Kívül tágasabb

Tíz érv a Google-meló ellen

2016.12.15. 06:38, Kívül tágasabb , 29 komment

A Google manapság egyike a legmenőbb munkahelyeknek, rengetegen szeretnének bekerülni oda dolgozni, ami nem is csoda, hiszen rengeteg jó dolgot lehet róla olvasni. Ugyanakkor az éremnek ebben az esetben is van egy másik oldala, és mint minden nagyvállalat esetében, a Google-nél is akadnak csalódott dolgozók, akik másként látják a dolgokat. Most az ő (nyilván esetlegesen elfogult) véleményükből jöjjön egy csokor. google_hq_foto_flickr_com_roman_boed.jpg

Megkapsz mindent és odaadsz mindent

„Tulajdonképpen az életed nagy részét úgy töltöd, hogy a Google kajáját eszed a Google-munkatársaid körében, Google-cuccokat viselsz, Google-emaileket küldesz a Google-mobilodon, és lassan már nem tudod, milyen függetlennek lenni a nagy G-től, miközben életed minden apró részlete azt sugallja, bolond lennél máshová vágyni. Ami a legtöbb ember számára pusztán a ’szegény Google-alkalmazott nyavalygása’, de az igazság az, hogy megkapsz mindent, de végül életed legfontosabb dolgait kérik cserébe.” (Joe Cannella, volt vezető account menedzser)

Senki sem hiszi el, hogy nem is olyan menő

„Az emberek egyszerűen nem akarnak mást hallani, mint a legnagyobb lelkesedés hangját, meg hogy milyen szerencsés vagy, hogy felvettek, és mennyire szeretnél maradni. Ha viszont eljössz, vagy arról beszélsz, hogy nem minden maga a tökély, akkor az anyádtól a taxisig mindenki magyarázatot követel.” (Katy Levinson, volt szoftvermérnök)

Mindenki túlképzett

„A Google tele van TOP10-es egyetemet végzett emberekkel, akik alapfeladatokat végeznek, esetleg a nem megfelelő tartalmat távolítják el a YouTube-ról, vagy alapkódolási munkát csinálnak.” (Névtelen)

Nagyon nehéz előrejutni

„Nagyon könnyen lehet nagyon nagyot zuhanni. Ismertem olyan embereket, kik már több mint 8 éve dolgoztak ott, és fel sem merült, hogy előreléphetnének” (Névtelen)

Önkényesen leállított projektek

„Számomra a legnagyobb negatívum az volt, amikor látszólag önkényesen állítottak le projekteket. Ha ez nem lenne elég, az ezeken dolgozó emberek előléptetése szinte biztosan kútba esett azzal, hogy nem voltak elég sikeresek.” (Névtelen)

A megélhetés költségei

„A Bay Area (a Google főhadiszállása körüli környék, a San Francisco-i öböl régiója – a szerk.) környékén elmebetegek a megélhetés költségei, viszont ha a Google campuson laksz, akkor állandóan a munkatársaiddal lógsz. Rémes. Persze, ingyen van a kaja, meg ott vannak a kávézók, az edzőtermek, a mosodák, stb., de ha elkezded ezeket használni (és elkezded, mert nagyon kényelmes), egy idő után azt veszed észre, hogy egyre több időt töltesz a munkahelyeden. Minden nap ugyanolyan lesz, és ugyanazokkal az emberekkel lógsz, akikkel dolgozol. Végül úgy döntöttem, ideje elköltöznöm, ha szabadabb akarok lenni… még akkor is, ha meg kell fizetnem az árát.” (Adrian Carballo, volt szoftvermérnök)

Rémes főnökök

„Az emberek egy részét nem a vezetői képességei miatt léptetik előre, hanem azért, mert okosak, vagy mert nincs más út. Úgyhogy van a cégnél egy olyan réteg, akik intelligens emberek, de rémes vezetők.” (Egy volt menedzser)

Féltékeny barátok

„Reflektorfényben vagy. Ott vannak a féltékeny barátok, akik gyűlölik a munkád, mert nem ők kapták meg, a féltékeny cikkek, amelyek a cég minden egyes lépését valamilyen központi összeesküvés vagy mesterterv részének láttatják, stb.” (Névtelen)

Unalmas emberek

„Újra és újra ugyanazokat ez embereket veszik fel. Ugyanaz a társadalmi háttér, ugyanaz a 10 iskola, ugyanaz a világnézet, ugyanolyan érdeklődési kör. Nem túlzás, legalább 100 triatlonistával találkoztam a Google-nál töltött 3 évem során. Az ott dolgozók elenyésző hányada érdekes ember.” (Névtelen)

Nem használnak eléggé

„A Google-nél dolgozva számomra az volt a legrosszabb, hogy úgy éreztem, nem használnak eléggé. Akkor már több mint 25 év programozási és menedzsment-tapasztalat volt mögöttem, de semmi olyat nem csináltam, amit egy jobb főiskolát végzett, két év tapasztalattal rendelkező ember ne tudott volna gyorsabban és ugyanolyan jól megcsinálni. Ez nyomasztó helyzet.” (John L. Miller, volt szoftvermérnök)

(Fotó: flickr.com/Roman Boed)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása