Kívül tágasabb

Freddie Mercury árnyéka

2011.09.24. 22:06, Kívül tágasabb , 1 komment

Idén 40 éves minden idők egyik legsikeresebb rockzenekara, a Queen. Ezen alkalomból jelent meg most egy fotóalbum, és egy interjú is a nyilvánosan ritkán megszólaló gitárossal, Brian May-jel.

 

Sok, eddig nyilvánosságra nem került fénykép is található abban a könyvben, mely a beszédes „A Queen 40 éve” címet viseli, és melyben láthatóak a zenekar tagjainak személyes relikviái is.

A kerek évfordulóval persze sok minden jár, ünnepségsorozat, és egy hatalmas turnét is szerveznek Queen Extravaganza Live Tour néven, amire egy teljesen új, öttagú bandát akarnak összeállítani.

„Rendkívül látványos lesz. Lesz pár sokkoló rész benne és hatalmas meglepetések. Királyi ünnepe lesz a rocknak” - mondta Roger Taylor dobos. (További érdekességek és egy fantasztikus hangú fiatal énekes kattintás után itt.)

Bár lemez is jelent meg azóta és a zenekar turnézik is, talán nem túlzás azt állítani, hogy a Queen érdemi története Freddie Mercury 1991-es halálával véget ért. (Ha túlzás, akkor majd a kommentekben úgyis kapunk a fejünkre.)

Mercury árnyékot vet

Nem csoda hát, hogy amikor az együttes gitárosa, Brian May (a képen 1963-ban legendás, saját kezűleg készített gitárjával) nagy ritkán interjút ad, mindig megkapja a „milyen volt Freddie-vel dolgozni?” kérdést, amiből bevallása szerint már nagyon elege van.

„Néha úgy érzem, képtelen vagyok még egy visszatekintő műsorban részt venni, különben belebetegszem” - nyilatkozta a minap a Daily Telegraph brit lapnak.

Ami a Queen sikerének egyik titka volt, ugyanaz a tagoknak néha nagyon kemény kihívást jelentett: az énekes Freddie Mercury árnyéka. Így volt ez már a legnagyobb sikerek idején is, amikor a sajtó „nagy része éppen hogy tudatában volt annak, hogy az együttesnek más tagjai is vannak” (mondta akkor némi keserűséggel hangjában Brian May) és halálában ez az árnyék még nagyobbra nőtt.

„Azok, akik akkor kigúnyolták, kinevették, hirtelen hatalmas látnoknak kezdték láttatni, már-már isteni magasságokba emelve a halálát követően” - emlékezik vissza most a gitáros. (A fenti kép a zenekarról készült első közös, hivatalos fotó. A felvétel Freddie Mercury londoni, Holland Roadon fekvő lakásában készült.)

„Nagyon érdekes, amikor olyanok, akik nem is ismerték, hirtelen a barátodról kezdenek neked mesélni. Freddie egy különleges ember volt, de ember volt” - teszi hozzá Brian May.

Elmaradt elismerés

A zenész nem akarja rózsaszín felhőbe burkolni a zenekar történetét, és az is látszik: zavarja, hogy nem mindig kapja meg a kellő elismerést a Queenben végzett zeneszerzői, előadói munkájáért.

Alighanem igaza is van, hiszen olyan maradandó slágerek fűződnek a nevéhez, mint a We Will Rock You, a Fat-Bottomed Girls vagy az I Want It All.

Brian May nem tagadja, voltak periódusok az életében, amikor szívesen teljesen maga mögött hagyta volna a Queen-korszakot, főleg Mercury halála után: „Volt pár év, amikor nem akartam a Queenben lenni. Önmagam szerettem volna lenni, visszaszerezni az önazonosságom”.

Aztán egy idő után rájött, hogy ezek az érzések alighanem a gyász korszakához tartoztak, és akkor már képes volt elfogadni, hogy a Queen mindig is élete része lesz. „Mint amikor építesz egy gyönyörű házat, aztán egy nap kiköltözöl, de azért időnként még elgyönyörködsz benne. Csak egyszerűen már nem akarsz ott lakni” - fogalmazott.

A Queen még élő három tagjából (a képen Freddie Mercury 1991 februárjában, az I'm Going Slightly Mad forgatásán, a londoni Limehouse Studiosban) ketten aktívan ápolják a banda örökségét, viszont az 1997-ben visszavonult basszusgitáros John Deaconnel alig tartják a kapcsolatot. „Közöljük vele, hogy éppen mit csinálunk, ő meg visszaüzen, hogy rendben van-e a dolog” - fogalmaz Brian May.

Az éppen futó projektek között (a már fent említett tehetségkutatóval kombinált turnén kívül) szerepel az immáron 10 éve nagy sikerrel futó musical, a We Will Rock You, tervben van egy film (melyben Sacha Baron Cohen játszaná Freddie Mercury-t) és a régi lemezek újbóli megjelentetése egy új kiadónál.

 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása