Kívül tágasabb

Egyre kínosabb Brad Pitt ügye

2019.05.11. 06:30, Kívül tágasabb , 3 komment

Teljes újjáépítést ígért New Orleansban, ám rengeteg a probléma az új, környezetbarátnak szánt házakkal. A színész alapítványára per vár.

brad_pitt_new_orleansban_foto_julie_dermansky_corbis_getty_images.jpgBrad Pitt New Orleansban anno

A Katrina hurrikán 2005-ben hatalmas pusztítást okozott New Orleansban, 800 ezer otthon semmisült meg. Az így hontalanná vált embereken kívánt segíteni Brad Pitt: a színész 2007-ben hozta létre a Make It Right (Hozzuk rendbe) alapítványt, azzal a céllal, hogy új házakat építsen. 

A projekthez megnyerte Frank Gehry és David Adjaye építészeket is. Környezetbarát épületek terveztek napelemekkel és energiatakarékos megoldásokkal. 

Elsőként egy művészeti installációval indítottak: 150 rózsaszín dobozt állítottak ki a városrészben, amelyek az újjáépítendő házakat szimbolizálták. 

Fenntartható? Nem annyira… 

Hónapokon belül elkészült az első hat épület. Egy ház felhúzásának a költsége 150 ezer dollár volt. Összesen 109 otthont teremtett az alapítvány, összesen 26,8 millió dollárért 2016-ig. New Jersey-ben, Kansas Cityben és Montanában is építettek új házakat. 

A Make It Right üzenete az volt, hogy egy tönkretett területből hogyan lehet sikertörténetet varázsolni, amire aztán később is lehet építeni. Azonban 12 év után elmondható, hogy csak a fenntartható építészet buktatói derültek ki. 

A lakók ugyanis arra panaszkodnak, hogy a házakkal sok a gond: rothadás, összedőlés és beomlás tapasztalható a gyenge minőségű anyagok miatt. Gázszivárgást, elektromos tüzeket is jelentettek, valamint a falakon megjelent a penész, főleg az eső és a magas páratartalom következtében. 

Volt olyan lakó, akinek egészségi állapota rosszabbodott a penésztől: fertőzéseket okozott, továbbá remegés és memóriazavarok alakultak ki. Más arra panaszkodott, hogy migrének gyötörték – később elköltözött és a házat lerombolták. 

Rengeteg a gond 

Az alapítvány már 2008 körül, vagyis nem sokkal az első házak átadása után elkezdte kicserélni a rothadó elemeket. 

Egy lakónak 2013-ban fizettek azért, hogy hallgasson és ne beszéljen a gondokról, ám ezt végül megszegte és az NBC-nek kitálalt. 

Egy jelentés szerint kéttucatnyi házon fedezték fel a rothadás jeleit. A kiválasztott faanyagra 40 éves élettartamot ígértek, és azért erre esett a választás, mert nem tartalmaz vegyi anyagokat – később azonban az alapítvány szóvivője elismerte, hogy nem bírta a New Orleans-i nedvességet. 

Az alapítvány nem nyújtott be adóbevallást és nem is épített új házakat évek óta. Úgy tűnik, a honlapjuk már nem üzemel, és a lakók is arra panaszkodnak, hogy nem lehet elérni a szervezetet. 

Brad Pitt szerint naivak voltak 

Brad Pitt 2015-ben azt mondta, hogy naivak voltak a kivitelezéssel. Az utóbbi időben csak annyit közölt szóvivője útján, hogy megígérte, hogy újjáépítik a városrészt, és tartani is szeretné ezt az ígéretet. 

A sztár ugyanakkor már el is hagyta az alapítvány vezetőségét, bár az együttműködés még megmaradt. 

Most per vár a szervezetre: egy ügyész szerint a színész és az alapítvány nem értesítette a lakókat, hogy gondok lehetnek az alapanyagokkal és a kivitelezéssel. Csak akkor végezték el a javításokat, miután az emberek aláírtak egy megállapodást, hogy nem perelnek. 

Sok ház lakatlanul áll, vagyis ugyanolyan kísérteties a helyzet, mint a Katrina pusztítása után volt. 

(Fotó: Julie Dermansky/Corbis/Getty Images)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása