Kívül tágasabb

Hol alszanak a világ gyerekei?

2013.02.10. 06:51, Kívül tágasabb , 1 komment

Sokat elárul egy gyerek életkörülményeiről az, hogy hol tudja álomra hajtani a fejét. Ki tudja-e pihenni magát nyugalomban, vagy esetleg nincs is egy külön helyiség, ha nem is neki személyesen, de ahol nem nyüzsög körülötte az élet, akkor is, amikor az alvás lenne az igazi cél.

cím_71.jpg

A képek James Mollison író és fotós kötetéből származnak, melynek címe „Ahol a gyerekek alszanak". Nézzük miről is mesélnek ezek a fotók?

Azt azért elöljáróban eláruljuk, hogy a posztban szereplő gyerekek szélsőséges körülmények között, és családi helyzetekben élnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs rengeteg gyerek ilyen helyzetben, és persze már az is elég baj, ha egy van, ugyanakkor ezt a „körképet" nem lehet átlagosnak vagy jellemzőnek tekinteni. Egy átlagos családban élő, átlagos gyerek – már ha van ilyen – kimaradt ebből a válogatásból.

Risa (15 éves), Kyoto

Risa kép.jpg

Risa ágy.jpg

Risa 13 másik nővel él együtt egy teaházban, Kyotóban, ahol gésának tanul. Azután döntött így, miután a TV-ben látta őket. Minden nap órákig gyakorolja a teakészítés tudományát, éneklést, táncot. Ő Japánban a legfiatalabb gésa-jelölt. Havonta mindössze két nap szabadsága van.

Dong (9 éves), Kína

Dong kép.jpg

Dong ágy.jpg

Dong testvéreivel és szüleivel osztja meg a szobáját, aminek faláról Mao Ce-tung mosolyog egy plakátról. Dong családjának éppen annyi földje van, hogy rizst és cukornádat biztosítson a megélhetésükhöz. Dong ingyen tanulhat, de szüleinek ki kell fizetniük az egyenruháját. Ha nagy lesz, rendőr szeretne lenni, hogy elkapja a tolvajokat.

Alex (9 éves), Brazília

Alex kép.jpg

Alex ágy.jpg

Alex Rio de Janeiróban az utcán él. Nem jár iskolába, koldul, vagy lop, hogy megszerezze a betevőt. Szipuzik és általában éjszakára sincs tető a feje fölött, padokon vagy kidobott kanapékon alszik. Családját csak alkalmanként látja.

Névtelen (9 éves), Libéria

Névtelen kép.jpg

Névtelen ágy.jpg

A kisfiú nevét saját biztonsága érdekében nem lehet nyilvánosságra hozni, mert gyerekkatona volt a libériai háborúban. Azért lett katona, mert pénzt és ételt ajánlottak neki. Egy gyerekkatonáknak létrehozott árvaházban él, három bátyja van, és tanár akar lenni.

Yiftach, (10 éves), a megszállt palesztin területek

Yiftach kép.jpg

Yiftach ágy.jpg

Yiftach az apja által épített faházban él egy izraeli telepes kolóniában. Yiftach-t érdekli a napenergia és a természet, amikor felnő, az izraeli hadsereg pilótája szeretne lenni. Apja állandóan fegyvert hord magával, mert úgy érzi gyerekei nincsenek biztonságban a közelben élő palesztinoktól.

Douha (10 éves), Hebron

Douha kép.jpg

Douha ágy.jpg

Douha egy palesztin menekülttáborban él, mert családja házát leromboltatta az izraeli kormány, büntetésül azért, mert bátyja egy öngyilkos merényletben 23 izraeli civil életét oltotta ki. Dohua bátyja képét tartja a szobája falán.

Netu (11 éves), Katmandu

Netu kép.jpg

Netu ágy.jpg

Netut szülei Indiából küldték Nepálban élő nagynénjéhez, mert még elegendő ételt sem tudtak az asztalra tenni. Sajnos a nagynéni sem él sokkal jobb körülmények között, így Netunak koldulnia kell. Egy kalyibában él, amit 11 másik családtaggal oszt meg.

Roathy (8 éves), Kambodzsa

Roathy kép.jpg

Roathy ágy.jpg

Roathy és családja egy szeméttelepen él, ahol a hulladékból tákoltak össze egy kunyhót maguknak. A kisfiú ágya autógumikból van. A szeméttelepen 5000 ember él, akik egyben ott dolgoznak, sőt még bérleti díjat is fizetnek a lakhatásért. Fém italos dobozokat és üvegeket gyűjtenek, amit eladnak az újrahasznosító üzemnek.

És akkor álljon itt a végére egy ellenpont, amit akár tendenciózusnak is vélhetnénk, bár a többi gyerek élete önmagában, ellenpontozás nélkül is éppen elég szörnyű.

Jasmine (4 éves), Egyesült Államok

Jasmine kép.jpg

Jasmine ágy.jpg

Az ágy Hamupipőke tökből átalakult hercegnői hintóját mintázza. Jazzy három bátyjával és szüleivel él egy nagy házban, Kentuckyban. Szobája tele van a gyermekszépségversenyeken nyert koronákkal. Minden hétvégén van egy ilyen verseny, aminek a költsége 1000 dollár körül van. A kislány szereti, ha hercegnőként bánnak vele, és rocksztár szeretne lenni, ha megnő.

Akkor hogy is állunk a sztereotípiákkal?

Vagy éppenséggel elgondolkodtató, hogy ennek a kislánynak is éppúgy hiányozhat a gyerekkora, mint a többeknek, csak nem a nyomor, árvaság, vagy háború, hanem éppen a túlzott szülői elvárások miatt?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása