Kívül tágasabb

A legkülönlegesebb parkolóházak

2011.11.01. 23:08, Kívül tágasabb , komment

A parkolóház parkolóház, sok autó férjen el benne és kész – ez az átlagember (és bár semmilyen reprezentatív felmérésünk sincs, csak benyomásunk, ez alapján azt mondjuk, nem ritkán az építészek) véleménye. Mint minden sommás vélemény, így persze ez sem igaz, amire gyönyörű (néha meghökkentő) példákat hozunk az alábbiakban. 

Michigan Színház - Detroit, Egyesült Államok

A név nem csal, ez a parkolóház egykoron valóban színház volt, kristály kandeláberekkel és márványszobrokkal. Már készen állt a bontási terv, amikor rájöttek, hogy túlságosan is összeépült a környező épületekkel – így lett belőle háromszintes parkolóház. Érdekessége, hogy mielőtt színház lett volna, itt gyártották az első Ford-modellt.

Autostadt CarTowers - Wolfsburg, Németország

Valóban lélegzetelállító látvány, a 20 szintes Autótorony nem kevesebb mint 800 gépkocsit fogad be egyszerre. Nyilván nem véletlen, hogy a VW-központ Wolfsburgban található – olyannyira, hogy az új autókat is itt lehet átvenni. Egy robottól.

1111 Lincoln Road - Miami, Egyesült Államok

Valódi műalkotás ez a Miamiban található építmény, melyet a svájci Herzog & de Meuron tervezőiroda álmodott meg (ők tervezték a pekingi Madárfészek olimpiai stadiont is). A nagyon szellős, nyitott parkolóház a felületes szemlélő számára akár befejezetlennek is tűnhet, holott nem az. Éppenséggel olcsó sem volt a maga 70 millió dollárjával, ugyanakkor eklatáns példája annak: attól, hogy valami funkcionális, még nem kell feltétlenül unalmasnak is lennie.

Eureka Tower - Melbourne, Ausztrália

Másképpen izgalmas ez az ausztrál parkolóház, amely egyébként a Melbourne legmagasabb épületében dolgozókat szolgálja ki. Az Eureka építtetői minden további nélkül hagyhatták volna, hogy egy unalmas parkolóház jöjjön létre, ehelyett megbízták Axel Peemoeller designert, hogy kicsit dobja fel az épületet – amit aztán a képen látható, kissé absztrakt grafikákkal sikerült is. Nekünk tetszik.

Kansas City Közkönyvtár - Kansas City, Egyesült Államok

Az abszolút kedvenc – ötletes, stílusos, jópofa. Nyilván lehet túlzottan poénkodónak látni, szerintünk ennyi még bőven belefér. Így lesz egy unalmas, semmilyen, funkcionális épületből valódi látványosság.

Robot parkolóház - Dubaj, Egyesült Arab Emirátusok

Kívülről egy szimpla garázsnak tűnik, ám ami a kapu mögött van... nos, az a világ legnagyobb robot vezérelte parkolója, 765 autót elnyelő igazi szörnyeteg. Csak egyetlen adat: óránként 250 autót képes mozgatni, ami még a mi rendkívül szerény matematika-tudásunk szerint is percenként 4 jármű, azaz 15 másodpercenként egy.

Parkeringsbåt – Göteborg, Svédország

Nagy volt a kísértés, de végül nem kezdünk el itt bezzegelni, meg elővenni az „így a svédek, úgy a svédek” szöveget – holott lenne miért. Ez az úszó parkolóház jelenleg a város központjában ad helyet csúcsidőben 400 autónak. A „jelenleg” azért fontos, mert ha máshol van rá szükség, akkor egész egyszerűen (na jó, már amennyire egyszerű egy ekkora monstrumot mozgatni) áttelepítik.

Smart Torony - Európa

Azért e furcsa meghatározás, mert ebből a (bevallottan inkább promóciós, mintsem valóban praktikus célokat szolgáló) parkolóházból Európa-szerte mintegy 70 darab látható, erősítve a márka játékos imidzsét.

Greenway Self Park - Chicago, Egyesült Államok

Ennek a parkolóháznak nem elsősorban a külseje, hanem a működtetéséhez felhasznált technológia adja a különlegességét. Kihasználva, hogy Chicago nem véletlenül kapta a Szeles Város nevet, a környezetbarát épület a szélenergiát használja fel. Olyannyira, hogy még egy elektromos autóknak való töltőállomás is van benne.

Umi-hotaru - Tokió, Japán

A magyarra leginkább „tengeri szentjánosbogárra” fordítható Umi-hotaru önmagában turistalátványosság, sokan csak azért vezetnek ide, hogy gyönyörködjenek a látványban. Van miben, ráadásul a japánok maximálisan kihasználják az adottságokat, hiszen a parkolón kívül kávéházak, üzletek és kiállítótermek is fogadják a kíváncsiakat.

Ez volt tehát a tíz legérdekesebb parkolóház. A mi kedvencünk a Kansas Cityben található volt az ötletessége, játékossága miatt. Nektek melyik tetszett a legjobban?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása