Kívül tágasabb

Zuhanórepülés a mélybe

2013.06.10. 06:48, Kívül tágasabb , 4 komment

Mi történik akkor, ha véget ér a csillogás, ha befejeződik egy karrier – például egy profi futballistáé? Nem egyszer előfordul, hogy a korábban sztárolt sportoló élete szétesik, jön a zuhanórepülés... Legalább ilyen nehéz helyzetben vannak azok is, akik karrierjük során nem tudták megalapozni az egzisztenciájukat.

börtön kéz.jpg

Bár a profi futballistákról elsőre a milliós keresetek, a szép nők és a csillogás jut a legtöbb ember eszébe, arról már ritkábban szól a fáma, mi történik azokkal, akik visszavonulásuk után nem tudják kézben tartani életüket.

Az olyannyira irigyelt Angliában például közel 150 volt profi labdarúgó ül jelenleg is börtönben, ami azért elég jól megmutatja, milyen nehéz beilleszkedni a civil életbe.

Nem mindenki keres milliókat

A 150 volt focista közül a legtöbben kábítószerrel összefüggő bűncselekményekért ülnek, ami két dolgot mindenképpen bizonyít: az egyik, hogy nagyon sokak számára szinte kezelhetetlen lelki nyomást jelent a profi karrier vége, a másik pedig az anyagi bizonytalanság.

Míg ugyanis a Premier League legnagyobb sztárjai elképesztő pénzeket keresnek, már az élvonalban is akadnak nagyságrendekkel alacsonyabb fizetések (persze ezen esetekben sem nyomorgásról beszélünk), az alsóbb osztályokban pedig még ennél is nehezebb a helyzet.

Arról a 700 labdarúgóról már nem is beszélve, akik csak az előző szezon vége óta maradtak szerződés, ezáltal bevétel nélkül.

A Profi Labdarúgók Szövetsége (PFA - Professional Footballers' Association) próbálja figyelmeztetni tagjait, hogy készüljenek a civil életre, de ez nem mindig könnyű.

„Ha egy sztárjátékos szerződés nélkül marad, akkor az neki maximum presztízsveszteség, ám annak, akit mondjuk a negyedosztályú Accrington küld el, ez napi pénzügyi nehézséget okozhat" – mondta a PFA szóvivője.

A Liverpooltól a börtönig

Az egyik olyan játékos, aki nem tudott beilleszkedni a hétköznapokba a Liverpool volt ifjúsági kapusa, aki a ma már klublegendának számító Jamie Carragherrel közösen szerepelve nagy jövő előtt állt, de hiába a nagycsapat és a városi rivális érdeklődése, mégsem tudta kiteljesíteni a karrierjét.

Megjárt pár alsóbb osztályú csapatatot, de húszévesen már szerződés nélkül volt (utolsó klubja a Tranmere Rovers), míg végül kábítószer-terjesztésért került börtönbe, ahol 6 évet ült.

„Fiatal játékosként látsz magad körül egy bizonyos életstílust. Amikor aztán elfogy a pénz, akkor szinte bármit megtennél, hogy fenn tudd tartani azt az életét" – nyilatkozta szabadulását követően.

Michael Kinsella annak kívánja szentelni életét, hogy a hozzá hasonló helyzetben lévő, a profik között megkapaszkodni nem képes, vagy karrierjük végéhez közeledő focistáknak segítsen elhelyezkedni a civil életben.

Nem ő az egyetlen persze, aki a drogkereskedelemben vélte megtalálni a nagy pénzt, az Everton korábbi ifjúsági játékosa, Liam Maguire 7 millió font (kb. 2,5 milliárd forint) értékű kábítószer csempészéséért ítélték el tavaly.

A Newcastle United korábbi ifjúsági játékosa, Jason Singh azt nem tudta feldolgozni (és sokan vannak így), hogy 17 évesen a klub nem ajánlott neki profi szerződést, rendőrnek állt, majd ő is drogcsempésszé lett. Kilenc év börtönt kapott.

Magyar példák is akadnak, a legismertebb talán a kétszeres válogatott Újpest és Vasas-játékos Bácsi Sándor esete, akinek már karrierje során is alkohol- és súlyproblémái voltak, majd pályafutása végeztével börtönbe került kábítószerrel való visszaélésért. Ma szakácsként dolgozik.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása