Kívül tágasabb

A leghatalmasabb titkos társaság

2015.12.09. 06:45, Kívül tágasabb , 24 komment

Lassan kétszáz éve lesz, hogy 1832-ben a Yale Egyetem diákjai megalapították a Skull and Bones titkos társaságot. Azóta ez lett minden idők legnagyobb hatású ilyen szervezete, melybe minden évben csak 15 kiválasztottat vesznek be, igaz, a tagság életre szól és (cserébe a beiktatáskor minden személyes információ, például a szexuális szokások, megosztásáért) élethosszig tartó anyagi biztonságot garantál. Ma bemutatunk párat a legbefolyásosabb tagok közül. Lesz kik közül válogatni, hiszen három amerikai elnök és több jelentős állami vezető mellett üzleti zsenik és művészek is akadnak köztük.

george_wh_bush_es_george_w_bush_foto_white_house_eric_draper.jpgA két Bush

William Howard Taft (1878)

A mai napig ő az egyetlen, aki amerikai elnök és a Legfelsőbb Bíróság első embere is volt. Az Egyesült Államok 27. elnöke híres volt a titkos társaságon belül kiemelkedőnek számító szexuális tapasztalatairól. Aligha volt nehéz dolga a felvételnél, lévén apja az alapító tagok egyike.

McGeorge Bundy (1940)

A családi kapcsolatok ebben az esetben is sokat segítettek, hiszen (a később Kennedy elnök egyik bizalmas tanácsadójának számító) McGeorge Bundy bátyja, William is tagja volt a titkos társaságnak (ő egy évvel korábban végzett). A báty is közel állt a Kennedykhez, például egyike volt a híres Disznó-öbölbeli elfuserált kubai puccskísérlet kitervelőinek. Az Odin becenévre hallgató öccs a vietnami háború egyik propagálójaként hagyott (nem túl pozitív) nyomot maga után az amerikai történelemben.

George Herbert Walker Bush (1948)

Az idősebb Bush lett (William Howard Taft után) a második Skull and Bones-tag, aki beköltözhetett a Fehér Házba. A II. világháborús pilóta előtte volt kubai nagykövet, és (ami ennél jóval fontosabb) CIA-főnök, majd Ronald Reagan alelnöke. Elnökként ő zárta le a hidegháborút, és ő volt az elnök az első Öböl-háború idején is.

George W. Bush (1968)

A Bush-család meglehetősen zavaros ifjúságot maga mögött tudó csemetéje állítólag majdnem lemaradt a titkos társaság tagságáról, ami családi hátterét figyelembe véve komoly bravúr lett volna.

Végül mégis bekerült, és ő lett a harmadik tag, aki elfoglalhatta az Ovális Irodát. Sokat nem tudunk a társaságban eltöltött idejéről (lévén az ugye, titkos), elnöksége pedig sok szempontból ellentmondásos megítélésű (mint a legtöbb elnöké, tesszük hozzá).

William F. Buckley Jr. (1950)

Magyarországon talán kevéssé ismert William F. Buckley neve, ám a Yale Daily News egykori főszerkesztője egyike volt a legbefolyásosabb konzervatív gondolkodóknak és szerzőknek (fia, Christopher Buckley pedig zseniális író, e sorok szerzőjének egyik nagy kedvence).

William F. Buckley Jr. Alapította például a National Review című befolyásos magazint, és több kémregényt is írt, de igazából nem ezért maradt meg a híre, hanem az amerikai jobboldalra gyakorolt hatása miatt.

John F. Kerry (1966)

A jelenlegi amerikai külügyminiszter gyerekkorát diplomata apja pályája miatt jórészt külföldön töltötte, majd a Yale-re került, ahol az egyetem politikai uniójának liberális elnöke lett.

A 2004-es demokrata elnökjelölt ugyan kikapott a (másik Skull and Bones-tag) republikánus George Bushtól, ám aztán sikeresen tért vissza a politikai élvonalba a diplomácia irányítójaként.

Frederick Wallace Smith (1966)

John F. Kerryvel ugyanazon évben lett a titkos társaság tagja Frederick Wallace Smith, akit névről talán viszonylag kevesen ismernek, de ha azt írjuk, hogy ő alapította (és elnökli, vezeti ma is) a FedEx csomagszállítót, akkor már fel tudjuk mérni, mekkora kaliberről van szó.

Egy ideig szó volt politikai szerepvállalásról is, felmerült a neve a 2008-as elnökválasztáson a republikánus jelölt John McCain lehetséges alelnökjelöltjeként, ám ebből végül semmi sem lett. Talán nem meglepő, hogy Smith közeli baráti kapcsolatot ápolt mindkét Bushsal és Kerryvel is a Yale-en töltött évei alatt.

Dana Milbank (1990)

Hogy ne csak férfiak szerepeljenek a listán (ami persze nem csoda, hiszen a 90-es évekig nem is választottak be nőket), íme, egyike az első hölgytagoknak. Dana Milbank újságíró, aki mind a Bush-, mind az Obama-adminisztráció munkáját végigkövette és tudósította, nem feltétlenül azok mindenkori teljes megelégedésére. Jelenleg a Washington Post kolumnistája és több könyv szerzője.

(Fotó: White House / Eric Draper)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása