Kívül tágasabb

Csődbe vihet a milliárdos lottónyeremény is

2018.10.26. 06:30, Kívül tágasabb , 7 komment

Több mint másfél milliárd dollárt (egészen pontosan 1 milliárd 537 milliót, ami forintban 435,4 milliárd) nyertek az amerikai Mega Millions lottón. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a nyertes talán mégsem annyira szerencsés, mint gondolnánk.

dollar_eg_foto_pixabay_com_intellectual.jpg

Július óta halmozódott a nyeremény a Mega Millions lottón, amelyen végül az 5, 28, 62, 65, 70 számokkal és az 5-ös pótszámmal egy szerencsés elvitte a több mint másfél milliárd dolláros vagyont. A nyeremény óriási, de nem rekord, csak kevéssel marad el a Powerballon 2016-ban nyert 1,6 milliárdos összegtől. 

A főnyeremény megütésének esélye 1 a 302,5 millióhoz – ennél négyszázszor esélyesebb még az is, hogy belénk csap a villám. Ha az Egyesült Államokban minden felnőtt kitölt egy szelvényt és különböző számokat játszik meg, még akkor is mintegy 7 százalék az esélye annak, hogy nem talál gazdára a nyeremény.

Érdemes megvizsgálni azt is, mi történhet a szerencsés nyertessel. 

A fődíj kisebb, mint gondolnánk 

Ha a nyertes egy összegben akar hozzájutni a pénzhez, akkor csak a nyeremény felét kapja meg a szabályok szerint – ez 877,8 millió dollár. A teljes összeget akkor fizetik ki, ha beleegyezik, hogy részletekben utalják, 29 éven át. Mivel a többség egy összegben szereti megkapni a pénzt, ezzel számolunk a folytatásban. 

Ott vannak rögtön az adók. Ha a nyertes olyan államban lakik, ahol nem kell adózni a nyeremény után, mint például Florida vagy Texas, a szövetségi kormány akkor is lecsíp 211 milliót. 

Annyit lehet tudni, hogy a szelvényt Dél-Karolinában vásároltak, ott pedig 7 százalékos az adó, így végül marad 606 millió – ez persze továbbra is szép summa. 

Hova tűnik a hirtelen jött nyeremény? 

A közvélekedés szerint a lottónyeremény megváltoztatja az életet. Ez valószínűleg igaz is, csak nem úgy, ahogy hinnénk. Közgazdászok és statisztikusok egy 2001-es írásban azt mutatták ki, hogy az emberek eszement költekezésben kezdenek: a nyertesek tíz év után nyereményük mindössze 16 százalékával bírnak már. 

A The Conversation újságírójának megfigyelése szerint ha valaki nagyobb összeget örököl vagy pénzbeli ajándékhoz jut, gyorsan elkölti a felét vagy elveszíti rossz befektetések miatt. 

Más felmérések szerint a lottónyeremény általában nem segít az anyagilag megszorult helyzetben lévő embereken leküzdeni a gondokat, csak elhalasztja az elkerülhetetlen csődöt. Egy kutatás szerint a nyertesek harmada csődbe jut, elveszíti mindenét. 

Hogy lehet ennyi pénzt elszórni? 

Nem könnyű, az biztos. 

Az Egyesült Államokban főleg a 30-39 év közöttiek játszanak lottót, és ahogy idősebbé válnak, egyre csökken a kedv. Az átlagéletkor 79 év Amerikában. Tehát ha a nyertes a 30-as éveiben ját, akkor nagyjából 45 éve van élvezni a gazdagságot. 

Számoljunk 900 millió dollárral az adózás után – ez azt jelenti, hogy évente 20 millió, naponta pedig 55 ezer dollárt kell elkölteni. 

Ha a pénzt befekteti és nem csak elkölti, tehát házakat, autókat, festményeket vesz, a vagyona sértetlen marad, sőt, idővel akár többet is érhet. 

Királyfiból koldus 

Huntington Hartford története sokak számára intő példa lehet. Az A&P, sokáig nagyon népszerű szupermarketlánc örököseként 90 millió dollárhoz (mai értékén 1,3 milliárd) jutott 12 évesen. Azonban 70 évvel később, 1992-ben csődbe ment. 

Sokat költött ingatlanokra, létrehozott egy múzeumot, színházakat szponzorált. Gyenge üzleti érzékéhez kivételesen fényűző életstílus társult, és így oda lett a vagyon. 2008-as haláláig a Bahamákon élt remeteként. 

Tanulság 

Aki tehát nagy nyereményhez jut, tervezzen előre és álljon ellen a kísértésnek, hogy a pénzt gyorsan felesleges dolgokra költse el.

(Fotó: pixabay.com/Intellectual)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása