Kívül tágasabb

Csődbe ment világsztárok

2015.09.28. 06:51, Kívül tágasabb , 12 komment

Amikor jól megy, csupa pénz és csillogás az élet, márpedig a jól megszokott luxusról nehéz lemondani, így amikor nehezebb idők jönnek, az ember gyorsan a csőd szélén találhatja magát. Valahogy így lehetne összefoglalni egy-egy tönkrement híresség tipikus történetét. Ma olyanokat mutatunk meg, akik nem csak a szélén jártak a csődnek.

mike_tyson_foto_flickr_com_eduardo_merille.jpg(fotó: flickr.com / Eduardo Merille)

Mike Tyson

A nyolcvanas évek (sokak szerint minden idők egyik) legnagyobb bokszolója, Mike Tyson sportpályafutása során több száz millió dollárt keresett, hogy aztán a pénzt a ringben látott lendülettel el is szórja.

A történet a szokásos: ékszerek, házak, autók, partik, ruhák, motorok – minden jöhetett, ami drága és csillogó volt. Egy jellemző sztori szerint egyszer Las Vegasban besétált egy ékszerüzletbe, és hitelbe elvitt egy 173 ezer dolláros, 80 karátnyi gyémánttal díszített aranyláncot. Csak éppen soha nem fizette ki, így ez is ment az összesen 23 millió dolláros adóssághoz.

A vagyon végül 2003-ig tartott ki, Mike Tyson ekkor jelentett csődöt, így próbálván megoldani anyagi gondjait.

Larry King

Nehéz elképzelni, de a modern televíziózás egyik meghatározó alakja is volt már csődben (elég jól visszajött belőle, hiszen manapság a vagyonát 150 millió dollárra becsülik).

Még a hatvanas években történt, amikor egy Miamiban található rádiónál volt bemondó, hogy kissé túlköltekezett, így nem csoda, hogy 1971-ben letartóztatták, azzal vádolva, hogy 5000 dollárt lenyúlt az üzlettársától.

A vádakat aztán ejtették, az állását viszont elveszítette, végül 1978-ban kénytelen volt csődöt jelenteni, ekkor már nem csekély, 350 ezer (akkori) dollárnyi adósságot halmozott fel.

Cyndi Lauper

Cyndi Lauper nevét talán ma már kevesebben ismerik, ám a nyolcvanas években nagy sztár volt. Akkor ment tönkre, amikor együttese, a Blue Angel feloszlott, és ugyan később komoly sikereket aratott a szólókarrierje során, ám előtte még volt egy nehéz időszaka, amikor például gésának öltözve énekelt egy japán étteremben - írja a Daily Telegraph.

Burt Reynolds

burt_reynolds_foto_flickr_com_alan_light.jpg(fotó: flickr.com / Alan Light)

A Smokey és a bandita, valamint a Charlie – Minden kutya a mennybe jut sztárja a kilencvenes évek közepén volt a mélyponton. Nem is csoda, hiszen a hetvenes és a nyolcvanas évek volt az igazi sikerkorszaka, 1996-ra viszont tarthatatlanná vált a helyzete.

Körülbelül minden összeomlott körülötte, ami egy ember körül összeomolhat, a Loni Andersonnal 1988-ban kötött házassága 1993-ban tönkrement (válásuk még hollywoodi mércével mérve is botrányos volt), ami 40 millió dollárjába fájt.

Ha ez nem lenne elég, egy volt könyvelője 15 millió dollárt sikkasztott tőle, szóval tényleg minden összejött. Viszont ugyanez az év a kilábalás kezdete is volt, a Sztriptíz ugyan nagyot bukott, ő azonban nagyon jó volt benne, ami egyenes utat jelentett az 1997-es Boogie Nights-ig, ami Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést hozott neki.

MC Hammer

A 90-es évek szénné játszott rappere a klasszikus utat futotta be: 33 millió dolláros vagyonát szórta szét semmi idő alatt, sőt, nem csak szétszórta, még sikerült 13 millió dollár adósságot is összehoznia 1996-ra.

Nem csoda, hiszen miközben 40 fős (!) fizetett stábbal mászkált, 17 autó állt a garázsában, versenylovakat is tartott, szóval szórta a pénzt mint bolond pék a lisztet. Apró probléma, hogy közben a lemezek viszont nem fogytak, a sikerek elmaradtak, ő pedig tönkrement.

Marvin Gaye

marvin_gaye.jpg

MC Hammert nehéz sajnálni, a legendás Marvin Gaye egy lapon sem említhető vele. A hatvanas-hetvenes (sőt, nyolcvanas) évek meghatározó, stílusteremtő énekese még 1976-ban volt kénytelen csődöt jelenteni.

Neki is egy válás lett a végzete, hiszen nem elég, hogy komoly összeget kellett kicsengetnie, még következő albuma (Here, My Dear) jogdíjai is Anna Gordy Gaye pénztárcájába vándoroltak, márpedig ez nem kevesebb, mint 600 ezer dollárra rúgott.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása