Kívül tágasabb

Mi a baj a rizzsel?

2018.07.23. 06:30, Kívül tágasabb , 17 komment

A rizs sok kultúrában kiemelkedő szerepet játszik, még Európában is viszonylag sok fogy belőle, pedig akadnak gondok körülötte. Nem is kicsik, melyek akár a jövőjét is befolyásolhatják.

india_rizs_foto_pixabay_com_tookapic.jpg

A legnagyobb probléma, hogy a hagyományos fajták nagyon magas vízigényűek és nem tartalmaznak elegendő tápanyagot. A rizstermesztésről egészségesebb és természetbarátabb fajtákra kellene váltani például Indiában - állapítja meg egy kutatás. 

Az országnak 2050-re a jelenleginél közel 400 millióval több embert kell majd etetnie, pedig India már ma is jelentős alultápláltságtól és vízhiánytól szenved. A nemzetközi tudóscsoport két alap irányt fogalmazott meg India számára: a termesztett gabonák tápanyagszintjének növelését és a fenntartható vízhasználatot. 

Jelenleg India lakosságának a harmada anémiás, és az ország nagy területein vízhiány van a kevés esőzés és a rendkívül pazarló öntözés miatt. Az indiai étkezés nagy része gabonaalapú, de a tudósok szerint a jelenleg preferált gabonafajták okozzák az ország problémáit. 

„Ha a rizs és búza jelenlegi felhasználását folytatjuk a nem fenntartható forrásokat felhasználva, a klímaváltozás növekedésével nem világos, meddig tudjuk ezt a gyakorlatot fenntartani” – mondta Dr. Kyle Davis, a Columbia Egyetem kutatója. 

„Ezért gondolkodunk olyan terményekben, amelyek jobbak az élelmiszer biztosítása és a környezetvédelmi célok tekintetében is” – tette hozzá a kutatás vezetője. 

Rizs, búza, kukorica, cirok, gyöngybúza és köles terem jelenleg az országban. A rizs a legkevésbé hatékony vízfelhasználású gabona ezek közül. A kalória-, protein-, vas- és cinktartalma is alacsonyabb, mint a többi gabonáé. 

Ha kukorica-, cirok-, gyöngybúza- és kölestermesztéssel helyettesítenék, akkor a tápanyag vastartalma 25, a cink tartalma 10 százalékkal lenne magasabb. 

A „zöld forradalom” káros hatásai 

Az indiai rizsfogyasztás népszerűsége az úgynevezett „zöld forradalom” óta tart, amikor a 60-as években a mezőgazdasági technológia fejlesztésével masszív robbanás következett be a gabonatermesztésben. 

Visszaszorították az éhezést, de nagy árat fizettek a környezetkárosítással, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával és a légszennyezéssel. 

Persze egymilliárd ember étkezési szokásait megváltoztatni nem egyszerű. De példát lehet venni bizonyos régiókról, ahol nem rizst fogyasztanak a legnagyobb mértékben. 

Indiában 2018 a köles éve 

„Ha a kormánynak sikerül elérnie, hogy az emberek több kölest egyenek, akkor a kölestermelés azonnal nőni fog természetszerűleg” - mondta Dr. Davis. 

„Ha nagyobb lesz rá az igény, az emberek jobb árat fizetnek majd érte és a farmerek jobban igyekeznek majd termeszteni is” – tette hozzá. 

Egy gazdálkodási forradalmat az is segíthet majd, ha az indiai állam a kistermelőket ugyanolyan támogatásokkal ösztönzi az alternatív gabonák termesztésére, mint jelenleg a búzára és a rizsre. 

(Fotó: pixabay.com/tookapic)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!
Címkék: rizs India

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es