Kívül tágasabb

A legnagyobb önbecsapások

2019.05.02. 06:30, Kívül tágasabb , 4 komment

Szakértőkkel – idegtudománnyal foglalkozóktól és pszichológusoktól kezdve túsztárgyalókig, titkosügynökök beszervezőiig és asztronautákig – beszélve egyetértés van abban, hogy önmagunk megtévesztése és az öntudatosság hiánya fogja vissza leginkább az embereket.

ferfi_fotel_foto_pixabay_com_olichel.jpg

De mit is jelent önmagunk megtévesztése? Ha nem látjuk magunkat objektíven, ha nem ismerjük fel az erősségeinket és még fontosabban a gyengeségeinket. 

Ha nem vagyunk tisztában a kognitív torzításainkkal, valamint azokkal a gondolati mintákkal és mentális függőségekkel, amelyek megakadályozzák, hogy elérjük, amit akarunk. 

Ne csapjuk be magunkat! Csak megtévesztjük magunkat, ha elutasítjuk a kritikát és a visszajelzést, csak azért, mert nem a kedvünkre való, vagy azért mondunk nemet ötletekre, mert nem szeretjük őket. Szintén ide tartozik, ha a hibáinkért nem vállalunk felelősséget, hanem kifogásokat keresünk vagy mást okolunk miattuk. 

Miért olyan fontos az önismeret? 

Mert meg kell találnunk és tanulnunk, hogyan is működünk, és azt hogyan lehet a valósággal összhangba hozni. Ha ennek a meghatározásában hibázunk, az az egyik legnagyobb csapda, amibe életünk folyamán beleeshetünk. Ismernünk kell a saját erősségeinket és gyengeségeinket. 

Ray Dalio, a Bridgewater nevű hedge fund milliárdos alapítója Principles című könyvében és előadásaiban osztotta meg annak a filozófiáját, hogyan látja a világot. Az önismeret és az objektív igazság kutatása munkájának alapkövei. 

„Furcsa, hogy félünk attól, hogy hibázunk, és attól is, ha ismerjük a gyengeségeket. Pedig a hibák a folyamat részei, és mindenkinek vannak gyengeségei. Az általam ismert legnagyszerűbb embereknek is vannak hibái, mégis sikeressé váltak, mert tudták, hogyan kompenzálják ezeket. Tudatában voltak ennek. A legbutább emberek, akiket ismerek, a kevésbé sikeres emberek azok, akik nem ismerik a hibáikat és csak növelték azokat” – mondta egy interjúban

Tanulás helyett mást okolunk 

Hasonlóról ír Carol Dwech kutatási pszichológus a Mindset című könyvében. A szakértő szerint az emberek ahelyett, hogy tanulnának a hibáikból, megpróbálják az önbecsülésüket helyreállítani, azáltal, hogy mást okolnak vagy kifogásokat keresnek. 

Egészen addig tanulhatunk a hibákból, ameddig elismerjük, hogy elkövettük őket. Ehhez elég öntudatosnak kell lenni és azt mondani, igen, elszúrtam, és vállalni a felelősséget. Öntudatosság hiányában folyamatosan nem veszünk tudomást a valóságból érkező visszacsatolásokról. 

Ha az önbecsülésünket akarjuk helyrehozni, talán olyanokat keresünk, akik még jobban elszúrták, akiket okolhatunk, vagy csak tovább bizonygatjuk a vélt igazunkat, de ezekben az esetekben nem jutunk előrébb. 

Kutatók kimutatták, hogy ha az emberek a rögzült szemléletmód (fixed mindset) állapotában vannak, az agyuknak az a része, amely a hibákat dolgozza fel, szinte nem is aktív. 

Vagyis a lehető leggyorsabb eltávolítják maguktól a gondokat, nem is vesznek róluk tudomást. Ennek eredménye az, hogy a következő alkalommal nem javítják ki azt, amit előzőleg rosszul csináltak, míg a fejlődési szemléletmóddal (growth mindset) bíró emberek igen – az agyuk ezen része aktív, feldolgozza a hibát és javítja is. 

Az öntudatossággal kapcsolatban ugyanakkor a legijesztőbb dolgot a Dunning-Kruger hatás fogalmazta meg: minél inkompetensebb valaki, annál kevésbé veszi észre, hogy inkompetens. Vagyis öntudatosság hiányában nem feltétlenül jövünk rá, hogy min kellene változtatnunk. 

Hogyan lehetne ezen változtatni? 

Szerencsére lehet, felépíthetjük a saját öntudatosságunkat különböző stratégiák által. A meditáció segíthet, ezáltal jobban tisztában lehetünk a gondolatainkkal. Ez egy fontos lépés az öntudatosság felé vezető úton. 

Emellett fontos, hogy fejlődési szemléletmódot alakítsunk ki, hiszen így nagy ego és védekezési stratégiák nélkül láthatjuk a hibákat, gyengeségeket, és objektíven tudjuk megítélni magunkat, a saját képességeinket. 

Segíthet, ha naplót vezetünk, papírra vetjük gondolatainkat, ezáltal tisztábban gondolkodhatunk és fejleszthetjük az öntudatunkat.

(Fotó: pixabay.com/olichel)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása