Kívül tágasabb

Donald Trump kell? Hívja Rhonát!

2017.03.29. 06:29, Kívül tágasabb , 5 komment

Rhona Graff neve aligha mond túl sokat még az amerikai politikát közelről követőknek sem, ami nem csoda, hiszen a hölgy még csak a Fehér Ház környékén sem nagyon bukkan fel. Mégis, egyike Donald Trump legfontosabb segítőinek, akin keresztül el lehet jutni az amerikai elnökig. Ami sokakban erős kételyeket is ébreszt.

rhona_graff_foto_getty_images_katy_winn.jpg

Mielőtt bárki valamilyen eltitkolt szeretőre gondolna, nem erről van szó, Rhona Graff mégis rendkívül fontos alakja Donald Trump (és az elnököt régóta ismerők) életének. 

A hölgy ugyanis lassan negyedszázada a Trump-birodalom alapembere, aki gyakorlatilag a Trump Towerben élve szűri meg, ki juthat el Donald Trumpig. És ezzel most komoly bajok vannak. 

Mert akik szeretnének valahogyan kapcsolatba lépni a friss amerikai elnökkel, azok tisztában vannak azzal, hogy a legrövidebb út nem a Fehér Házban található elnöki stáb, hanem Rhona Graff.

„Rhona mindig jelen van”

A Politico Donald Trump több olyan üzletfelével is beszélt, akik a mai napig Rhona Graffon keresztül üzennek az elnöknek. Az egyikük, John Catsimatidis New York-i milliárdos évtizedek óta ismeri a jelenlegi elnököt, azt mondta, hogy ha szeretné elérni Donald Trumpot, akkor a maga részéről leginkább Rhona Graffon keresztül próbálkozna. 

Roger Stone republikánus stratéga, egyben Donald Trump régi bizalmasa szerint Rhona Graffot azok részesítik előnyben, akik úgy gondolják, a washingtoni rendszer, a Fehér Ház stábja jó eséllyel lehetetlenné tenné, hogy kapcsolatba lépjenek az elnökkel. 

Olyannyira így van ez, hogy Donald Trump volt kampánymenedzsere is Rhona Graffon keresztül tartja a kapcsolatot az elnökkel, bár Paul Manafort azt állítja, hogy olyan ritkán és rendszertelenül beszél a nővel, hogy az szóra sem érdemes. 

„Ha szeretnék valamit eljuttatni Trumphoz anélkül, hogy a mobilján hívnám, azt Rhonán keresztül tenném. Rhona mindig jelen van” – mondta a lapnak egy másik forrás. 

Jogi aggályok 

Rhona Graff a kampány során is kulcsszerepet játszott a szervezésben, Donald Trump megválasztását követően fontolgatta, hogy Washingtonba költözik, ám végül maradt New Yorkban, nem utolsósorban az ott iskolába járó lánya miatt. Az elnökkel annak személyi asszisztensén, Madeleine Westerhouton keresztül tartja a kapcsolatot, akit (mit ád isten) ő képzett ki az átadás-átvétel során. 

A Fehér Ház szóvivője, Lindsay Walters cáfolta az elnök és Rhona Graff közötti szoros kapcsolatot, ami nem csoda, hiszen ha ez igaz lenne, az súlyos jogi aggályokat vetne fel. 

Az amerikai szövetségi törvények ugyanis nagyon szigorúan szabályozzák az elnöki kommunikációt, aminek minden egyes momentumát rögzíteni kell (egyébként ez az alelnökre, a teljes stábra is igaz) a Nemzeti Archívumban. 

„Az elnök kötelessége dokumentálni szolgálatát, az annak során végzett tevékenységét, és ha van egy, a szövetségi kormányon kívül tevékenykedő alkalmazott, az gondot jelent” – mondta a téma szakértője, a New York-i City University professzora, Douglas Cox. 

Nem véletlen, hogy mindkét Bush és Barack Obama elnökségének minden pillanatát teljes egészében a Fehér Ház stábja szervezte, a jelek szerint január óta ez is változott. 

„Tudja, hány embernek van meg Trump mobilszáma?” 

Donald Trump barátai és (volt) üzletfelei azzal is tisztában vannak, hogy Rhona Graffon keresztül szinte biztosan eljut az üzenetük az elnökig, mi több, a Politico szerint az elnök kifejezetten javasolta is többeknek, hogy inkább rajta keresztül próbálkozzanak. 

Donald Trump egyébként is erősen rúgkapál a Fehér Ház jelentette elszigeteltség ellen, például úgy, hogy esténként a régi barátait hívogatja telefonon, ami meglehetősen irritálja a stábját, élén Reince Priebus kabinetfőnökkel, akik attól tartanak, hogy egyfajta árnyékkormány, vagy tanácsadói testület alakul ki az elnök körül. 

„Tudja, hány embernek van meg Trump mobilszáma? Vicc az egész” – mondta a Politicónak az egyik forrás. 

Visszatérve Rhona Graffra, igazán nagy befolyása az elnök Mar-a-Lago-i tartózkodásai idején van, amikor a washingtoni stáb felügyelete csökken. Maga Donald Trump is elvárja, hogy mindig legyen egy kis szabadideje, amit a barátaival való találkozókra használ, akik egyébként rendszeresen előre jelzik a nőnek, hogy az elnökkel egyidőben Palm Beachen lesznek. 

Az amerikai elnök barátai szerint nem lehet elvárni tőle, hogy megszakítsa a kapcsolatot olyan emberekkel, mint Rhona Graff, akik évtizedek óta élete fontos szereplői, miként az sem, hogy feladja a Fehér Háztól független világát. 

(Fotó: Getty Images/Katy Winn)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása