Kívül tágasabb

Így lopnak ők

2011.08.26. 08:51, Kívül tágasabb , komment

Lássuk be, bőven van még mit tanulnunk másoktól, legalábbis ami a jóhiszemű emberek átverését, pénzük előcsalogatását illeti. Vigyázó szemünket az Egyesült Államokra vetjük, ahol a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kapcsán létrejött (ál)jótékonysági szervezetek miatt áll a bál. 

Hamarosan tíz éve lesz, hogy 2001. szeptember 11-én terroristák megtámadták az Egyesült Államok több szimbolikus épületét, a Világkereskedelmi Központba becsapódó repülőgépek látványa túlzás nélkül sokkolta az egész világot.

A támadást követően több száz jótékonysági szervezet jött létre, hogy a maguk módján valamilyen emléket állítsanak a támadások áldozatainak. Ezek többsége természetesen jó szándékú, tisztességes, minden fillérrel elszámoló társaság. De...

Az Associated Press hírügynökség vette a fáradtságot, megvizsgálta 325 jótékonysági szervezet működését és meglehetősen érdekes dolgokra bukkant. Ezekből szemezgetünk most (az AP összefoglalója itt olvasható el). 

Lepel helyett tóparti villa

Az Arizonában élő Kevin Held például gondolt egyet és meghirdette, hogy egy 25 futballpálya méretű lepellel szeretne emléket állítani az áldozatoknak. Mit mondjunk, elég sikeresen győzködhette az embereket, mert összesen 713 ezer dollárt (135,5 millió forintot) gyűjtött össze. A pénzből gyorsan adott magának 175 ezer dollárnyi (33 millió 250 ezer forintnyi) fizetést, heti 200 dollár (38 ezer forint) autóhasználati díjat, de fizetett bérleti díj visszatérítést és meg nem nevezett kölcsönöket is adott.

A férfi bevallása szerint egy katolikus pap a szervezet elnöke – más kérdés, hogy erről maga az érintett nem tud... Kevin Held viszont hamarosan egy tóparti, 660 ezer dollár (125,4 millió forint) értékű, öt hálószobás házba költözik.

Ja, és hogy mi lett a hatalmas emléklepellel? Nos, a „több száz lefestett lepel dobozokba csomagolva található egy raktárban”.

A zászló-biznisz

Kevin Heldhez képest a connecticuti John Michelotti kispályás, hiszen ő „mindösszesen” 140 ezer dollárt (26,6 millió forintot) tudott összekaparni a Tisztelet Zászlója / Hősök Zászlója (fenti képünkön) projektre. A férfi gyakorlatilag a teljes összeget saját kereskedelmi vállalkozása beindítására használta fel. A cég (minő meglepetés) a 9/11-es elhunytak neveit tartalmazó zászlókat forgalmaz és készíttet – Kínában... 5 dollárért darabját... és Amerikában adja el 20 dollárért „segítsük meg az érintetteket” felkiáltással.

A dolog apró szépséghibája, hogy eddig egyetlen centet sem adományozott – de saját bevallása szerint hamarosan arra is sort kerít. Egészen pontosan a 20 dollárból 70 centet jótékonykodik majd el, 19 dollár 30 centet pedig megtart. Erre mondják pestiesen: ügyes...

Tiszteletes úr, a „rossz menedzser”

Jöjjön akkor egy igazi nagymenő, méghozzá a New York-i Ground Zerótól nem messz található kápolnában működő Carl Keyes tiszteletes. Ő csekély 4 millió dollárt (760 millió forintot) gyűjtött eddig össze egy keresztény televízió segítségével. Az Urban Life Ministries névre hallgató jótékonysági szervezete eddig az összegyűlt pénzből összesen 670 ezer dollárt (127,3 millió forintot) használt fel. A maradék 3 millió 330 ezer dollár sorsát firtató kérdésre csak annyit mondott: semmi rosszat nem tettek, csupán „rossz menedzserek”. Ha csak úgy nem.

Elmotorozott meghatódás

Aztán akadt olyan is, aki saját hobbijára költi mások pénzét. Ilyen például a Harley-motorok megszállotja, Theodore Sjurseth, aki évről évre megrendezi a saját kis különbejáratú 9/11-es motoros emléktúráját. Jótékonysági alapja 2003 óta közel 2,2 millió dollárt (418 millió forintot) gyűjtött össze, aminek mindösszesen 20 százalékát fordította jótékony célra, a maradékból hotelszámlákat, étkezéseket fizetett az emléktúra résztvevőinek. (Mondjuk ő legalább majdnem arra fordította a pénzt, amit meghirdetett...)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása