Kívül tágasabb

A legrövidebb repülőutak

2020.05.30. 22:00, Kívül tágasabb , komment

Miközben idén márciusban a Qantas A380 történelmet írt azzal, hogy közvetlenül repült Ausztráliából az Egyesült Királyságba a Szingapúrban bevezetett korlátozást kikerülve, ott a másik véglet is: az elképesztően rövid repülőutak. Ezek közül választottunk ki néhányat.

repulo_viz_folott_foto_privatefly.jpg

A járvány nyomán bevezetett korlátozások miatt az Egyesült Államokban például a légitársaságok egyre rövidebb utakkal próbálják meg teljesíteni a szabályozás által rájuk rótt kötelezettségeiket – annyira rövidekkel, hogy a gépek jóformán még fel sem szálltak, már szállhatnak is le.

Ennek a talán legszélsőségesebb példáját Coloradóban látható, ahol ideiglenesen bevezettek egy Eagle-Vail és Aspen közötti járatot – a két település között egészen pontosan 46 km a távolság. (A részletesebb posztot itt olvashatjátok.)

Most azonban másfelé kalandozunk, megmutatjuk a legrövidebb repülőutakat a nagyvilágból.

Sint Maarten (Hollandia, Karib-tenger) - Anguilla (Nagy-Britannia, tengerentúli terület)

Légitársaság: Anguilla Air Services (SXM-AXA)
Távolság: 19,1 km
Menetidő: 10 perc

A környezet gyönyörű, viszont aki nem csatolja be időben az öveket, az inkább el se kezdje, mert a kevesebb, mint 20 km-es utat 10 perc alatt teszi meg az Anguilla Air Services gépe.

Sint Maartenről egyébként indul még nagyon rövid út, például St Bartsra, igaz, az már 15 percig tart és 32 km-t tesz meg a gép.

Westray - Papa Westray (Skócia)

Légitársaság: Loganair (WRY-PPW)
Távolság: 3 km
Menetidő: 1,5 perc

Az Orkney-szigetekhez tartozó Westray és Papa Westray közt hétköznaponta kétszer indul repülő (mindkét irányba persze). Az út éppen akkora, mint az edinburgh-i nemzetközi repülőtér kifutópályája.

A menetidő 1,5 perc, de előfordult már, hogy 53 másodperc alatt sikerült megtenni a távot. Azért van egyáltalán szükség rá, mert a két szigetet egy vékony vízsáv választja el egymástól (igen, régóta terveznek egy hidat).

Kegata - Apowo (Indonézia)

Légitársaság: Matt Dearden
Távolság: 2 km

A 2 km-es út sétálva sem lenne több mondjuk 20 percnél, ha nem állná utunkat a sűrű dzsungel és a hegyek. De állják, így a leggyorsabb és legbiztonságosabb megoldás a repülés. A pilóta Matt Dearden, gépe egy Pilatus PC-6 Turbo Porter, amin 10 utas fér el.

A járat nem menetrend szerint jár, ilyen értelemben kissé kilóg a sorból, viszont fizetni természetesen kell érte, így tulajdonképpen ez a világ legrövidebb kereskedelmi repülőútja.

A fel- és leszállás kifejezetten kalandos, hiszen mindkét kifutópálya (már amennyiben ezt annak lehet nevezni) füves, ami persze általában nedves, így csúszik, mint annak rendje.

Tangiers (Marokkó) – Gibraltár

Légitársaság: Royal Air Maroc (TNG-GIB)
Távolság: 69 km

Európa és Afrika partjait mindössze 15 km választja el egymástól a szoros legkeskenyebb részén, így a leginkább kézenfekvő dolog hajóval átkelni. Aki ragaszkodik a repüléshez, az választhatja a Royal Air Maroc járatát.

Kinshasa (Kongói Demokratikus Köztársaság) - Brazzaville (Kongó)

Légitársaság: ASKY és Camair-Co.
Távolság: 26 km

Két főváros között nincs ennél rövidebb repülőút, más kérdés, hogy ennek persze tragikus története van. A két fővárost a Kongó folyó választja el egymástól. A járvány előtt két társaság gépei is repültek a két nagyváros között, a pánafrikai ASKY és a kameruni Camair-Co.

(Fotó: PrivateFly)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása