Kívül tágasabb

Eljött az utazási tanácsadók ideje

2018.11.20. 06:30, Kívül tágasabb , 7 komment

Továbbra is sokan vannak, akik nem maguk szervezik le nyaralásukat, hanem ezzel megbíznak valakit. Csakhogy ezeket az embereket már nem ügynököknek hívják, hanem tanácsadóknak. A kérdés most már az, hogy csak sima átkeresztelésről, vagy többről van szó.

barcelona_1.jpg

„Ő szakértő abban, hogy megtalálja a jó ajánlatokat a repülőjegyekre, szállodákra és az utazás egyéb elemire. Tudja, hogyan rakja össze a részleteket, hogy egy nemzetközi út kényelmes és hatékony legyen. Ez a tapasztalat nagyon értékes, hiszen ezzel időt és pénzt is megtakarítok” - mondta egy amerikai férfi, a marketingszakemberként dolgozó Peter Schwartz, aki gyakran igénybe veszi megbízható utazási tanácsadó szolgáltatásait. S nincs ezzel egyedül. 

Az 1990-es években az utazásokat kínáló ügynökök munkája kezdett háttérbe szorulni, először a légitársaságok csökkentették a jutalékaikat, aztán versenytársat kaptak az interneten az olyan online turisztikai oldalak személyében, mint az Expedia vagy Orbitz, amelyek néhány gombnyomással elvégezték a munkájukat. 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott utazási ügynökök száma 2000-ben még 124 ezer volt az Egyesült Államokban, ám 2014-re ez 74 ezerre csökkent. Kis korrigálás után a szakmában dolgozók száma 81 ezerre emelkedett, de a hivatalos várakozások szerint 2026-ra további 12 százalékos visszaesés jöhet. 

Az iparágban mindenki számára egyértelmű volt: ha az ügynökök csak közvetítőnek tekintik magukat az eladó és a vevő között, akkor a napjaik meg vannak számláva. 

Haldokló üzletág helyett a jövő? 

Idén nyáron az Amerikai Utazási Ügynökök Társasága át is nevezte magát Amerikai Utazási Tanácsadók Társaságává. Az új név ugyanis pontosabban leírja a tagok értékes munkáját, amit az ügyfeleknek végeznek és egy egyértelmű jelzés az utazó közösség felé is – mondta a Forbes-nak Zane Kerb, a szervezet elnöke. 

Az üzenet világos volt: ne hívják őket többet utazási ügynöknek. Ez ugyanis egy haldokló üzletágat képvisel, amely többé nem szolgálja a vásárlókat. Az utazási tanácsadók ugyanakkor a jövőt jelentik és profi szolgáltatást kínálnak. 

Azonban ez az üzenet valóban átment abban a világban is, amelyben az online utazási oldalak uralnak, és ahol a mesterséges intelligencia elhomályosítja a különbséget az emberek és a számítógépek között? A válasz bonyolult. Néhányan vevők az elképzelésre, de továbbra is vannak akadályok. Az egész üzletágnak változnia kell, ha profiként akarja mutatni magát. 

Az olyan elfoglalt emberek számára, mint Peter Schwartz, az üzenet világos. Nincs ideje saját magának intézni az utazásokat, ráadásul tanácsadója nem csak a jegyeket intézi, hanem akár éttermi foglalásokat vagy az iratok kezelését is vállalja, ezzel sok terhet levéve ügyfele válláról. 

Nem mindenki van oda értük 

Mások azonban vitatják a tanácsadók szerepét. Cameron Seagle utazási blogot is vezet, és azt mondja, hogy az ilyen szereplők bevonása már-már komikus, hiszen az internet, a foglalási platformok, a megosztó szolgáltatások és a blogok megváltoztatták azt, ahogy utazunk. 

Úgy véli, csak olyan tanácsadót bízna meg, aki magasan képzett, szakértő egy adott területnek, ám ha ezt ismeretanyagot ő is beszerzi a netről vagy a barátaitól, akkor inkább maga foglal. 

Mitől más a tanácsadó? 

Néhány jel, hogy utazási tanácsadóval van dolgunk, nem csak ügynökkel:

Többet tesz a foglalásnál: az ügynökök lefoglalhatják a repülőjegyet, a hotelt és előkészíthetik a transzfereket. A tanácsadók számára ez csak a keret, kiterjedt hálózatuknak köszönhetően ennél jóval többet kínálnak. 

Specializálódnak: az utazás egy-két területén mélyednek el a tanácsadók. Az úti cél mellett segítenek idegenvezetőt, jó éttermet és gyógyfürdőt is találni, annyira ismerik az adott helyet. 

Igényre szabhatók: az utazó igényeihez alakítanak mindent, a speciális kérésekre is figyelnek. 

Konzultációs díjat számolnak fel: az egyes szolgáltatásokért fizetni kell, de mindegyiknek megvan a maga, előre megszabott, világos ára. A cégek által fizetett jutalékok is jelentős részét képezik a bevételeiknek, de a díjalapú elszámolás segített profibbá tenni az iparágat. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása