Kívül tágasabb

Minden idők legnagyobb hóviharai

2012.02.05. 02:08, Kívül tágasabb , 1 komment

Hát esett és esik egy kis hó Magyarországon, amitől most mindenki oda van, meg vissza. A legnagyobb hidegeket bemutató posztunk után folytatjuk a pánikkeltés ellen folytatott kereszteshadjáratunkat. Ezúttal a történelem legnagyobb havazásai közül mutatunk be párat, csak hogy lássuk: azért ennél jócskán volt durvább is.

A Nagy Hóvihar, 1888

A Nagy Fehér Hurrikánként is ismert hóvihar 1888-ban csapta meg kegyetlen erővel az Egyesült Államok északkeleti részét, pillanatok alatt méternél is magasabb hóval takarva be (a rekord 127 centiméter volt). New Yorkot ráadásként 75 kilométer / órás szélvihar is boldogította, na meg egy nagyon komoly árvíz, amikor a leesett hó elolvadt. Mivel a tűzoltóság is gyakorlatilag lebénult, csak a ház- és lakástüzek okozta kár elérte a 25 millió dollárt. A viharban 400 ember veszítette életét, ebből csak New Yorkban 200.

A nagy havazás, 1717

Maradjunk is egy kicsit még az Egyesült Államok északkeleti részén, ahol a 18. század első felében is okozott súlyos tragédiát az ítéletidő. Egészen pontosan 1717 februárjában és márciusában, amikor egészen elképesztő mennyiségű hó szakadt az ott (ami jelen esetben elsősorban Bostont és Philadelphiát jelenti) nyakába. Ne feledjük, ekkoriban a legfőbb közlekedési eszköz az ember lába és a ló volt, így aztán menekülni sem volt hogyan és hova. A hóátfúvások nemritkán 7,5 méteres (!!) hótorlaszokat emeltek, teljes épületeket temetve maguk alá – a benne lakókkal együtt... Akik szerencsések voltak az emeleten vagy a tetőn keresztül el tudtak menekülni, akik nem... Tulajdonképpen nincsenek pontos adatok az áldozatok számáról, hiszen majd' 300 éve meglehetősen pontatlanok voltak még a nyilvántartások.

Tibet, 2008

Némileg talán meglepő Tibet szereplése, hiszen a klíma meglehetősen száraz arrafelé, így olyan meglepetésszerű, hatalmas havazások sem nagyon fordulnak elő. Így aztán a 2008 októberében lecsapó hóvihar komoly drámát jelentett. A hóréteg vastagsága másfél nap folyamatos hóvihar után egyes helyeken elérte a 180 centimétert. Épületek dőltek össze, heten meghaltak, miközben a mentőalakulatok erejük megfeszítésével próbálták megtisztítani az utakat és ételt, valamint gyógyszert eljuttatni az elzárt településekre.

Az Évszázad Vihara, 1993

Aligha túlzás a jelző, hiszen az 1993 márciusában lecsapó elemi erejű vihar gyakorlatilag egész Észak-Amerikát, valamint Közép-Amerika nagy részét is elérte, egyes helyeken másfél méternyi havat produkálva. A vihar középpontja az Egyesült Államok keleti partja és Kuba volt, ahol hurrikán és tornádó és boldogította az ott élőket. A viharban 300 ember veszítette életét.

Fegyverszünet Napi hóvihar, 1940

Első ránézésre furcsán hangzik fegyverszünetről beszélni 1940-ben, értelemszerűen itt az I. világháborút lezáró szerződés aláírásának emlékére tartott napról van szó. Esetünkben azonban persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy 1940-ben ezen a napon (azaz november 11-én) hatalmas hóvihar tombolt az amerikai Közép-Nyugaton, elsősorban Minnesota, Illinois, Wisconsin és Michigan államokban. Egyes területeken a lezúduló hó vastagsága elérte a 70 centit, amit 130 km/órás szélvihar kísért, összesen 154 ember életét követelve. Az ítéletidő ráadásul a kacsavadászati szezon kellős közepén csapott be, így az áldozatok közt 25 vadász is volt. A leginkább tragikus történet azonban mégis azé a 66 emberé, akiket a Michigan-tavon ért a vihar és a lezúduló hó súlya a széllel párosulva egyszerűen elsüllyesztette az őket szállító 3 teher- és két kisebb hajót.

Irán, 1972

Az Iránt 1972 februárjában elérő ítéletidőről meglehetősen keveset tudunk, egy dolog biztos: a megközelítőleg 4000 (!!) halálos áldozat miatt ez alighanem minden idők egyik legkíméletlenebb hóvihara. A korabeli tudósítások szerint (már amennyi egyáltalán megjelent) teljes településeket tüntetett el az ítéletidő. A legrosszabb helyzet Ardakan városában és a környező településeken alakult ki, melyek között volt olyan, ahol egyetlen túlélőt sem találtak... A török határ közelében fekvő Sheklab falu 100 lakosát például 8 méteres (!) hó temette maga alá.

Quebec, 1998

Tragikusan kezdődött 1998 Ontario és Quebec lakosai számára, hiszen a január 4-től 10-ig tomboló viharban 2,5 millió ember maradt áram nélkül majdnem egy teljes hétig. A kanadai történelem legnagyobb természeti katasztrófájának tartott vihar körülbelül 1 milliárd dollár kárt okozott.

Kína, 2008

Az elmúlt fél évszázad legkegyetlenebb tele köszöntött Kínára 2008 januárjában, amikor a hóvihar ráadásul éppen a kínai újév idején csapott le. A közlekedésre a kaotikus is enyhe jelző, ami nem is csoda, ha belegondolunk, hogy 178 millió (!!) ember volt úton az újévi ünnepségek miatt. A hatóságok hiába próbálták meg kétségbeesetten figyelmeztetni az embereket, hogy ne induljanak útnak, a család az család... több tucat ember veszítette életét az utakon. Rengeteg épület összedőlt, sokan lelték halálukat a rájuk omló tető alatt. A becslések szerint 223 ezer otthon vált teljesen lakhatatlanná, míg 862 ezer megrongálódott. Egyes források szerint a halálos áldozatok száma elérte a 129-et.

Nagy Tavak, 1913

Azt már az eddigiekben is láthattuk, micsoda károkat képes okozni egy-egy hóvihar, ám ha ehhez még hozzáadunk egy kis ciklont is – nos, akkor megkapjuk az 1913-mas, a Nagy Tavak környékét elérő katasztrófát. A helyzetet nehezítette, hogy a meteorológusokat is meglepetésként érte az érkező vihar, melyben 250 ember veszítette életét. Tizenkilenc hajó teljesen megsemmisült, a 10 méter magas hullámok sok matrózt sodortak magukkal. A helyzetet nehezítette, hogy bár az ilyen erejű viharok általában „csak” 4-5 óra hosszat tartanak, ebben az esetben 16 órán keresztült tombolt.

A Gyerekek Hóvihara, 1888

Ha 1888-ban kezdtük, fejezzük is be akkor. Ha volt valaha tragikus év havazás szempontjából az Egyesült Államokban, akkor az mindenképpen 1888 volt. A Nagy Fehér Hurrikán ugye márciusban csapott le, ám két hónappal korábban, rögtön az év elején volt egy másik hóvihar is, amely ráadásul teljesen váratlanul csapott le Nebraskára és a Közép-Nyugatra egy kifejezetten kellemes, januárhoz képest meleg napon. Éppen a jó idő miatt sokan voltak a szabadban, amikor teljesen váratlanul a sarkvidéki eredetű levegő északról betört és összekeveredett a délről érkező nedves levegővel, pillanatok alatt hatalmas hóvihart eredményezve. Az eredmény: 230 halálos áldozat, legtöbbjük éppen az iskolából hazafelé tartó gyerek, akik közül sokan egyszerűen megfagytak.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása