Kívül tágasabb

Szokatlan házi kedvencek a Fehér Házban

2021.01.28. 06:30, Kívül tágasabb , komment

A sajtó mostanában az új amerikai elnöki pár – a Biden-házaspár – kutyáinak képeivel van tele, és egészen biztos, hogy a kutyák voltak a leggyakoribb lakói a Fehér Háznak, azonban voltak ritkább és szokatlanabb lakók is a történelem során. Bármilyen furcsa, házikedvencként lakott az elnöki házban mosómedve, oposszum és póni is.

kennedy_es_a_poni.jpgKennedyék és a póni

Coolidge és a mosómedve

Calvin Coolidge elnök és felesége, Grace Coolidge egy támogatótól kapott 1926-ban egy mosómedvét, amit az adakozó kedvű rajongó az elnöki pár hálaadásnapi vacsorájára szánt.

Azonban a család megszerette a mosómedvét, így ünnepi fogás helyett házikedvenc lett a kis ragadozóból. Rebeccának nevezték el, és nagy népszerűségnek örvendett, a hagyományos húsvéti tojáskeresésen is részt vett 1927-ben.

coolidge_es_a_mosomedve.jpgA First Lady és Rebecca

Az elnök egy különleges hímzett nyakörvet is adott az állatnak, amire az volt írva, hogy „A Fehér Ház mosómedvéje”. Mikor renoválás miatt ki kellett költöznie a párnak a rezidenciáról, Rebecca egy állatkertbe került, más mosómedvék társaságába, de ezután is rendszeresen részt vett családi eseményeken.

Rövid pórázon kellett tartani, mert szeretett megszökni a személyzet elől. A házaspár dakotai nyaralására is magával vitte az állatot, ahogy két skót juhászukat, és a first lady öt kanáriját is. Így egy egész komoly állatkompánia kísérte az elnöki párt.

Hoover és az oposszum

Hoover elnök egy másik fura szerzetet, egy oposszumot tartott az elnöki rezidencián, akinek Billy volt a neve. Őt egyébként a Fehér Ház egyik rendőre fogta meg, majd abban a ketrecben tartották, amelyben korábban Rebecca lakott.

Kennedy és a póni

Póni pedig a Kennedy-család tartózkodása alatt került a Fehér Házba. A Macaroni nevű minilovat J. F. Kennedy lánya, Caroline kapta Lyndon B. Johnson alelnöktől.

A lovacska igazi celeb lett, a Life Magazin címlapján (1962-ben) együtt szerepelt Caroline-nal, és számos rajongói levelet is kapott. További érdekesség, hogy ez a fotó inspirálta Neil Diamond Sweet Caroline című dalát, amit el is énekelt magának Caroline Kennedynek az 50. születésnapján.

Macaronit általában Virginiában tartották, de rendszeresen vendégeskedett a Fehér Házban, ahol a kertben a kislány és barátai gyakran lovagoltak rajta. Télen pedig időnként szánhúzóként is szolgált a kis ló.

A marokkói uralkodótól pedig, amikor az hivatalos látogatáson járt az amerikai elnöknél, egy különleges marokkói nyerget kapott ajándékba. Caroline-nak egy másik pónija is volt, Tex, valamint egy kutyát – Pushinkát - is kapott, méghozzá szintén ajándékba, a szovjet pártfőtitkár Hruscsovtól.

Taft és a tehén

Bár talán nehezen nevezhető házi kedvencnek, de bizony tehén is legelt a Fehér Ház gyepén, méghozzá utoljára William Howard Taft (1909-1913) elnök idején. A 19. századig egyébként nem volt ritka ez a látvány, de később már kevésbé volt jellemző.

taft_tehen.jpg

Mooly Wooly az elnökkel együtt érkezett a Fehér Házba, majd őt Pauline Wayne követte, akinek az volt a feladata, hogy tejjel lássa el az elnöki családot.

Pauline egy wisconsini szenátor ajándéka volt az elnöknek, érkezése pedig még a New York Timesba is bekerült. 1911-ben egy tejipari kiállításon vendégeskedett, tejét pedig kis üvegekben szuvenírként árulták 50 centért.

(Fotó: presidentialpetmuseum.com)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása