Kívül tágasabb

Boris Johnson: bohóc vagy államférfi?

2019.07.24. 06:30, Kívül tágasabb , 94 komment

A kérdésre nyilván majd csak az idő adja meg a választ, az az egy biztos, hogy szerdától a brit Konzervatív Párt új vezetője Theresa May utódja, azaz rá hárul az a feladat, hogy kivezesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. De kicsoda is Boris Johnson?

boris_johnson_polgarmester_bringan.jpg

A brit konzervatívok 55 éves új vezetője, ezzel szerdától az Egyesült Királyság új miniszterelnöke New Yorkban született módos, a felső-középosztályba tartozó szülők gyermekeként. Tanulmányait Brüsszelben, Etonban és Oxfordban végezte. 

Boris Johnson nagyon finoman fogalmazva is meglehetősen ellentmondásos személyiség. Támogatói szerint egy kifejezetten szórakoztató, vicces és népszerű figura, ami nem feltétlenül egyezik a hagyományos konzervatív értékekkel. 

Kritikusai szerint elitista, barátait előszeretettel helyzetbe hozó, őszintétlen, lusta ember, aki nem ritkán rasszista és homofób kijelentéseket tesz. 

Újságíróként a The Timesnál kezdett dolgozni, ahonnan kirúgták, mert meghamisított egy idézetet. Ezután volt a szintén konzervatív The Daily Telegraph brüsszeli tudósítója, ezen minőségében jelentős szerepe volt a brit jobboldal euroszkeptikus érzelmeinek erősítésében. 

A 90-es évek közepén a Telegraph főszerkesztő-helyettese, majd 1999-től a Spectator főszerkesztője volt egészen 2005-ig. Közben 2001-től már tory képviselő is volt. 

Képviselő és árnyékminiszter 

Érdekes módon ekkortájt a tory párt liberálisabb képviselői közé tartozott például az azonos neműek kapcsolatának megítélése terén. Még árnyékminiszter is volt, azért kellett távoznia, mert eltitkolta viszonyát a Spectator egyik újságírónőjével. 

Nem sokáig kellett a háttérben tartózkodnia, egy év múlva (2005-ben járunk) a friss és fiatal pártvezér (a későbbi miniszterelnök) David Cameron árnyékkormányának tagja lett, a felsőoktatás kérdéseit vitte. 

Londoni polgármester 

Miközben folyamatosan írt a Daily Telegraph című lapba, tovább építette politikai karrierjét és 2008-ban London polgármestere lett. 

A posztot 2016-ig töltötte be, nagy büszkeségének tartotta a bűnözés visszaszorítását, a lakhatási helyzet javítását és a közlekedés terén elért eredményeket. Egyik legemlékezetesebb és legsikeresebb kezdeményezése a városi kerékpárhálózat kiépítése volt. 

A Brexit mellett és kormánytagként 

De ez sem volt elég, így 2015-ben képviselőként visszatért a parlamentbe. A Brexit-kampányban pedig kifejezetten jó lehetőséget látott saját maga felépítésére – legalábbis kritikusai szerint a valójában nem kilépéspárti Johnson azért állt bele a Leave kampányba, hogy így váljon a párton belüli ellenzék vezetőjévé. 

Csakhogy megtörtént az, amire nagyon kevesen számítottak, nyertek a kilépés hívei, nem utolsósorban annak a húzásnak köszönhetően, hogy egy busszal hirdették, heti 350 millió font menne a brit közegészségügybe, ha azt nem az EU-nak kellene befizetni. (És amiről szinte a szavazás másnapján beismerték, hogy kamu volt.) 

Boris Johnson ráadásul londoni polgármesterként gyakran hangoztatta az uniós tagság előnyeit. 

A Brexit-népszavazás és David Cameron bukása után az új miniszterelnök, Theresa May 2016-ban külügyminiszternek nevezte ki. A posztról tavaly távozott, hogy aztán most a tory párt és a kormány vezetőjeként térjen vissza. 

Beszólások 

Boris Johnson az évek során híressé vált arról, hogy gyakorlatilag bármikor bárkibe belekötött. Mást ne mondjunk, az USA mindhárom legutóbbi elnökébe beleszállt. 

„Egy meg sem választott, bandzsa, artikulálatlan texasi háborús uszító, aki megtestesíti az amerikai külpolitika arroganciáját.” (George W. Bushról) 

„A lépés a részben kenyai elnök ősi ellenszenvét szimbolizálja az angol birodalommal szemben, melynek Churchill oly lelkes védelmezője volt.” (Barack Obamáról, amikor az eltávolíttatta a Fehér Házból a legendás brit miniszterelnök, Winston Churchill mellszobrát) 

„Az egyetlen ok, ami visszatarthatna engem New York meglátogatásától az az, hogy nagy a kockázata annak, hogy összefutok Donald Trumppal.” (A jelenlegi amerikai elnökről, amikor az még megválasztása előtt, 2015-ben a londoni no-go zónákról beszélt. Érdekes lesz, amikor hamarosan nyilván találkoznak...) 

„A tory pártban lassan tíz éve hozzászoktunk már a Pápua Új-Guinea stílusú kannibál orgiákhoz és vezérgyilkossághoz.” (Nem biztos, hogy Pápua Új-Guineán örültek annak, amikor így jellemezte a konzervatív párti belharcokat 2006-ban a Telegraphban) 

„Kétségtelen, hogy az AK47-ek elhallgatnak, a macheték abbahagyják az emberi testek darabolását és a törzsi harcosok szája mind dinnye nagyságú mosolyra húzódik, ahogy meglátják, hogy a nagy fehér főnök a brit adófizetők pénzével kitömött nagy fehér madarat hozza.” (Ezt a Kongói Demokratikus Köztársaságról sikerült mondania 2002-ben) 

„Annak ellenére, hogy úgy néz ki, mind Dobby, a házimanó, kegyetlen és manipulatív zsarnok.” (Így alapozta meg Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz való jó kapcsolatot 2015-ben) 

„Napóleon, Hitler, számos ember kipróbálta már ezt, és mindig tragikus vége lett. Az EU ugyanez, csak más módszerekkel.” (A keményvonalas Brexit-pártivá lett Boris egyszer emlékezetes módon Hitlerhez hasonlította az EU-t – szintén a Telegraphban. További idézeteket itt olvashatsz.)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása