Egészen sajátos módon próbálja fogyasztásra sarkallni vendégeit egy japán étterem. A tulajdonos döntése szerint aki nem eszi meg az utolsó falatig a ház specialitását, az büntetést fizet.
Meglehetősen sajátos szabályt hozott a sapporói Hachikyo étterem, amelynek tulajdonosa úgy döntött, aki megrendeli a ház specialitását, a tányér rizst a tetején lazacikrával, annak kötelezően az utolsó falatig el is kell azt fogyasztani. Aki mégsem eszik meg mindent, annak meghatározott összeget rá kell fizetnie az eredeti árra.
A meglehetősen sajátos döntés rögtön érthetőbb (és elgondolkodtató) lesz, ha eláruljuk, az így befolyó összeg a lazacot kifogó halászoknak megy.
Egy blogger szerint a menün azzal érvelnek, hogy a halászok olyan rossz és veszélyes körülmények között dolgoznak, amely elismerést és munkájuk megbecsülését érdemli meg.
A hálát és a megbecsülést úgy lehet a legjobban kifejezni, ha nem hagyunk ott semmit a tányéron a körülbelül 4500 forintnyi jenbe kerülő tsukko meshiből. Más kérdés, hogy a pincér szerint elég ritkán fordul elő, hogy a vendégek otthagynák a ház specialitását.
Az ötlet egyébként nagy sikert aratott, olyannyira, hogy a tulajdonos már közölte, áprilisban Tokióban újabb éttermet nyit.
Kérdés, hogy inkább reklámfogásról vagy valódi elkötelezettségről van szó, egy biztos: fontos dologra hívja fel a figyelmet.