Kívül tágasabb

Az a csodálatos anyatej

2018.05.29. 06:30, Kívül tágasabb , 1 komment

Az anyatej számos csodálatos tulajdonsággal rendelkezik és még nem is mindegyikről tudunk. A legújabb kutatások szerint például olyan összetett cukrokat tartalmaz, amelyek a fertőzések ellen is megvédik a babát.

szoptatas_foto_pixabay_com_seeseehundhund.jpg

Ezek a cukrok „úgy tűnik, növekedési előnyt jelentenek a jó baktériumok számára. „Az anyatejjel táplált babákat kevésbé képesek legyűrni a különböző fertőzések, vagyis kevesebbet betegek” – nyilatkozta Steven Townsend, a Vanderbilt Egyetem kémia professzora. 

Két baktériumtípusból van a szoptatott babák szervezetében több: a bakteroidákból és a bifidobaktériumokból. Mindkét faj az emberi bélrendszerben él és ártalmatlan. 

A kórokozók nem, de ezek a baktériumfajták az anyatejben található összetett cukrokat energiaforrásként tudják hasznosítani. Rendkívül jó hatással vannak a csecsemő egészségére. 

Egy 2013-as Nature-kutatás például azt állapította meg, hogy ezek a komplex cukrok csökkenthetik a csecsemők rotavírus-fertőzés okozta hasmenésének időtartamát. 

A 2005-ös Annual Review of Nutrition kutatói pedig az emberi anyatej védő tulajdonságai és a benne található cukrok közötti kapcsolatot emelték ki. 

A további kutatásokban Steven Townsend és csapata a B csoportba tartozó strep baktériumokat vizsgálták, amelyeket minden kismamánál vizsgálnak a harmadik trimeszterben. 

A felnőttekre veszélytelenek, de az újszülöttre átjutva növelhetik a fertőzés kockázatát. Meglepő felfedezést tettek, a cukrok antibiotikumként viselkedtek az ilyen baktériumokkal szemben. 

Nem minden anyuka képes, vagy akar azonban szoptatni, és a kutatók arra kíváncsiak, hogyan tudnák „meghatározni, pontosan miként is működnek ezek a cukrok és egyes nők miért termelnek olyan tejet, aminek a cukortartalma még erőteljesebben antibiotikumos hatású”. 

Ha a kutatók jobban megértik, melyek azok a cukrok, amelyek hozzájárulnak a baba egészségéhez, szintetizálni tudják majd a vegyületeket és hozzá tudják majd adni a csecsemőtápszerekhez is. 

Mert mindannyian tudjuk, hogy „az a jobb tápszer, amelyik a legjobban hasonlít az anyatejhez és segíthet csökkenteni a szoptatott és a tápszerrel táplált babák közötti egészségügyi szakadék mélységét” - vélekedett a Vanderbilt Egyetem professzora. 

(Fotó: pixabay.com/seeseehundhund)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása