Sok joghurt tele van cukorral és az embereknek nem szabad abba a tévhitbe ringatni magukat, hogy egészséges termékeket esznek – figyelmeztetnek kutatók.
A Leeds-i Egyetem által készített felmérésben mintegy 900, a brit szupermarketekben található joghurtot vizsgáltak meg. A megállapítások szerint az organikus típusok a legcukrosabbak között végeztek – több cukrot tartalmaznak 100 grammban, mint egy kóla.
Egyedül a natúr és a görög joghurtokban van kevés cukor, a vizsgált termékek mindössze 9 százaléka nem érte el az 5 grammos cukor szintet.
Az már nem meglepő, hogy a joghurt desszertekben is rengeteg a cukor: 100 grammban átlagosan 16,4 gramm. Ide tartoznak olyan termékek is, amelyek joghurtot egyáltalán nem tartalmaznak, mint például a karamellkrém vagy a csoki mousse.
A gyerekjoghurtok 10,8 gramm cukrot tartalmaznak – ez két kockacukornak felel meg. A hivatalos ajánlások szerint a 4-6 éves gyerekeknek 19 grammnál, a 7-10 éveseknek 24 grammnál nem szabad több cukrot fogyasztaniuk naponta.
Mennyi cukor van a joghurtokban?
Joghurtdesszert – 16,4g/ 100g
Organikus – 13,1g/100g
Ízesített - 12g/100g
Gyümölcsös – 11,9g/100g
Gyerekjoghurt – 10,8g/100g
Tejhelyettesítő – 9,2g/100g
Joghurtital – 9,1g/100g
Natúr és görög - 5g/100g
A kutatáshoz az adatokat 2016 végén vizsgálták meg, és azóta történtek pozitív lépések a cukor csökkentésére. Eddig 6 százalékkal mérsékelték a cukor tartalmát a joghurtokban, 2020-ig 20 százalékot kellene elérni.
A tanulmány vezető kutatója, Bernadetta Moore szerint azonban még mindig meglepően sok cukor van ezekben a termékekben, ezért a BBC-n azt tanácsolja, hogy az emberek vegyenek natúr joghurtot, és keverjenek bele otthon gyümölcsöt.
(Fotó: pixabay.com/esigie)