Kívül tágasabb

A legbizarrabb házasságkötési szabályok

2013.05.28. 06:51, Kívül tágasabb , 4 komment

Az ember sok mindenre felkészül, ha már egyszer házasságkötésre adta a fejét, ám a mai posztban szereplő bizarr (ámde megmagyarázható) előírások még a legelszántabb házasulandókat is elgondolkodtathatják. A viccet félretéve, gondoljunk bele, milyen lehet, amikor bemutatjuk a rólunk a WC mellett készült képet, vagy a röntgenen közöljük, hogy a felvétel házassághoz lesz... Lássuk!

menyasszony mezítláb lépcsőn.jpg

Indiában, Madhya Pradesh megyében, ahhoz, hogy valaki részt vehessen egy tömeges esküvőn, semmi egyébre nem volt szükség, mint hogy a vőlegény bizonyítsa, rendelkezik WC-vel. Erre azért kötelezte a férjjelölteket a helyi önkormányzat, mert a 2011-es indiai népszámlálás szerint mindössze a háztartások fele rendelkezik mellékhelyiséggel. Ezen a mutatón szeretnének hatékonyan változtatni.

Így a férjeknek fényképes bizonyítékot kellett benyújtani, de nem ám csak a WC-ről, hanem saját magukról a WC mellett (nem feltétlenül rajta), hogy rendelkeznek ilyen alkalmatossággal, vagy vállalják, hogy 30 napon belül beépítenek egyet.

A tömeges házassági szertartással az olyan nőket is segítik férjhez menni, akik nem rendelkeznek elég vagyonnal ahhoz, hogy ezt önállóan megtegyék. Így az önkormányzat állja a ceremóniát és még nászajándékot is adnak az ifjú párnak.

Ebben az évben több mint 1700 pár házasodott össze ilyen módon. Megdöbbentő, hogy a WC megléte akár a szexuális erőszaktól is megvédhetné a nőket, mert ez gyakran akkor éri őket hajnalban vagy késő este, amikor kimennek a házból könnyíteni magukon. Így a támogató program kettős célt szolgál. A BBC szerint tavaly 400 nő kerülhette volna el az erőszakot, ha van a házukban WC.

Amerika, a hülye szabályok hona

De nem csak Indiában vannak érvényben furcsa szabályozások a házasulandókra, hanem például az Egyesült Államok egyes államaiban is. Néhány példa: Utah államban első unokatestvérek is házasodhatnak, ha betöltötték a 65. életévüket, de akár már 55 évesen is megtehetik, ha már egyikük sem alkalmas az utódnemzésre.

Mississippiben, ha valamelyik fél részeg, gyengeelméjű vagy őrült (pontosan ezekkel a szavakkal), akkor nem kapja meg a pár az engedélyt. Dél-Karolina törvényei szerint egy férfi nem csábíthat el egy nőt házassági ígérettel. Amennyiben megteszi, az vétségnek számít. Ezt meg kell, hogy erősítse a nő vallomása is, feltételezve, hogy a hölgy nem viselkedett „buján és tisztátalanul" az elkövetés időpontjában.

Montanában még a vőlegénynek és a menyasszonynak sem feltétlenül kell megjelennie a saját esküvőjén, küldhet maga helyett meghatalmazott helyettest. (Ez lehet csak a komédiába illő szituáció, meglepne, ha nem született volna még belőle forgatókönyv.) A viccet félretéve az intézményt a katonaságban szolgálóknak találták ki, hogy így köthessenek saját távollétükben házasságot.

Röntgen nélkül nincs esküvő

De nézzünk körbe egy kicsit a világ körül is: Görögországban a házasulási szándékot egy helyi újságban is meg kell hirdetni, anélkül nincs engedély. Monacóban pedig a városháza ajtajára kell kifüggeszteni a szándéknyilatkozatot legalább tíz napra.

Törökországban csak a polgári szertartás legális, csak utána jöhet az egyházi esküvő. (Ez egyébként Magyarországon is így van.) Puerto Ricóban az Egyesült Államok állampolgárainak ingyenes heti szertartásokat tartanak, ahol kimondhatják a boldogító igent.

A mexikói hatóságok a pár egészségére is ügyelnek, így vérvételre, röntgenre és HIV tesztre is el kell menni.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása