Kívül tágasabb

A pszichopaták kedvenc zenéi

2017.10.04. 06:30, Kívül tágasabb , 19 komment

Legyünk óvatos azokkal, akik a No Diggity című slágert kedvelik a Blackstreettől, vagy a Lose Yourself-et Eminemtől! A pszichopaták ugyanis nagyra értékelik ezt a két dalt.

eminem.jpg

Hiába sulykolja a filmtörténelem két legendás opusza is, ahol Alex a Mechanikus narancsban és Hannibal Lecter a Bárányok hallgatnak-ban a klasszikus zenéért rajonganak a legjobban amellett, hogy terrorizálják a környezetüket, egy kutatás szerint a pszichopaták egyáltalán nem kedvelik jobban a klasszikusokat, mint az átlagemberek. De azért vannak zenei preferenciáik.

A kutatásban 200 emberrel hallgattattak meg 260 dalt. A legmagasabb pszichopatológiai indexet elért alanyok ezt a két dalt kedvelték a legjobban. A New York Egyetem kutatócsoportja hangsúlyozza, hogy ezek az eredmények előzetesek és nem publikusak, viszont olyan nagy az érdeklődés, hogy egy sokkal nagyobb, több ezres mintán is szeretnék elvégezni a kutatást. A következő lépés majd az lesz, ha a zenei preferencia mentén meg lehet állapítani, hogy valaki pszichopata-e vagy sem. 

Egyébként akármilyen egyéb személyiségjegyekkel is rendelkeztek az alanyok, Sia Titanium és a The Knacks My Sharona című dalait kedvelők mutatták a legkevesebb pszichopata tünetet.

„A média úgy ábrázolja a pszichopatákat, mint baltás gyilkosok és sorozatgyilkosok, de ez a valóságban egyáltalán nem ennyire nyilvánvaló. Nem mind olyanok, mint Joker a Batmanben. Lehet, hogy melletted dolgozik és simán beolvad. Mintha a pszichológia ’sötét anyaga’ lennének” – nyilatkozta a kutatást vezető Pascal Wallisch. 

A társadalom egy százaléka diagnosztizálható pszichopataként, de ez az arány a börtönökben már öt százalékos. Becslések szerint ez a rendellenesség önmagában mintegy 460 milliárd dollárba kerül az amerikai államnak. 

„Nem jó, ha ezek az emberek olyan pozíciókba kerülnek, ahol nagyon sokat tudnak ártani. Szükségünk van olyan eszközre, amellyel be tudjuk őket azonosítani, akkor is, ha ebben nem működnének közre” – tette hozzá Pascaal Wallisch. 

A tudósok megtalálták már azt a génvariánst is, amelyik a legjellemzőbb a pszichopatákra, de nehezen tudják megállapítani a rendellenességet. A gének hajlamossá tehetnek az agresszióra vagy az empátiára, de a cselekedeteinket nem határozzák meg. 

Az agyi MR is kimutathat olyan mintázatokat, amik erre utalnak, de ezekből sem lehet az egyén viselkedésére következtetni. És persze a rendőrök sem röntgenezhetik meg minden gyanús egyén agyát.

Ha ez a kutatás beválik, akkor segíthet. A Lose Yourself-en és a No Diggity-n kívül más dalokat is találtak, amelyeket inkább a pszichopaták kedveltek, de Pascal Wallisch nem árulta el a címüket, hogy ne befolyásolják majd a következő kutatást, amelyben megvizsgálják, hogy valóban van a zenei ízlés és a rendellenesség között összefüggés, és ha igen, mely dalokkal lehet majd kiszűrni a pszichopatákat. 

Megvan azonban a veszélye annak, hogy nem egészen tisztességesen is használni fogják a módszert. Ha például megvan egy 30-as zenei lista a teszteléshez, akkor az online zenei szolgáltatóknál a felhasználók közül azok, akik ezeket a zenéket kedvelik, pszichopataként lesznek azonosíthatók. 

„Pont az a módszer lényege, hogy az alany együttműködés és beleegyezése, vagy anélkül, hogy tudna egyáltalán a tesztről, kimutatható legyen a rendellenesség. Hogy ez etikus-e, kétséges. Ugyanakkor az sem etikus, ha pszichopata vezető pozícióban dolgozik, vagy hatalom van a kezében” – osztotta meg kételyeit a szakember. 

Szerencsére a módszer etikusságát még ráérnek vizsgálni, hiszen kezdetleges stádiumban van az egész.

Ezzel a kísérlettel párhuzamosan egy online kutatás is zajlik egy oxfordi kutató, Kevin Dutton (a Pszichopaták bölcsessége című könyv szerzője) vezetésével. Már több, mint 3 millió ember visszaküldte a kérdőívet, ami a pszichopaták zenei ízlésével és egyéb preferenciáival foglalkozik. 

Azzal együtt is, hogy online kutatásnak bőven akadnak gyenge pontjai, azért elgondolkodtató az eredmény: a pszichopaták a rap zenét hallgatják és a Financial Timest olvassák.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: zene pszichológia

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása