Kívül tágasabb

Hogyan lesz milliárdos egy miniszterelnök?

2013.05.14. 06:53, Kívül tágasabb , 7 komment

Az nem újdonság, hogy megéri az ország első emberének lenni, különösen nyugati országokban, mert a szegény leköszönt politikus vezetői tiszte elhagyása után is komoly tiszteletdíjakban, javadalmazásban részesülhet. Ez a sors jutott Tony Blairnek, a britek volt kormányfőjének is.

Tony Blair és Cherie cím.jpg

Így van ez az amerikai ex-elnökökkel, de így van a volt brit miniszterelnökkel, Tony Blairrel (a nyitóképen feleségével, Cherie-vel) is, akinek ingatlan-portfólióját 21 millió fontra, vagyis több mint 7 milliárd forintra becsülik. A gyűjtemény nemrég egy 600.000 fontos (200 millió forintos) vidéki házikóval bővült, szám szerint a nyolcadik ingatlannal.

vidéki ház.jpg

Az épület a miniszterelnök testvére és felesége nevén van, készpénzért vásárolták. Cherie Blair minden egyéb ingatlanban, például a gyerekeknek vásárolt lakásokban is, résztulajdonos. A vidéki ház egyébként a Viktória-korabeli William Gladstone miniszterelnök leszármazottainak tulajdonából került át a Blairek birtokába.

A házban három tágas hálószoba van, kovácsoltvas kandallók és csillárok. Az információk szerint Tony Blair gondoskodik egyedülálló húgáról, aki nem kedveli a nyilvánosságot. egyébként a kiadói szakmában tevékenykedik, és szabadúszó karrierbe kezdett ezen a területen. A felújítási munkálatokat mindenesetre megkezdték.

Mindemellett a családnak csak Londonban öt háza van, egy kivételével mindet legkevesebb egymillió fontért vették.

londoni ingatlan.jpg

Nagy kérdőjelek

Tony Blair elmúlt évekbeli munkássága finoman szólva is felvet kérdőjeleket a kívülálló szemlélőben. (Nem is beszélve a nem kívülálló brit adófizetőkről.)

Az ő és felesége nevével fémjelzett jótékonysági szervezetet például azért támadták, mert mintegy egymillió fontot kapott az amerikai külügyminisztérium alapjából.

Apró érdekesség, hogy mindez annak a Hillary Clintonnak a minisztersége idején történt, akivel a Blair-házaspár kifejezetten jó kapcsolatot ápol – ami azokban az években alakult ki, amikor Bill Clinton volt az Egyesült Államok elnöke.

Tony Blair és Hillary Clinton.jpg

A brit adófizetők sem voltak felhőtlenül boldogok, amikor kiderült, hogy a sokszoros milliomos volt kormányfő nem szívbajos és felveszi az évi 70 ezer fontnyi neki járó nyugdíjat (az ő esetében ez a maximális összeg, ami az utolsó, hivatalban eltöltött év alatt kapott havi fizetés fele).

Emellett jár neki még 115 ezer font költségtérítés és legkevesebb 250 ezer fontba kerülnek az őt őrző és védő biztonságiak – mindezt természetesen adófizetői pénzből.

Honnan jött a vagyon?

Tony Blair a becslések szerint évi 20 millió fontot keres azzal, hogy különböző tanácsokkal lát el kormányokat, beszédeket tart és konzultációs tevékenységet folytat. Mindebből az elmúlt években összesen körülbelül 60 millió fontnyi (21 milliárd forintos) vagyont gyűjtött össze.

Nem sokkal lemondása után, 2008 januárjában vezető tanácsadóként csatlakozott a JPMorgan Chase befektetési bankhoz, amiért állítólag évi egymillió fontos fizetést kapott.

Ha már a magáncégeknél tartunk, a volt brit kormányfő egy dél-koreai vállalatnak, a UI Energy Corporationnek is tanácsokat ad, a dolog szépsége, hogy a vállalatnak jelentős olajkitermelési érdekeltségei vannak – Irak északi részén...

Tony Blair és Nazarbajev.jpg

Annak sem örült felhőtlenül mindenki, hogy az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke tavaly szeptemberben újabb szerződést kötött a nem feltétlenül demokratikus berendezkedéséről híres Kazahsztánnal. Tony Blair csekély 16 millió fontért dolgozik a kazah vezetésnek, kritikusai szerint ennyiért mosva tisztára egy diktatúra szennyesét. (A fenti képen Nurszultan Nazarbajev kazah elnök társaságában.)

Beszélni jó

Minden visszavonult egykori vezető politikus egyik fő jövedelemforrása (a memoárjai publikálásán túl) a beszédek tartása. Tony Blair tarifája 90 percre 250 ezer (azaz negyedmillió) dollár, ami elég szép percdíj, akárhogyan is nézzük.

A volt kormányfő mindemellett létrehozta a Tony Blair Associates nevű céget, ami elsősorban stratégiai tanácsadással foglalkozik (kereskedelmi és jótékonysági alapon egyaránt), fő profilja a gazdaság, a politika és a kormányzati reform területe.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása