Kívül tágasabb

A legjobb hírnevű országok

2016.08.18. 06:47, Kívül tágasabb , 15 komment

Immár hagyományosan közreadták azt a listát, melyen a legjobb megítélésű országok szerepelnek. Talán nem meglepő az európai túlsúly, miközben egészen meglepő helyezések is vannak.

stockholm_2_foto_pixabay_com_maky_orel.jpgStockholm jó hely. Nem is kicsit... (Fotó: pixabay.com/Maky_Orel)

A Reputation Institute évről évre közreadja összeállítását, melyben felsorolja a legjobb megítélésű országokat. A Country RepTrak index több kulcsfontosságú szempontot (mint az életszínvonal, a tolerancia, szépség, biztonság, a globális kultúrához való hozzájárulás) figyelembe véve alakítja ki a sorrendet.

A lista érdekessége, hogy abszolút Európa uralja, hiszen az élen álló 19 országból 15 a kontinensünkön található, miközben olyan világhatalmak nem kerültek a legjobbak közé, mint az Egyesült Államok, Kína, Oroszország vagy éppen India.

Mielőtt az első tízet részletesen is bemutatnánk, lássuk röviden a tágabb élvonal második felét! Az utolsó öt helyen csak európai országok szerepelnek a 19. Portugáliától előre haladva sorrendben Németország (a viszonylag rossz helyezés azért meglepetés), Spanyolország, Belgium, és Franciaország áll.

Egyedül a 14. helyezett Japán tudta megszakítani az európai dominanciát, hiszen a 13. helyen már az Egyesült Királyság található, amit Olaszország és Ausztria követ, hogy így érkezzünk el a TOP10-ig.

10. Hollandia (73.90)

Hollandia elsősorban a tolerancia és a turistabarát kultúra miatt tudott felkerülni a lista előkelő helyére, miközben persze gazdaságilag is jól teljesít, hiszen Rotterdam egyike a világ legnagyobb kikötőinek.

9. Írország (74.1)

Az ír gazdaság hatalmasat ment tavaly, a válságból kilábalva annyi külső befektetést vont, mint még soha. Ráadásul egy esetleges Brexittel ez tovább erősödhet a szakemberek szerint.

8. Dánia (74.25)

Lévén híd a kontinens és Skandinávia között, Dánia nagyon jól teljesít turisztikai szempontból, miközben igen magas az életszínvonal is. A dánok nagyon jól állnak a megújuló energia felhasználása terén, ami szintén hozott nekik pontokat.

7. Új-Zéland (74.68)

A TOP10 első, nem európai országa üzleti és turisztikai szempontból (a hátizsákos kalandorok egyik kedvenc úticélja) is vonzó hely, miközben Auckland igazi építkezési boomot él át. Ráadásul a bűnözés is alacsony.

6. Finnország (75.16)

A finnek uniós tagsága igencsak kifizetődő, ennek a listának a szempontjából mindenképpen. A világon az egyik legmagasabb életszínvonallal rendelkező ország, kifejezetten jó exportmutatókkal, miközben a turisták is szívesen látogatnak ide.

5. Norvégia (76.18)

A britek uniós tagságáról szóló népszavazás kampányában elég sokat lehetett hallani a norvág modellről, ami bizonyos fokú hozzáférést biztosít az EU-piachoz, viszont szavazati jog nem jár vele, és nem kevés pénzbe kerül. A felállás a norvégoknak kétségtelenül bejött, nem kis mértékben a fantasztikus nyersanyagháttérnek és az okos gazdálkodásnak köszönhetően. Nagy kérdés, hogy mi a meglepőbb: az, hogy Norvégia bekerült a közvetlen élvonalba, vagy az, hogy „csak” az 5. helyen.

4. Ausztrália (76.84)

Ausztrália rendkívül népszerű célország, és nem csak a turistáknak, de azoknak is, akik a letelepedésen gondolkoznak (nem véletlen, hogy olyan bonyolult a megfelelő papírokat beszerezni). Nem csak a gazdasága szuper, de a klímája is, miközben Sydney technológiai robbanást él át – jó hely, na!

3. Svájc (77.00)

De még mindig nem olyan jó, mint Svájc, amely úgy fekszik Európa szívében, hogy közben nem tagja az Európai Uniónak, ellenben bankrendszere, életszínvonala, és persze az Alpok nyújtotta sportolási lehetőségek mind nagyon vonzó hellyé teszik.

2. Kanada (77.82)

Személyes kedvencünk nem tudott nyerni, pedig talán megérdemelte volna – ellenben, sportközhellyel szólva, az ezüst is szépen csillog. A kiemelkedő helyezéshez a toleráns kultúra, a befogadó közeg, az erős gazdaság és a nagyon színvonalas egészségügy mind hozzájárul. Mi mennénk!

1. Svédország (78.34)

Svédországban minden együtt van, ami vonzóvá tehet egy országot: erős kultúra, toleráns társadalom, alacsony bűnözés, gyönyörű városok és természet, izmos gazdaság – hirtelen nem is tudjuk, mi szól ellene, talán csak a klíma, azoknak, akik jobban szeretik a meleget. Hacsak nem történik valami, akkor simán kibérelheti az első helyet hosszú évekre.

reputacios_lista.jpg

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása