Kívül tágasabb

Az all you can eat lassú halála

2020.07.21. 22:00, Kívül tágasabb , komment

Az Egyesült Államokból indult hódító útjára és jó eséllyel haldoklása is ott kezdődött meg az „all you can eat” típusú étkeztetésnek. A halálos döfést természetesen a Covid-19 járvány miatt bevezetett korlátozások vihetik be.

all_you_can_eat_foto_pixabay.jpg

Amerikaiak generációi nőttek fel (az egyébként kanadai) Herb McDonald zseniális ötletén. Ő volt az, aki 1946-ban Las Vegasban előállt az alapötlettel, aminek lényege, hogy egy adott összeg befizetése mellett mindenki annyit ehet a svédasztalon tálalt ételekből, amennyit bír.

Az első ilyen egységet a Buckaroo Buffet nevet kapta és a korabeli reklámanyag szerint a vendég 1 dollár befizetése után annyit ehetett a hideg és meleg ételekből, mellyel jóllakhatott a benne élő „üvöltő prérifarkas”.

Az ötlet hatalmas sikert aratott, nem csoda, hogy hamarosan a Sunset Strip összes szállodája és kaszinója átvette.

Mi a probléma?

Egészen idén márciusig úgy tűnt, az all you can eat sikerét semmi nem befolyásolhatja. Aztán jött a Covid-19, a világjárvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések és a büférendszerre alapuló kiszolgálás semmi perc alatt a földbeállt.

A Washington belvárosában található Jack's Fresh tulajdonosa, Susan Yin például arra panaszkodott a BBC-nek, egy dolog, hogy két hónapig kényszerből zárva voltak, ám a két hónappal ezelőtti újranyitás óta is csupán az ilyenkor szokásos forgalom 10-15 százalékát produkálják.

Az ázsiai ételekre és amerikai szendvicsekre specializálódott Jack's Fresh a járvány előtt napi 3500 dolláros forgalmat csinált, ez mostanában alig éri el az 500 dollárt, nem utolsósorban azért, mert nagyon kevesen tértek vissza a munkahelyükre, így nincs fizetőképes kereslet sem.

Az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) márciusban javasolta az „önkiszolgáló büfék és salátabárok” nyitvatartásának felfüggesztését a járvány elmúltáig.

A gondot nem is az ételek jelentik, hanem minden más, az evőeszközök például, melyek fertőzhetnek, ha többen hozzájuk érnek, amit ilyen helyeken persze nagyon nehéz kizárni.

Ráadásul nem csak szövetségi szinten hoztak a bezárásról szóló döntést, hanem 38 államban külön is.

Kiket érint?

Amerikában a büfééttermek a teljes éttermi forgalomnak csupán az 1 százalékát adják, ám még így is körülbelül 5 milliárd dolláros üzletágról beszélünk (tavalyi adatok szerint). Ráadásul a visszatérő vendégek jelentős része idős, akik még inkább ki vannak téve a fertőzésnek.

Nem csoda, hogy például az egészséges ételeket kínáló Souplantation és Sweet Tomatoes tulajdonosai májusban közölték, hogy csődbe mentek, bezártak 97 éttermet és elbocsátottak 4400 dolgozót.

Mit tesznek a büfééttermek?

A már említett Jack's Freshben például a kiszedett ételek súlya alapján fizetnek, az ételt pedig alkalmazottak pakolják papírdobozokba. A módszert több lánc is átvette, igaz, a kritikusok szerint ennek semmi köze a valódi all you can eathez.

Susan Yin szerint a vevőik többsége mostanság inkább előre kész szendvicseket vásárol, ami nagyon nem volt jellemző a vírus előtt. Rossz hír viszont, hogy ezeknél az egységeknél nem nagyon működik az online rendelés, így aztán mivel az emberek dolgozni még nem járnak, vevők sem nagyon vannak.

A másik nagy érintett csoport, a hotelláncok beszüntették a büféreggeliket, ehelyett csomagolt ételt ajánlanak a vendégeknek, vagy megpróbálják a szobarendelésre rávenni őket.

A helyzet tehát több, mint aggasztó, nem kizárt az sem, hogy pár év múlva az egész all you can eat rendszer csak távoli emlék lesz.

(Fotó: pixabay)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása