Kívül tágasabb

A világ legnagylelkűbb országai

2017.01.19. 06:43, Kívül tágasabb , 9 komment

A segítőkészség és a nagylelkűség nem függ az anyagi helyzettől – számunkra ez az egyik tanulsága annak a felmérésnek, amit a Gallup végzett, és amiben azt vizsgálták 140 országban, hogy hol mennyire adakozók és készek segíteni az emberek.

adakozas_buddhizmus_foto_pixabay_com_suc.jpg

A 145 ezer ember megkérdezésével készült felmérésben elsősorban arra volt kíváncsi a nemzetközi közvélemény-kutató cég, hogy a megkérdezettek a közelmúltban adtak-e pénzt valamilyen jótékonysági szervezetnek, önkénteskedtek-e, vagy segítettek-e rászoruló idegenen.

Ha az eredményeket az egész világra kivetítjük, akkor az derül ki, hogy a 7,4 milliárd emberből 1,4 milliárd adott pénzt, mintegy egymilliárd önkénteskedett, és 2,2 milliárd segített idegeneknek, ami azért nem is hangzik olyan rosszul. 

Lássunk pár országot, ahol kifejezetten komoly hagyománya és kultúrája van a jótékonykodásnak! 

Burma 

A kis délkelet-ázsiai ország lakosainak többsége igennel válaszolt mindhárom feltett kérdésre, és ezzel ők érték el messze a legjobb eredményt. Ami az ország erős buddhista hagyományai miatt tulajdonképpen nem is kellene, hogy akkora meglepetés legyen. 

A katolikus apától és buddhista anyától született Dr. Hninzi Thet a BBC-nek azt mondta, a pénz java szerzeteseknek és kolostoroknak jutott: „Csak nemrégiben kezdtek erőfeszítéseket tenni azért, hogy például árvaházaknak és hasonló intézményeknek is jusson szervezett keretek között az adományokból”. 

Egyesült Államok 

A Gallup-lista második helyén álló Egyesült Államokban sokkal kevésbé vallási alapon szerveződik a jótékonyság, mint Burmában, sokkal inkább a civil kezdeményezések erősek. 

„Amerikában élő ausztrálként fantasztikusnak tartom az itteniek nagylelkűségét. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások idején New Yorkban éltem, és elképesztő kedvességet és önzetlenséget tapasztaltam. Személy szerint ez nem lepett meg, tapasztalatom szerint a New Yorkban élők a legbarátságosabb emberek között vannak a világon” – mondta Jim Dailakis komikus a brit közszolgálati csatornának. 

Ausztrália 

Azért éppenséggel az ausztráloknak sem kell szégyenkezniük, az egyenlő esély ugyanis a kultúrájuk része, és ezért tesznek is. „Viszonylag fiatal országként, ami ráadásul egy egész kontinens, kevés lakossal, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sok esetben lehetőségeinken túl is segítünk” – mondta Erik Stuebe. 

Az InterContinental Melbourne The Rialto ügyvezetője szerint az ausztrálokra jellemző, hogy nagyon tisztelik azokat, akik úgy tudnak sikeresek lenni, hogy közben szerények és őszinték maradnak, ragaszkodnak a gyökereikhez és támogatják mások erőfeszítéseit. 

Melbourne-ben különösen erős a közösségi szellem, gyakran szerveznek olyan jótékonysági eseményeket, melyekből több millió dollár folyik be, amit aztán helyi és nemzetközi ügyekre fordítanak. (Egyébként innen indult a Movember mozgalom is, melynek keretében bajuszt növesztenek novemberben, hogy így hívják fel a figyelmet az egészséges életmód jelentőségére.) 

Az ausztrálok a válságok idején is sokszor tettek már tanúbizonyságot a jótékonyságukról. A 2004-es cunami idején 42 millió dollárt szedtek össze a károsultak megsegítésére – mindezt egy akkor 20 milliós országban. 

Új-Zéland 

Valamit jól csinálhatnak arrafelé, mert Új-Zéland is befért a TOP 5-be. Lévén egy kis ország és viszonylag zárt közösség, a kiwiknél komoly hagyománya van az egymással törődésnek. 

„Néha az az ember érzése, hogy mindenki ismer mindenkit, így bizonyos mértékig feladatunk is vigyázni egymásra” – mondta a wellingtoni Katherine Shanahan a BBC-nek, hozzátéve, hogy talán ez a közösségi érzés ösztönzi a helyieket a jótékonyságra. 

Ha már Wellington: a főváros ad helyet például a Free Store kezdeményezésnek, melynek lényege, hogy az éttermek és a pékségek az el nem adott élelmiszert a nap végén eladományozzák. 

Sri Lanka 

Burmához hasonlóan Sri Lankán is elsősorban a vallás ösztönzi a jótékonykodást. A legtöbb helyi buddhista vagy hindu, márpedig mindkét vallás erősen bátorítja a jótékonykodást és a javak megosztását. 

A segítségnyújtás egyik központja az ország déli részén fekvő Matara városa, ahol gyakorlatilag állandók a jótékonysági akciók, legyen szó iskolai rendezvényekről vagy véradásról, de az ottaniak a közösségi munkában is élen járnak, legyen szó kórházi önkénteskedésről, az utak tisztán tartásáról, vagy a hajléktalanok ellátásáról. 

(Fotó: pixabay.com/suc)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása