Kívül tágasabb

Hét végnapjait élő nélkülözhetetlen dolog

2011.05.09. 08:20, Kívül tágasabb , 6 komment

Még pár éve is elképzelhetetlennek tartottuk nélkülük az életünk. Mégis, mára tisztán látszik, hogy a napjaik meg vannak számlálva. Vajon pár év múlva lesz-e még email? Asztali számítógép? Vonalas telefon? Vagy ne adj’ isten… de nem, ezt ki sem merjük itt mondani – de a poszt végén megtalálhatják!


Hét olyan tárgyat próbáltunk meg összegyűjteni (Liz Weston blogjára támaszkodva), amelyekről akár még ma is nehezen tudjuk elképzelni az életünk, de amelyeknek alighanem meg vannak számlálva a napjaik. Íme, a lista, tessék nyugodtan vitatkozni!

7. Email

Egyre gyakrabban halljuk (főleg a tinédzserekről), hogy az email egyik legnagyobb problémája, hogy túl lassú. Ezen a legtöbb, az internetkorszak előtt szocializálódott ember csak hüledezik, de igaz: az sms gyorsabb elérést biztosít (és még csak okostelefon sem kell hozzá), a közösségi oldalak pedig ma már egyszerűbbek a családdal, barátokkal való kapcsolattartásra. (Mi azért csendben javasolnánk, hogy néha nem árt személyesen is találkozni – de lehet, hogy nem vagyunk elég modernek…)

Sajnálatos és eléggé el nem ítélhető módon a hivatalos ügyintézés egy jelentős része még mindig papíron zajlik, így aztán az email sok szempontból két szék közt a pad alá esett – a hivatalos ügyekben még, a magánéletben már nem jó.

6. Asztali számítógép

Némi bepillantást engedünk a Kívül tágasabb műhelytitkaiba: ez a poszt egy PC-n készül, de már lassú is, öreg is, és nem is nagyon szeretjük, lassan megérett a leselejtezésre. (Csak meg ne hallja, mert lefagy…) Az viszont tény, hogy a laptopok, tabletek és okostelefonok korában az asztali számítógépeknek befellegzett.

A legnagyobb gond ezekkel a PC-kel, hogy nehezen mozdíthatók: a nagy és nehéz ház, a monitor, a billentyűzet, az egér, a kismillió drót és vezeték – nem, nem és nem. Elegünk volt, ki vele! Persze nem most rögtön, de még egy PC-t már biztosan nem veszünk. Ha hiányzik a nagy monitor, a külön egér, akkor mindezt egy laptophoz is csatlakoztathatjuk.

5. Kábel- vagy műholdas tévé

Lehet, hogy ez Magyarországra még kevéssé igaz, de például az Egyesült Államokban csak tavaly a kábeltársaságok 2 millió előfizetőt (!!) veszítettek el. Ennek egy részét nyilván a gazdasági válság miatt, de ettől eltekintve is tendencia, hogy főleg a fiatalok egyre kevésbé érzik szükségét az előfizetésnek.

Alighanem igazuk is van. Miért fizessen elő az ember olyan csatornákra is, melyeket sosem néz, amikor az interneten szinte minden elérhető – legálisan is. Lassan ez Magyarországra is igaz lesz, és akkor rossz világ köszönt a későn kapcsoló kábelszolgáltatókra.

4. CD és CD-játszó

Jó, most egyszerűsítettünk egy kicsit, mert tulajdonképpen ide tartoznak az MP3-lejátszók és az iPodok is. A szinte korlátlanul bővíthető okostelefonok korában miért költene valaki még külön fizikai hordozókra, amikor mindent magával vihet a mobilján is?

Igen, szinte halljuk a megszállott hangzásfetisisztákat, hogy ez nem olyan, és hogy a bakelit (sőt, az orsós magnó) az igazi, de őszintén szólva nekünk nagyon megfelel egy jobb minőségű mobil is. Jöhetnek a kövek! (És mehetnek a CD-játszók, MP3-mak és iPodok…)

3. DVD

Gyakorlatilag ugyanezt elmondhatjuk a DVD-re is, amit az internet nyír ki, a kis fényes korong meg követi a VHS-t és a Betamaxot a kukába. Bocs, de ez van!

A DVD sorsa már eldőlt, az viszont még nem, hogy a jövőben hogyan jutunk majd hozzá a betevő filmjeinkhez. A harc már-már epikus méreteket ölt, legalábbis a tengeren túl, de ne legyenek illúzióink, hamarosan mi is azon töprengünk majd, hogy a Netflixet, az Amazont, a Facebookot vagy a YouTube-ot részesítsük előnyben.

2. Vonalas telefon

Ez annyira egyértelmű, hogy szinte szégyelljük megemlíteni. Egy amerikai felmérés szerint (Pew Research) míg a 65 év felettiek 77, addig a 18-29 évesek 46 százaléka tartja nélkülözhetetlennek a vonalas telefont (őszintén szólva utóbbi arány minket kicsit meglep, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokan vannak). A mobilok esetében ez az arány 29 és 59 százalék, természetesen a fiatalabbak javára.

Az egyetlen dolog, ami a vonalas telefon mellett szól (legalábbis Amerikában) az a 911-es segélyhívás, mert az ilyen telefonok helyét akkor is be tudják azonosítani, ha a hívó fél nem tudja megmondani. Márpedig ilyen szolgáltatás mobiltelefonon egyelőre nincs (noha nyilván a cellainformációk ismeretében ez gyerekjáték lenne).

1. Televízió

Akármilyen döbbenetes is, a televízió már nem tartozik a szükséges háztartási eszközök közé (megint csak az Egyesült Államokról beszélünk). Évtizedek óta elképzelhetetlen volt tévé nélkül egy igazi átlagos háztartás (az autóval és a mosógéppel együtt rendíthetetlen helye volt), ám ez mára megváltozott.

A Pew Research felmérésében a válaszadók 42 százaléka állította, hogy az otthona elengedhetetlen tartozéka a televízió, ami a 2009-es méréshez képest 10, míg a 2006-oshoz képest 21 százalékpontos visszaesés! A 18-29 közötti korosztálynak kevesebb mint az egyharmada (29 százalék) állította, hogy szüksége van a tévére.

Némi ellentmondásnak tűnik, hogy ennek ellenére az átlagos amerikai háztartásban még mindig több tévé van, mint ember (2,86 tévé jut 2,59 emberre). Mégsem az, és itt ismét a világháló a ludas, hiszen már nem kell egy (mégoly lapos) doboz előtt ülnünk a nappaliban, ha tévét akarunk nézni, megtehetjük azt a laptopon, vagy a mobiltelefonon akár.

Így aztán ma már a számítógép vette át a tévé helyét, amennyiben a megkérdezettek 49, a 18-29 évesek 53 százaléka mondta azt, hogy nem tudna élni nélküle.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása