Kívül tágasabb

Az új őrület: a konyhaszörf

2015.05.12. 06:48, Kívül tágasabb , 7 komment

Kicsit vakartuk a fejünket, aztán jobb híján a kanapészörf (couchsurfing) mintájára a konyhaszörf nevet adtuk annak a jelenségnek, amely kitchensurfing néven egyre jobban hódít az Egyesült Államokban. Miről is van szó?

kitchensurfing_1.jpg(fotó: kitchensurfing.com)

Noha jó dolog étteremben vacsorázni, még jobb, ha az ember otthon ehet valami finomat. Ennél már csak az a jobb, amikor otthon készül az étel, ráadásul profi szakács készíti és még rendet is rak maga után. Mindezt megfizethető áron.

Eddig őszintén szólva elég sci-finek hangzik a dolog, pedig nem az, hiszen éppen ez a konyhaszörf lényege. Fejenként 25 dollárért (ez még forintban is csak 6700, ami Magyarországon sem extra pénz, bár 6 főre már elég kerek összeg…) a profi szakács eljön az emberhez, elkészíti a vacsorát, és rendet is rak utána.

Mindezt a 2012-ben alapított manhattani Kitchensurfing ajánlja, New York mellett az Egyesült Államok olyan nagyvárosaiban, mint Boston, Chicago, Los Angeles, Seattle, vagy éppen Washington, DC.

Hogyan működik?

Nos, az alapelv borzasztóan egyszerű: a cég honlapján lehet regisztrálni és jelentkezni, meg kell adni, körülbelül mikor szeretnénk a szolgáltatást (este 6 és 9 óra között). Majd a vacsora napján kapunk egy emailt, amiben közlik, pontosan mikor érkezik a szakács.

A Kitchensurfing vállalja, hogy az érkezéstől számított fél órán belül készen lesz a vacsora, ehhez nekünk semmi mást nem kell biztosítani, mint a tűzhelyet, minden mást (alapanyagot, felszerelést) a szakács hoz.

Jellemzően napi három fogásból választhatunk, 2-6 főre, a menüt egy hétre előre teszik fel a honlapra.

A minőséget persze a Kitchensurfing garantálja, és azért ugyan csodákat valószínűleg nem érdemes várni, ha nem nagyon akarunk főzőcskézni, viszont vendégek jönnek, érdemes lehet kipróbálni.

Miért éri meg a cégnek?

Az ötletben az a zseniális, hogy nem kell éttermet fenntartani, bérleti díjat fizetni, mindenféle előírásoknak megfelelni, egyszerűen csak össze kell gyűjteni megfelelő számú szakácsot, és mivel jellemzően a legtöbb helyen előre kell leadni a rendelést, felesleges alapanyag sem marad fenn, azaz minimális a veszteség.

A dolog nagyszerűen tervezhető (a szakácsokat is napidíjban fizetik), tehát ha okosan csinálják, akkor szinte biztosra vehető a nyereség. Nem véletlen, hogy a cég felettébb sikeres, eddig már több mint 19 millió dollárt szedett össze befektetőktől.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása