Noha az űrhajósok számára nem a legfontosabb kérdés az étkezés minősége (jellemzően vákuumcsomagolt kajákat esznek), azért néha ők is megkívánhatnak valami finomabbat. Így járt a brit Tim Peake is, aki eredeti megoldást talált ki a probléma orvoslására.
Tim Peake brit asztronauta beismerte, hogy bizony a különböző szottyos, ízetlen, krémes ennivalók nem mindig esnek jól az űrben, hiányzik a valódi jóféle földi koszt. Így aztán gondolt egyet és gyerekeket kért meg, sőt versenyt hirdetett számukra, hogy kreáljanak számára valami igazán fogára valót, amit aztán a győztes egy igazi sztárszakáccsal, Heston Blumenthallal fejleszthet tovább.
A zsűri persze azon kívül, hogy finom, azt is tekintetbe veszi, hogy egészséges-e a menü, és egy kicsit persze britnek is kell lennie. Az űrhajós hat hónapos tartózkodásra készül a nemzetközi űrállomáson. A menü egyébként általában valamilyen vákuumcsomagolt étel, amiből a vizet is kivonják, hogy minél kevesebb helyet foglaljon el.
Mondjuk az ízét és az illatát amúgy sem nagyon érzik az űrhajósok, mert gravitáció hiányában romlik a szaglásuk (mert eldugul az orruk, felfújódik az arcuk) és ennek következtében az ízérzékelésük is. Ezért különösen népszerűek a csípős ételek az űrállomáson, abból legalább éreznek valamit.
Tilos a morzsa! Mert belemehet az űrhajósok szemébe, vagy valamilyen alkatrészbe, így semmi apró, morzsás dolog sem kerülhet az űrhajóba. Úgyhogy, adieu süti! Az is cél, hogy tulajdonképpen arculatmódosítást hajtsanak végre a brit ételeken a gyerekek segítségével, hogy még az űrben is büszkélkedni lehessen vele.
Mint az asztronauta mondja, az űrben a levegő, a fény, minden mesterséges, legalább az étkezés élménye legyen valós.
(via)