Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kívül tágasabb

Hová lett a férfiak szexuális étvágya?

2013.04.05. 06:51, Kívül tágasabb , 81 komment

Csak nem megfordul a világ? A brit orvosok szerint manapság több férfi mond nemet a szexre, mint nő. Lehet, hogy ezentúl az erősebb nem fog fejfájásra panaszkodni? De a viccet félretéve, jól működő szexuális kapcsolatban bizony komoly problémát és fejtörést okozhat, ha a férfinek egyszer csak elmegy a kedve a dologtól.

férfi és nő ágyon_1.jpg

Így járt Paul és a felesége Susan, akik 35 év és három gyerek után továbbra is rendszeresen (hetente legalább háromszor) és boldogan éltek nemi életet. Aztán egyszer csak ez megváltozott és Susan úgy gondolta, belépett egy harmadik a képbe, a férje megcsalja, mert már nem akar vele együtt lenni, fáradtságra panaszkodik, és nincs hozzá kedve. Emellett meghízott és hangulathullámzásai voltak.

Paul végül elment a háziorvosához, ahol ellenőrizték a tesztoszteron szintjét, ami mondhatni a béka feneke alatt volt. Az orvos tesztoszteron injekciókúrát írt elő neki, amit háromhavonta, egész életében folytatnia kell. Viszont az egyensúly helyreállt, a szexuális étvágy is helyrejött, sőt Susan úgy érzi, Paul fiatalkori énjét kapta vissza.

Amikor a férfiak adják fel

Bár a közhiedelem az, hogy egy férfi bármikor kész és kapható a szexre, egy online patika által készített friss felmérés szerint a férfiak 62%-a gyakrabban mond nemet az intim együttlétre, mint partnere. Sőt harmaduk azt is elismeri, elvesztette szexuális étvágyát.

Egy másik felmérés szerint minden negyedik férfi teljesen felhagy a szexuális érintkezéssel, és ez az arány 55 év felett 42%. Az ő 25%-uk pedig már erekciós problémákkal is megküzdött már élete során. Ez a probléma pedig nagyon próbára tehet, sőt, akár tönkre is tehet egy kapcsolatot. A férfiak nagy része pedig szégyell vele orvoshoz fordulni.

Az alacsony libidónak lehetnek fizikai és lelki okai is. A tesztoszteron szintet például lecsökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség, az agyalapi mirigy tumora, az úgynevezett egyéb krónikus betegségek, például a veseproblémák, a cisztás fibrózis.

De egyes gyógyszerek, mint az antidepresszánsok és a vérnyomást csökkentő bétablokkolók is hasonló hatással lehetnek, de akár ilyen következményekkel járhat egy influenza vagy a mirigyláz is.

Az elhízás is veszély

Emellett az életmódunk is oka lehet ezeknek a változtatásoknak, egyre több az elhízott férfi, ami szintén negatív hatással van. A férfiaknál is jöhet klimax, vagyis természetes úton is csökken a tesztoszteron szint, de az orvosok szerint ez sokszor egyre korábban megtörténik.

Amerikai kutatások szerint egy évtized alatt akár 10%-al is csökkenhet a tesztoszteron szint, és míg ez korábban az 50-es korosztályt érintette főleg, addig ma harmincasok és negyvenesek is beleesnek. A környezeti hatások közül befolyásoló tényező lehet a vizekben és a élelmiszerláncban lévő ösztrogénszint emelkedése. De a káros kémiai anyagok a ftalátok és a bisphenol A, és a gazdasági helyzet nyomása is mind hatással van a libidóra.

A 38 éves Neil Shah utóbbit szenvedte meg alaposan. Tíz évvel ezelőtt egy harmincfős, vergődő vállalat ügyvezetőjeként próbálta meg életben tartani a céget. A szenvedés egy évig tartott, ez idő alatt szinte megsemmisült a nemi élete.

Miután ez az időszak véget ért, némi pihenés után úgy döntött, ideje másba fogni és alapított egy nem profitorientált céget, melyben tanácsokat ad a hasonló problémákkal küzdő férfiaknak (ő közben rendbe jött).

„Nyilvánvaló a kapcsolat a stressz és az alacsony libidó között. Amikor valaki komoly stressz alatt él, átkapcsol túlélő üzemmódba. Az oxigén elsősorban a szívbe és a tüdőbe jut, kevésbé a nemiszervbe. A szaporodás az utolsó dolog, amire a test igazán vágyik" – vallja Neil Shah.

A gondokat csak fokozza az alváshiány, amit megerősít a Chicagói Egyetem tanulmánya is, mely szerint a több mint egy hétig éjszakánként kevesebb mint 5 órát alvó férfiak tesztoszteronszintje egy 15 évvel idősebb, egészséges társukénak felel meg.

Mi a megoldás?

A gyógyszeres kezelés is segíthet, egyes adatok szerint a férfiak csupán elenyésző hányada él ezzel a lehetőséggel, leggyakrabban azért, mert nem szívesen fordulnak orvoshoz.

Azonban talán az orvosi kezelésnél is fontosabb lehet az életmódváltás, amit persze sokan nem engedhetnek meg maguknak. Még ennél is fontosabb talán az, hogy őszintén meg tudjuk beszélni a párunkkal a problémát és közösen próbáljunk megoldást találni. Ha már képesek vagyunk beszélni róla, akkor él a remény, hogy megszületik a megoldás is.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása