Kívül tágasabb

Tíz undorító dolog, amiről nem is tudod, hogy megeszed

2017.11.10. 06:35, Kívül tágasabb , 59 komment

Hacsak nem nézed árgus szemekkel minden nap az adalékanyagok listáját a címkéken, akkor most lehet, hogy kellemetlen (vagy akár undorító) meglepetések érnek.

torta_2_foto_pixabay_com_sarahdev.jpg

A friss gyümölcsök, zöldségek nem is nagyon tartogatnak ilyen extra adalékokat, de az előre feldolgozott ételek annál inkább. Most nem csak azokra a kémiai összetevőkre gondolunk, amelyekkel mindenki tisztában van, hanem olyan kellemetlen meglepetésekről beszélünk, amelyek bármelyik feldolgozott termékben előfordulhatnak. 

  1. Hód análmirigy-váladék 

Rögtön a legundorítóbbal indítunk. A kasztóreum, vagy hódzsír a rágógumik, édességek, fagylaltok, alkoholok, húskészítmények és különösen a málna ízesítés kedvelt adalékanyaga. 

Ez egy állagra leginkább a vajhoz hasonlítható, narancsos-barnás anyag, amit a hód nemi mirigyeiből nyernek ki a végbelén keresztül. Hát igen. 

A természetben a hódhölgyek használják a mirigyváladékot a hódfiúk elcsábítására, a területüket jelölik vele. Megtalálhatod a címkén is, a természetes adalékok között listázva és nem, nem tudjuk ki volt az a zseniális felfedező, aki rájött, hogy… 

  1. Haj

Nem, nem az a haj, amit a konyhásnéni hagyott a levesedben. Az L-cisztein olyan aminosav, amely a sertésszőrön, a kacsatollon és az emberi hajon is megtalálható. Ízfokozóként használják sütikben és a pizzákban. Csak erre gondolj, amikor legközelebb fánkot eszel! 

  1. Fa 

Diétás rostként a cellulózt az élelmiszergyártók a csökkentett zsírtartalmú ételekhez használják, különösen a kenyérfélékhez. Na ki tudod találni, miből vonják ki a cellulózt? Mi a pontosabb a fából, vagy a fapépből? 

  1. Fagyálló 

Na, ilyet már biztosan nem akarsz enni, de rossz hírünk van, különösen ha szereted a sütiket. Az összetevő neve: propilénglikol és a zsírok csomósodását akadályozza ízfokozóként. Ha már te ilyet eszel, legalább a kutyádnak ne hagyd, hogy belenyaljon a sütidbe, mérgező. 

  1. Kátrány vagy kátrányolaj 

A kátrányt már egyre kevésbé használják élelmiszerszínezékként, de a kátrányolaj szinte minden mesterséges élelmiszerszínezékben előfordul. E319 néven találod a címkén. Szóval, ha kekszet, tésztát, gyorskaját, fagyasztott halat eszel, jó eséllyel petróleumot is fogyasztasz. 

  1. Tetvek 

Szintén élelmiszerszínezékként használatosak. Az anyag neve: E120. Úgy nyerik, hogy megszárítják és összetörik a bíbortetveket, hogy kinyerjék vörös színüket. Egy kis málnafagyit kérsz? 

  1. Állati porcokból kivont zselatin 

Köztudottan a zselatin a gumicukorkák legfőbb összetevője, E441 az élelmiszeripar adalékanyag neve. A gumimacik emellett egy kis cukrot és ízesítőszert tartalmaznak még. Nyami.

  1. Gyulladásgátló 

Ez a BVO. Brómozott növényi olaj. Sok üdítőitalban használják, de például a Coca-Cola és a Pepsi 2014-ben, a petícióknak köszönhetően abba hagyta a használatát. Nem csoda, bizonyos körülmények közt halált is okozhat a fogyasztása. 

  1. Bórax, vagyis nátrium-tetraborát 

Amellett, hogy tisztítószerek összetevőjeként használatos, csak akkor eszed meg, ha a nagyon luxus élelmiszereket fogyasztasz napszámra, például kaviárt. Az élelmiszeripari neve E285 és állagőrzőként funkcionál. 

  1. Repülőgép üzemanyag 

A Red Bull szárnyakat ad, tudjuk, de most nem erről van szó, hanem a BHT-ről, a sugárhajtás adalékanyagáról. Antioxidáns, ami tartósítószerként használatos. A gabonapelyhekben találhatod meg. 

Hát akkor jó étvágyat mindenkinek!

(Fotó: pixabay.com/sarahdev)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es