Hacsak nem nézed árgus szemekkel minden nap az adalékanyagok listáját a címkéken, akkor most lehet, hogy kellemetlen (vagy akár undorító) meglepetések érnek.
A friss gyümölcsök, zöldségek nem is nagyon tartogatnak ilyen extra adalékokat, de az előre feldolgozott ételek annál inkább. Most nem csak azokra a kémiai összetevőkre gondolunk, amelyekkel mindenki tisztában van, hanem olyan kellemetlen meglepetésekről beszélünk, amelyek bármelyik feldolgozott termékben előfordulhatnak.
- Hód análmirigy-váladék
Rögtön a legundorítóbbal indítunk. A kasztóreum, vagy hódzsír a rágógumik, édességek, fagylaltok, alkoholok, húskészítmények és különösen a málna ízesítés kedvelt adalékanyaga.
Ez egy állagra leginkább a vajhoz hasonlítható, narancsos-barnás anyag, amit a hód nemi mirigyeiből nyernek ki a végbelén keresztül. Hát igen.
A természetben a hódhölgyek használják a mirigyváladékot a hódfiúk elcsábítására, a területüket jelölik vele. Megtalálhatod a címkén is, a természetes adalékok között listázva és nem, nem tudjuk ki volt az a zseniális felfedező, aki rájött, hogy…
- Haj
Nem, nem az a haj, amit a konyhásnéni hagyott a levesedben. Az L-cisztein olyan aminosav, amely a sertésszőrön, a kacsatollon és az emberi hajon is megtalálható. Ízfokozóként használják sütikben és a pizzákban. Csak erre gondolj, amikor legközelebb fánkot eszel!
- Fa
Diétás rostként a cellulózt az élelmiszergyártók a csökkentett zsírtartalmú ételekhez használják, különösen a kenyérfélékhez. Na ki tudod találni, miből vonják ki a cellulózt? Mi a pontosabb a fából, vagy a fapépből?
- Fagyálló
Na, ilyet már biztosan nem akarsz enni, de rossz hírünk van, különösen ha szereted a sütiket. Az összetevő neve: propilénglikol és a zsírok csomósodását akadályozza ízfokozóként. Ha már te ilyet eszel, legalább a kutyádnak ne hagyd, hogy belenyaljon a sütidbe, mérgező.
- Kátrány vagy kátrányolaj
A kátrányt már egyre kevésbé használják élelmiszerszínezékként, de a kátrányolaj szinte minden mesterséges élelmiszerszínezékben előfordul. E319 néven találod a címkén. Szóval, ha kekszet, tésztát, gyorskaját, fagyasztott halat eszel, jó eséllyel petróleumot is fogyasztasz.
- Tetvek
Szintén élelmiszerszínezékként használatosak. Az anyag neve: E120. Úgy nyerik, hogy megszárítják és összetörik a bíbortetveket, hogy kinyerjék vörös színüket. Egy kis málnafagyit kérsz?
- Állati porcokból kivont zselatin
Köztudottan a zselatin a gumicukorkák legfőbb összetevője, E441 az élelmiszeripar adalékanyag neve. A gumimacik emellett egy kis cukrot és ízesítőszert tartalmaznak még. Nyami.
- Gyulladásgátló
Ez a BVO. Brómozott növényi olaj. Sok üdítőitalban használják, de például a Coca-Cola és a Pepsi 2014-ben, a petícióknak köszönhetően abba hagyta a használatát. Nem csoda, bizonyos körülmények közt halált is okozhat a fogyasztása.
- Bórax, vagyis nátrium-tetraborát
Amellett, hogy tisztítószerek összetevőjeként használatos, csak akkor eszed meg, ha a nagyon luxus élelmiszereket fogyasztasz napszámra, például kaviárt. Az élelmiszeripari neve E285 és állagőrzőként funkcionál.
- Repülőgép üzemanyag
A Red Bull szárnyakat ad, tudjuk, de most nem erről van szó, hanem a BHT-ről, a sugárhajtás adalékanyagáról. Antioxidáns, ami tartósítószerként használatos. A gabonapelyhekben találhatod meg.
Hát akkor jó étvágyat mindenkinek!
(Fotó: pixabay.com/sarahdev)