képesek lesznek nem sablonokban gondolkodni, kisebb rajtuk a nyomás és sokkal együttérzőbbek. A középső testvérek nem megkeseredettek - társasági lények és nagyszerű csapatjátékosok” – mondta Katrin Schumann.

A szakember arra is felhívta a figyelmet hogy az amerikai elnökök több mint fele (52 százaléka) középső gyerekként látta meg a napvilágot, de középső gyerek volt Martin Luther King Jr., miként az Madonna, Britney Spears, Jennifer Lopez vagy éppen Diana Ross is.

„Sokan az elsőszülöttekre gondolnak ambíciózus emberekként, de a középsők is ilyenek, csak éppen ez a belső motiváció más irányú” – magyarázta Katrin Schumann, hozzátéve, hogy utóbbiakat jobban érdekli az igazság, mint a hatalom vagy a presztízs.

„A középső gyerekeket gyakran ösztönzik a társadalmi kérdések” – tette hozzá, példaként Nelson Mandelát emelve ki. „Üzletemberként pedig nagyszerű újítók és vezetők, mint például Bill Gates vagy Mark Zuckerberg” – emelte ki.

„Egy kutatás szerint a középső gyerekek 85 százaléka nyitott az új ötletekre, szemben az elsőszülöttekkel, ahol ez az arány 50 százalék” – mondta Katrin Schumann, aki némi tanáccsal is szolgált a középsőknek: „Akkor lesznek a legboldogabbak, ha saját útjukat járják, és kiszámított kockázatot vállalnak. Néha kicsit fel kell forgatni a dolgokat”.

Búcsúzunk

Karácsony második napja volt, ilyenkor az ember már kissé eltelik a finomságokkal, megnézte a szokásos karácsonyi filmeket, böngészget a neten… Belefutottunk egy érdekes cikkbe arról, hogy a brit kormány a nagy spórolási őrületben úgy döntött, megváltoztatja az 5 és 10 pennysek alapanyagát, és méretét, arról viszont elfeledkezett, hogy az országban működő mintegy 400 ezer parkolójegyet árusító és több millió egyéb automatát nem lesz olyan egyszerű átállítani január 1-ig.

Annyira megtetszett a sztori, hogy gyorsan megírtuk, és ha már megírtuk, csináltunk neki egy blogot is. Az első ötlet, ami névként beugrott, a Kívül tágasabb volt, hiszen azt akartuk megmutatni, hogy a világ érdekes, egészen elképesztő dolgok történnek mindenfelé. 2010. december 27-én tehát elindult a blog.

Akkor még az Origo jegyezte postr.hu-n, ahonnan 2012 nyarán költöztünk át a blog.hu-ra és ezzel az Indexre.

Az azóta eltelt több mint 10 és fél évben heti 5-6 posztot írtunk (nem számoltuk pontosan össze, de ez közelít a háromezerhez, ha minden igaz) és összesen közel 40 millió alkalommal kattintottatok ránk, amiért ezúton is köszönet és hála.

A legolvasottabb posztunk Marilyn Monroe-ról szólt (több mint 150 ezren olvastátok és néztétek meg benne a képeket), de megmutattuk azt is, hogyan nézhet majd ki a tudósok szerint az ember 2100-ban és bepillantottunk az amerikai bordélyok világába – hogy csak a legnépszerűbb példákat hozzuk.

A legfontosabb azonban az, hogy nagy élvezettel osztottuk meg veletek ezeket a történeteket, jó volt megírni őket, még ha azon vettük is észre magunkat, hogy egy idő után már mindent azzal a szemmel néztünk, hogy „na, jó lenne-e ez a Kívülre?”…

Ez egy ideig még biztosan így marad, csak éppen Kívül tágasabb nem lesz már, ugyanis úgy döntöttünk, befejezzük a blogot. Rengeteg időt vitt el az életünkből, mi is változtunk és úgy éreztük, akkor kell abbahagyni, amikor még szívvel csináljuk.

Márpedig mindig szívvel csináltuk, karácsonykor, nyaraláskor, télen és nyáron – de most vége. Köszönjük, hogy velünk tartottatok és ne feledjétek: a világ érdekes!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása