Kívül tágasabb

Hét alapdolog, amire már nem jut pénz

2014.11.23. 06:49, Kívül tágasabb , 42 komment

Miközben Magyarországon arról jelennek meg adatok, hogy az ország (miközben jobban teljesít, ugye) folyamatosan csúszik lefelé, addig az Egyesült Államokban sem minden papsajt. Ott a középosztály van bajban, ugyanis egyre kevesebb olyan dolgot engedhet meg magának, amit pár évvel ezelőtt még természetesnek vett.

Már azt sem könnyű meghatározni, ki tartozik a középosztályhoz (Amerikában sem), akadnak, akik egyszerűen a háztartások bevételeinek statisztikai közepét használva évi 54 ezer dollártól veszik a középosztálybeli létet, mások a társadalom alsó és felső negyede között meghúzódó 50 százalékot tartják annak.

Az Egyesült Államok Gazdasági Tanácsa volt igazgatóhelyettese, Diana Farrell szerint akkor tartozik valaki a középosztályhoz, ha az alapvető szükségletei (lakhatás, étkezés) kielégítése után a bevételei egyharmada megmarad neki. Nézzük, melyek azok a dolgok, amelyeket a jelenkor amerikai középosztálya nem engedhet meg magának!

Nyaralás

Furcsán hangzik, de az üdülés olyan kiadássá vált, amit az átlagos bevételű amerikai nem engedhet meg magának anélkül, hogy valami mást be ne áldozna helyette. Egy felmérés szerint például idén az amerikaiak 54 százaléka mondott le nagyobb beszerzésről (például tévé, vagy valamilyen kütyü) azért, hogy el tudjon menni nyaralni. A megkérdezettek 47 százaléka a hétköznapi szórakozást (például mozi) adta fel a nyári pihenésért, 43 százalék inkább étterembe nem járt, vagy az új ruháról mondott le.

Új autó

Az amerikai kultúrának alaptétele az autó, ami nélkül egy-két metropoliszt kivéve megmozdulni sem nagyon lehet. Az interest.com nemrégiben elemezte ki két tucat amerikai nagyváros lakosainak jövedelmét, összehasonlítva az új autók áraival és arra a következtetésre jutott, hogy az átlagos keresetűek egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az új autó luxusát. Ez alól egyedül Washington DC volt a kivétel.

Adósságtörlesztés

A hitelkártyák, a tandíjak, a jelzálogok, az autó lízingdíjak, az egészségügyi ellátás – az amerikaiak akkora adósságot görgetnek maguk előtt, amit már alig-alig tudnak törleszteni. Ráadásul az adósság gyorsabban nő, mint a bevétel, azaz a helyzet egyre romlik. Elgondolkodtató adat, hogy míg 1980-ban a fogyasztói hitelek egy átlagos háztartás bevételeinek 7,3 százalékát adták, addig 2013-ban ez már 13,4 százalék volt.

Megtakarítás váratlan kiadásokra

A pénzügyi biztonság alapja az (lenne), hogy legyen annyi megtakarításunk, ami átsegíthet a váratlan helyzeteken, legyen az a munkahelyünk váratlan elvesztése, betegség, vagy más kiadás. Az amerikai középosztály döntő többségének nincs annyi pénz a számláján, hogy hat hónapig meg tudjon élni, ha elveszíti a munkáját.

A Bankrate felmérése szerint csupán a háztartások negyedének van félévnyi megtakarítása, egy másik negyedének viszont egyáltalán semmilyen spórolt pénze nincs, a maradéknak pedig van ugyan valamennyi félretett dollárja, de az nem elég hathavi megélhetésre.

Nyugdíjra félretett pénz

Az Egyesült Államokban ha megtakarított pénz nélkül érkezik el a nyugdíjhoz az ember, akkor számíthat arra, hogy az alapvető létfenntartáshoz szükséges bevétele sem lesz.

Noha őrületes kockázat, mégis sokan bevállalják ezt, egyszerűen csak remélve, hogy valahogyan majd csak lesz. Miközben persze akadnak olyanok, akik megtehetnék, mégsem spórolnak, egyre nagyobb réteg az, amelynek tagjai egyszerűen képtelenek félretenni öreg napjaikra.

A Gallup egy felmérése szerint minden ötödik 65 év feletti amerikainak nincs elegendő megtakarítása, míg 59 százalék mondta azt, hogy nincs annyi félretett pénze, hogy nyugodt szívvel várja a nyugdíjas éveit.

Egészségügyi ellátás

Az Egyesült Államokban különösen kényes téma az egészségügyi ellátás, hiszen a rendszer olyan, hogy ha valakinek nincs megfelelő biztosítása, súlyosabb betegség esetén könnyen nagyon gyorsan nagy adósságokba verheti magát, ha nincs megtakarított pénze.

A Feeding America egy közelmúltban végzett felmérése szerint az amerikai háztartások kétharmadának (66 százalék!) kellett már valaha választania az orvosi ellátás és az élelmiszervásárlás között. Ami még durvább, hogy 31 százalék ezt a döntést havi rendszerességgel kényszerül meghozni.

Fogászati ellátás

Hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban évente 64 milliárd dollárt költenek szájegészségügyre, ennek csupán a 4 százalékát (!) fedezik különböző kormányzati programok. Körülbelül 108 millió amerikainak nincs fogászati ellátást fedező biztosítása, és akinek van, annak is problémát okoz a megfelelő ellátás elérése.

Az a döntés is gyakori, hogy míg az orvosi ellátásra költenek, addig a fogászatira már nem, mert egyszerűen nincs rá pénzük. A fogászati biztosítások nagy része ráadásul csak a drágább beavatkozások (koronák, hidak beépítése) árának csak a felét fedezi, az összegek pedig csillagászatiak is lehetnek. Ennek következményeként a 20-64 év közötti felnőttek negyedének van kezeletlen fogászati problémája.

(via)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása