A rizs sok kultúrában kiemelkedő szerepet játszik, még Európában is viszonylag sok fogy belőle, pedig akadnak gondok körülötte. Nem is kicsik, melyek akár a jövőjét is befolyásolhatják.
A legnagyobb probléma, hogy a hagyományos fajták nagyon magas vízigényűek és nem tartalmaznak elegendő tápanyagot. A rizstermesztésről egészségesebb és természetbarátabb fajtákra kellene váltani például Indiában - állapítja meg egy kutatás.
Az országnak 2050-re a jelenleginél közel 400 millióval több embert kell majd etetnie, pedig India már ma is jelentős alultápláltságtól és vízhiánytól szenved. A nemzetközi tudóscsoport két alap irányt fogalmazott meg India számára: a termesztett gabonák tápanyagszintjének növelését és a fenntartható vízhasználatot.
Jelenleg India lakosságának a harmada anémiás, és az ország nagy területein vízhiány van a kevés esőzés és a rendkívül pazarló öntözés miatt. Az indiai étkezés nagy része gabonaalapú, de a tudósok szerint a jelenleg preferált gabonafajták okozzák az ország problémáit.
„Ha a rizs és búza jelenlegi felhasználását folytatjuk a nem fenntartható forrásokat felhasználva, a klímaváltozás növekedésével nem világos, meddig tudjuk ezt a gyakorlatot fenntartani” – mondta Dr. Kyle Davis, a Columbia Egyetem kutatója.
„Ezért gondolkodunk olyan terményekben, amelyek jobbak az élelmiszer biztosítása és a környezetvédelmi célok tekintetében is” – tette hozzá a kutatás vezetője.
Rizs, búza, kukorica, cirok, gyöngybúza és köles terem jelenleg az országban. A rizs a legkevésbé hatékony vízfelhasználású gabona ezek közül. A kalória-, protein-, vas- és cinktartalma is alacsonyabb, mint a többi gabonáé.
Ha kukorica-, cirok-, gyöngybúza- és kölestermesztéssel helyettesítenék, akkor a tápanyag vastartalma 25, a cink tartalma 10 százalékkal lenne magasabb.
A „zöld forradalom” káros hatásai
Az indiai rizsfogyasztás népszerűsége az úgynevezett „zöld forradalom” óta tart, amikor a 60-as években a mezőgazdasági technológia fejlesztésével masszív robbanás következett be a gabonatermesztésben.
Visszaszorították az éhezést, de nagy árat fizettek a környezetkárosítással, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával és a légszennyezéssel.
Persze egymilliárd ember étkezési szokásait megváltoztatni nem egyszerű. De példát lehet venni bizonyos régiókról, ahol nem rizst fogyasztanak a legnagyobb mértékben.
Indiában 2018 a köles éve
„Ha a kormánynak sikerül elérnie, hogy az emberek több kölest egyenek, akkor a kölestermelés azonnal nőni fog természetszerűleg” - mondta Dr. Davis.
„Ha nagyobb lesz rá az igény, az emberek jobb árat fizetnek majd érte és a farmerek jobban igyekeznek majd termeszteni is” – tette hozzá.
Egy gazdálkodási forradalmat az is segíthet majd, ha az indiai állam a kistermelőket ugyanolyan támogatásokkal ösztönzi az alternatív gabonák termesztésére, mint jelenleg a búzára és a rizsre.
(Fotó: pixabay.com/tookapic)