Kívül tágasabb

Öt mód, ahogy a járvány megváltoztatta a divatot

2020.07.29. 00:04, Kívül tágasabb , komment

Nem feltétlenül járnak jó idők a divatcégekre (sem), hiszen sok millió ember töltötte vagy tölti még most is otthon ideje jelentős részét, otthonról dolgozva, amihez ugye kevesen öltöznek fel úgy, mintha munkába mennének. Aminek számtalan következménye van a divatiparra.

farmer_foto_pixabay_com.jpg

A farmerek, a kabátok, a merevítős melltartók veszítettek, a köntösök nyertek. Aligha gondolta volna bárki fél évvel ezelőtt, hogy olyan szinten változik meg a divat, mint ahogyan mára megváltozott.

Persze erre mondhatjuk, hogy mindez a karanténnal majd el is múlik, ám a jelek szerint nem így van, az enyhítéssel nem tértek vissza a régi öltözködési szokások. A brit Guardian olvasóit megkérdezve szedte össze az öt legáltalánosabb és legfontosabb változást.

1. Viszlát, elegancia!

A legradikálisabban az otthonról dolgozó (és persze az elküldött) irodai munkavállalók öltözködési szokásai változtak, akiktől immár hónapok óta senki sem várja el a céges szabályok betartását.

Még azok is, akik esetleg az elején kitartottak a hagyományos irodai öltözék mellett (legalább a videókonferenciák alatt), hiszen a drága öltöny vagy ruha furcsán néz ki a mosatlan mellett.

2. A farmer vége?

Első ránézésre a farmer köszöni, jól van, semmi baja nincs, csakhogy a valóság kicsit más. „Egy hete felvettem egy skinny farmert, de azonnal le is kaptam. Mindig ilyen kényelmetlen volt?” – tette fel például a kérdést Amber.

A helyzet az, hogy bármennyire is kényelmesnek tűnik a farmer, a leggingsekben, melegítőkben és laza ruhákban töltött hónapok után sokaknak kényelmetlen és egyre többen döntenek úgy, hogy nem kérnek belőle.

Érdekes, hogy a farmerek eladási adatai már a járvány előtt is csökkenőben voltak, elsősorban a gyártás nem túl környezetbarát volta miatt. Érdekes lesz látni, mi lesz mindebből.

3. A szépség újraértelmezése

Nem csak a ruházkodás változik, sok nő arra használta ki a távolságtartást, hogy változtasson a frizuráján és a sminkelési szokásain. Sokak számára az, hogy nem tudnak (az egyébként meglehetősen drága) fodrászhoz elmenni, egyszerre volt áldás és átok.

„Nagyon élveztem, hogy nem kell hihetetlen összegeket elköltenem fodrászra és színezésre. Egyedül a szemöldököm rendbetétele hiányzott, különösen, hogy a maszkviselés idején az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak” – vélekedett a 42 éves Lucy Matthews.

Persze sokan érezték úgy, hogy a sminkelés legalább némileg a normalitás érzetét sugallja, mások persze élvezték, hogy nem kell ezzel is foglalkozniuk.

4. Az otthon maradás az új partizás

Noha az általános vélekedés az, hogy az emberek nem nagyon öltöztek ki otthon, ez mégsem teljesen igaz. Megjelent ugyanis az úgynevezett dopamin öltözködés, amikor sokan azért vettek fel színes, elegánsabb ruhákat, hogy ezzel dobják fel kicsit a napjaikat és a hangulatukat.

5. Változás a vásárlás terén

A legnagyobb, hosszú távú változás valószínűleg nem is azon a téren lesz, hogy mit viselünk, hanem hogy miként „vásárolunk”. A fast fashion rendkívül káros a környezetre, egyes adatok szerint a globális széndioxid-kibocsátás 10 százalékáért a textilipar felel. A járvány most módot adott arra, hogy olyan helyről „vásároljunk”, ahonnan eddig is szerettünk volna, de soha nem tettük: a szekrényünkből.

(Fotó: pixabay.com)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása