Kívül tágasabb

A futballedző titkos élete

2020.01.28. 06:30, Kívül tágasabb , komment

A futballedzőség színvonaltól függetlenül teljes embert kívánó munka, különösen az, ha a szakember a világ talán legszínvonalasabb bajnokságában, az angol Premier League-ben kap munkát. Pláne, ha a sikerek egy idő után elkerülik és szembe kell néznie a kirúgással is.

jan_siewert.jpg

Jan Siewert a német Borussia Dortmund második csapatát vezette, amikor 2019 januárjában először felmerült a neve, mint az akkor az angol élvonalban szereplő Huddersfield Town lehetséges menedzsere.

Meg is kapta a feladatot, szerződése 2021 nyaráig szólt. (Érdekesség: ő már a harmadik olyan edző volt, aki a dortmundiak második csapatának éléről egyenesen a PL-ben találta magát. David Wagnert éppen ő váltotta a Huddersfield élén, Daniel Farke pedig a Norwich City-t kapta meg.)

Jan Siewertnek nem sikerült a csoda, a Huddersfield már 2019 márciusában kiesett az angol élvonalból, korábban csak az Ipswich Town és a Derby County volt kénytelen egy szezon ilyen korai szakaszában búcsúzni a Premier Leauge-től.

„Újra be kellett mutatkoznom a családomnak”

Jan Siewert ezt még megúszta, de a következő (immár másodosztályú) szezon is rosszul kezdődött a csapatnak. Az első három bajnokin összesen 1 pontot sikerült szerezni, miközben a csapat az első körben kiesett a Ligakupából, így a szakembert 2019. augusztus 16-án, 19 mérkőzés (és az ezeken aratott egyetlen győzelem) után elküldték.

„Gyakorlatilag újra be kellett mutatkoznom a családomnak. Minden nap reggel 7-kor indultam el otthonról dolgozni és este 10-re értem haza. Ez a munka enélkül nem megy” – mesélte a BBC-nek.

A futballedző feladatai annyira sokrétűek, hogy mellettük nem nagyon jut másra idő. Szenvedély nélkül nem lehet csinálni, egy olyan fiatal szakembernek, mint a még ma is csak 37 éves Jan Siewert különösen bizonyítania kell. Nem csoda, hogy az idő repül, a hozzá legközelebb állók pedig lassan idegenné válnak.

„Arra jöttem rá, hogy különösen a feleségemnek és a fiamnak mennyire intenzív időszak volt ez. Amikor az ember beleveti magát a munkába, ez fel sem tűnik. Most, 15 évvel azután, hogy elkezdtem menedzserkedni, talán szükségem van egy kis időre” – mondta a német szakember.

„Korábban soha nem volt hosszabb pihenőm, amikor lett volna időm egy kicsit fellélegezni, fejleszteni magam, meccsekre járni és játékosokat megfigyelni a következő mérkőzés nyomása nélkül, vagy csak előadásokra járni. Most szeretnék felkészülni a következő kihívásra” – fogalmazott Jan Siewert.

„Mindenkin nagy a nyomás”

Visszatérve a Huddersfield edzőjeként eltöltött időre, utólag azt mondja, túlzás lenne azt állítani, hogy megkönnyebbült, amikor kirúgták, és ma is fáj neki, amikor a csapat kikap, mert nagyon közel áll a szívéhez. (A mai napig alig 20 percre lakik feleségével és 3 éves fiával a klub edzőközpontjától.)

Jan Siewert játékoskarrierje korán, 22 éves korában egy súlyos térdsérülés miatt véget ért, ekkor kezdett edzősködni. Hitvallásának egyik fontos eleme a játékosokkal és a stábjával kialakított jó kapcsolat, ilyen szempontból egyik példaképe José Mourinho.

„Fontos, hogy egy edző emberszámba vegye a játékosait. Mindenkin nagy a nyomás. Számomra fontos normális embernek megmaradni, a játékos és az edző közti kapcsolat nagyon fontos” – vallja.

A Huddersfieldnél a kiesés mellett nehezítette a helyzetet az őt leigazoló elnök, Dean Hoyle súlyos betegsége, aki emiatt eladta a klubot egy helyi üzletembernek (és ősrajongónak), Phil Hodgkinsonnak.

Ő ugyan megtartotta edzőnek Jan Siewertet, ám futballigazgató híján az edzőnek kellett minden szakmai döntést és felelősséget magára vállalnia.

„A nyári szünet alatt rengeteget dolgoztam és nem csak edzői feladatokat. Strukturálisan is segítettem a klubot. Mások közben pihentek, de én úgy éreztem, ott a helyem” – emlékezett vissza.

Bukásra ítélve

Miután kirúgták (ironikus módon annak a harmadosztályú Lincoln Citynek a menedzsere váltotta, amelyik napokkal korábban kiverte őket a Ligakupából) elsősorban azt próbálta megfejteni, mi okozhatta a kudarcot és hogyan tanulhat belőle.

„Ez az egész az életről szól. Az emberekről. Több mint egy 1-0-as győzelem. Meg kell találni az egyensúlyt a futballban. Nyilván a hétvégéken az eredményről szól, de az vagy, amit teszel” – filozofált.

Visszatekintve a Huddersfieldnél eleve bukásra volt ítélve, hiszen elsősorban tűzoltóra volt szükség, nem hosszú távon gondolkodó filozófusra. A klubnál közösséget talált, amikor pedig elküldték, visszatalált a családjához és a barátaihoz, a kudarc pedig megerősítette.

(Fotó: htafc.com)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása