Kívül tágasabb

Minden idők legnagyobb bukásai

2011.04.27. 01:44, Kívül tágasabb , 4 komment

Emberek, akiknek mindenük megvolt, akik szakmájukban sikert sikerre halmoztak, mégis, a mennyországból a pokolba vezetett az útjuk. Sorstragédiák OJ Simpsontól Jerry Lee Lewisig.

OJ Simpson

Pénz. Hírnév. Nők. Az amerikai futball legendás sztárjának, majd később a filmvásznon is sikeres OJ Simpson tényleg mindent megkapott az élettől, amire csak vágyhatott. Aztán jött az emlékezetes gyilkossági ügy, és bár végül felmentették volt felesége, Nicole Brown és annak barátja, Ronald Goldman meggyilkolásának vádja alól, OJ Simpson nem nyughatott.

Pedig az ítélet kihirdetésekor szinte biztos volt, hogy a szerencse (és persze a sok pénzből alkalmazott sztárügyvédek sora) nem hagyta cserben. Ám szűk 15 évvel később mégis mindent tönkretett, amikor 2008-ban bűnösnek találták emberrablásban, rablásban, halált okozó fegyver használatában és 33 év börtönre ítélték, ahonnan legkorábban 9 év elteltével szabadulhat.

Ben Johnson

Aligha túlzunk, ha azt állítjuk, a kanadai vágtázó produkálta minden idők talán legnagyobb doppingbotrányát az 1988-as szöuli olimpián. Ben Johnson 1987-ben és az olimpia évében is egyszerűen legyőzhetetlennek tűnt, még legnagyobb riválisa, Carl Lewis sem. Ő volt az egyik, akit megelőzött az olimpián a 100 méteres férfi síkfutás döntőjében.

Három nappal később aztán robbant a bomba, amikor kiderült, hogy a tiltott anyagok listáján szereplő stanozololt találtak a vizeletében. Nem csak az olimpiai aranytól, hanem a világcsúcstól is megfosztották, neve pedig a doppingoló sportoló szinonimájává vált. (Más kérdés, hogy természetesen nem ő volt az egyetlen csaló, mást ne mondjunk, később ama bizonyos 88-as olimpiai döntő több résztvevője is csúnyán megbukott.)

Michael Carroll Van-e, ki e nevet ismeri? – tehetnénk fel a költői kérdést és a válasz alighanem jól megérdemelt nem lenne. Amiért ez az angol fiatalember mégis beférkőzik az igazi nagymenők közé, az végtelenül tanulságos története. Michael Carroll ugyanis még nem volt 20 éves, amikor 2002-ben közel 10 millió fontot (egészen pontosan 9,7 milliót, ez forintban 3 milliárdnak felel meg) nyert a lottón.

Talán mondanunk sem kell, hogy nekiállt két kézzel szórni a könnyen jött pénzt, kábítószerekre, autókra, ékszerekre, szerencsejátékra, prostituáltakra… Nem telt bele négy év és 2006-ban már börtönben ült, ahová garázdaság miatt zárták. Tavaly hivatalosan is csődöt jelentett, jelenleg munkanélküli-segélyen tengeti mindennapjait.

Richard Nixon Egy nagy ugrással (térben, időben és társadalmilag is) menjünk át az Egyesült Államokba, minden idők leghírhedtebb elnöki bukásáig. Pedig nem úgy indult, hogy ez lesz belőle. Mást ne mondjunk, Richard Nixon volt az a republikánus elnökjelölt, akit 1960-ban John F. Kennedy hajszál híján legyőzve jutott a Fehér Házba.

Nixon azonban nem adta fel és 1968-ban sikerrel is járt. Rendkívül csúnya bukása miatt talán kevéssé él kezdeményező, kifejezetten jó döntéseket hozó elnökként a köztudatban, holott gazdasági és környezetvédelmi téren is kifejezetten előremutató lépéseket tett, miközben enyhített a Szovjetunióhoz fűződő viszonyon is.

Aligha járunk messze az igazságtól, hogyha a Watergate néven elhíresült lehallgatási botrány nincs, Richard Nixon alighanem minden idők egyik legsikeresebb amerikai elnökeként vonult volna be a történelembe. De volt, így azt a kétes dicsőséget mondhatja magáénak, hogy ő az egyetlen amerikai elnök, aki lemondásra kényszerült. Neve pedig mindörökre a politikai korrupció és a hatalommal való visszaélés szinonimája lett.

George Best Minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója már 27 évesen otthagyta csapatát, a Manchester Unitedet, abban a korban, amikor mások éppen a csúcsra érnek. George Best azonban addigra megjárta már a csúcsokat, de azt aligha gondolta volna, hogy milyen mélységekbe zuhan majd.

Már játékos korában is hírhedt volt az italozásairól, nőügyeiről és arról, hogy imádta a szerencsejátékokat – márpedig ez az életforma megtette a hatását. Aztán pedig már nem volt megállás: a 60-as évek csak a popsztárokéhoz mérhető népszerűségű ikonja folyamatosan száguldott lefelé a lejtőn, elsősorban alkoholizmusa miatt. George Best 2005-ben, 59 évesen hunyt el.

Gerald Ratner

Idén 20 éve, hogy Gerald Ratner gyakorlatilag egyetlen mondatával majdnem csődbe vitte a világ ékszeriparát. Az történt, hogy Nagy-Britannia egyik legjelentősebb ékszerészeti vállalatának vezérigazgatója egy beszélgetésen azt találta mondani, hogy az általuk árult ékszerek „sz..ok” és némelyike „olcsóbb, mint egy nagyáruházi rákos szendvics, de valószínűleg nem is olyan tartós”.

Amikor a mondat kiszivárgott, kis híján összeomlott az ékszerpiac, amelyből pillanatokon belül mintegy félmilliárd fontot vettek ki a befektetők. Aztán persze valahogy túlélte, de az egy évvel később, 1992-ben posztjáról távozó Ratner neve bevonult a köznyelvbe, azóta is, ha valaki hatalmas üzleti baklövést követ el, azt mondják, hogy „csinált egy ratnert”.

Jonathan Aitken Richard Nixon után újabb politikust van szerencsénk a listán szerepeltetni. Jonathan Aitken brit konzervatív miniszterként keveredett a szaúdiakkal folytatott, finoman szólva is kétes hátterű, némi fegyverkereskedést is tartalmazó ügyleteket.

Az ügy pikantériája, hogy amikor a Guardian brit napilap (közösen a Granada Televisionnel) kirobbantotta a botrányt, a politikus sajtótájékoztatót hívott össze és közölte, harcolni fog azért, hogy „kivágják az elfajzott és torz újságírás rákfenéjét az ország testéből az igazság egyszerű kardjával és a brit fair play megbízható pajzsa segítségével”. (Csodálatos mondat ez már önmagában is, bármely politikusnak dicséretére válna…)

Talán mondanunk sem kell, hogy a mondat erősen visszaütött rá. Jonathan Aitken beperelte a Guardiant és a Granadát – és vesztett, mert a médiumok bizonyítékokkal álltak elő. Ráadásul nem csupán vesztett, perbe is fogták hamis eskü és a bíróság félrevezetése miatt. Másfél év börtönt kapott, ráadásul csődbe is ment.

Jerry Lee Lewis

A szórakoztatóipar egyik jellemzője, hogy gyorsan kap fel és ejt el embereket, így aztán elég bőséges a választék a bukások esetében is, ám mi most egy 2011-ben talán nem túl kézenfekvő zenészt választottunk ki.

Az 1950-es években Jerry Lee Lewis egyike volt a legnagyobbaknak (a mai napig ő az egyetlen, akinek két száma is vezette a pop, R&B és country slágerlistát). Sikerei csúcsán, 1958-ban aztán olyan döntést hozott, amely örökre tönkretette a karrierjét. Feleségül vette 13 éves unokatestvérét – a kirobbant botrány akkora volt, hogy elsöpörte karrierjét is.

Ennek ellenére ma is aktív, 1986-ban beválasztották a rock and roll Hírességek Csarnokába, de két évvel később csődöt volt kénytelen jelenteni.

Andrew Fastow

Tíz évvel ezelőtt, 2001 elején az Enron az Egyesült Államok 7. legnagyobb vállalata volt, 40 országban 21 ezer alkalmazottal. Ugyanazon év decemberében már folyt a csődeljárás.

Az Enron azért jutott csődbe, mert kirobbanó sikerét finoman szólva is homályos pénzügyi műveletekre, kreatív könyvelésre építette (no és nem egyszer sima átverésre). Vezető pénzügyesként Andrew Fastow volt az, aki segített lezongorázni az ügyleteket, eltüntetni a befektetők elől a veszteségeket, meggyőzve őket arról, hogy minden a legnagyobb rendben, miközben az Enron akkor már több milliárd dolláros adósággal küzdött.

Persze ne gondoljuk, hogy Andrew Fastow nem szakította ki a maga részét ezekből az ügyletekből, hiszen több tízmillió dollárt keresett rajtuk. Más kérdés, hogy jelenleg nincs túl sok alkalma élvezni munkálkodása gyümölcsét, mert egyrészt hatéves börtönbüntetését tölti, másrészt 24 millió dolláros vagyonelkobzásra is ítélte a bíróság.

Richard Fuld Jr. A Lehman Brothers vezére 1993-tól kezdve maga volt Mr. Wall Street, a sikeres ember megtestesítője. Alig másfél évtized alatt több mint félmilliárd dollárt keresett fizetéssel, bónuszokkal és részvényopciókkal együtt.

Aztán elérkezett 2008 második fele, és a Lehman Brothers csődje máig tartó válságba taszította a világgazdaságot. Nem mintha Richard Fuld megúszta volna a dolgot. Anyagilag még inkább sikerrel járt, ám neve örökre összefonódott a válsággal, a CNBC például minden idők legrosszabb vezérigazgatójának nevezte.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása