Kívül tágasabb

Hat út a szorongástól a pozitív gondolkodásig

2020.03.27. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Manapság jóformán vadászni kell a pozitív (vagy legalább nem negatív híreket), ami nagyon komoly lelki nyomást is jelent sokunknak. Nem csoda, az új koronavírus alapjaiban forgatta fel az életünket. Mindez szorongáshoz vezethet, ami nem segít, a kérdés tehát az, miként győzhetjük le.

joga_foto_pixabay_com_lograstudio.jpg

Egyébként is nagyon nehéz heteket élünk (és Magyarországon a nehezen még biztosan hátravan), tehát meg kell ragadni minden lehetőséget, hogy legyőzzük a szorongást és ha lehet, akkor valami pozitívvá alakítsuk át. Erre ajánlott hat trükköt a The Conversation.

1. Öngyógyítás

A szorongást vagy levertséget a legegyszerűbben úgy tudjuk enyhíteni, ha veszünk három mély levegőt. Belélegzéskor számoljunk lassan négyig, kilélegzés közben pedig ötig.

Ez az egyszerű gyakorlat segít aktiválni a pihenéssel és emésztéssel összefüggésbe hozható paraszimpatikus idegrendszert, emellett csökkenti a szimpatikus idegrendszer működését, ami azért fontos, mert az elsősorban a stresszhelyzetben kialakuló stresszválaszért felel.

Ha lehetséges, hallgassuk otthon kedvenc, pörgős, vidám dalainkat, vagy végezzünk akár csak rövid testmozgást.

2. Relaxáljunk

Ébredés után és lefekvés előtt próbáljunk meg olyan dolgokat csinálni, melyek megnyugtatnak. A reggeli tevékenységünk meghatározhatja az egész napunkat. Ha már ébredéskor szorongunk, akkor próbáljunk valami pozitívra gondolni.

Este próbáljuk meg elkerülni a járvánnyal kapcsolatos híreket, a közösségi médiát, pláne a hozzászólásokat. Az esti negatív érzések rossz hatással vannak az alvás minőségére. Hallgassunk inkább nyugtató zenét, podcastot, meditáljunk vagy alkalmazzunk relaxációs technikákat.

3. Vegyük észre a kis dolgokat

A járvány már most elképesztő hatással van a mindennapjainkra, nyilván a levonulása után is brutális következményei lesznek. De ha egyfolytában a jövőn aggódunk, akkor elkerülhetetlen a szorongás.

Próbáljuk meg észrevenni az élet apró szépségeit, a nyíló virágokat a kertben, a madarakat, a felhőket és koncentráljunk pár percig csak ezekre. Ezzel nem csak a pörgő agyunkat nyugtathatjuk le, de csökkenthetjük a prefrontális kéreg aktivitását, márpedig az az agresszió-szabályozás, a figyelem-összpontosítás, a problémamegoldó gondolkodás központja, magyarul állandóan pörög és része van a szorongásban is.

4. Nyújtsunk segítséget

Néhány ember csordaviselkedéssel reagál a szorongásra, alighanem részben ez húzódhat meg a pánikvásárlás és felhalmozás jelensége mögött is. Mások segítő szándékkal reagálnak a saját szorongásukra.

Amikor szorongunk, érdemes valami pozitív cselekvésre gondolni. Ez lehet egy email a kollégának vagy barátnak, melyben hogylétük felől érdeklődünk. Vagy hívjunk fel egy idősebb rokont, beszélgessünk vele 10-15 percet, de persze ezen túl is rengeteg módja van a segítésnek.

5. Gondolkodjunk perspektívában

Az agyunkban van egy beépített elfogultság a negatív dolgok irányába, azaz sokkal jobban emlékszünk a negatív eseményekre, mint a pozitívakra. Ennek evolúciós szempontból komoly jelentősége van, hiszen így emlékeztünk például arra, milyen ételeket ne együnk meg, mert mondjuk megbetegítettek. Csakhogy ez azt is jelenti, hogy sokkal inkább észrevesszük a negatív híreket, mint a pozitívakat és jobban is emlékszünk rájuk.

Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor szorongás közben tudatosan megpróbálhatunk túllendülni ezen az elfogultságon. Például megváltoztathatjuk a perspektívát és összpontosíthatunk a pozitív dolgokra. Mert azért ez a járvány is hozott ilyeneket: kedvességet, odafigyelést a másikra, tisztább levegőt és még sorolhatnánk.

6. Meditáljunk vagy imádkozzunk

A spiritualitást (és ide tartozik természetesen a vallásosság is) gyakran hozzák össze a lelki jóléttel, elsősorban azért, mert célt és értelmet ad az életnek, ami viszont csökkentheti a szorongást.

Összességében azt azért nem árt hangsúlyozni, hogy minden embernél más módszer működhet. Úgyhogy kezdésként már az is jó, ha írunk magunknak egy listát azokról a dolgokról, melyekről tudjuk, hogy megnyugtatnak és a negatív gondolatainkat, érzéseinket csökkentik.

(Fotó: pixabay.com/lograstudio)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása