Kívül tágasabb

A legtöbbet kereső médiamogulok

2011.04.06. 05:46, Kívül tágasabb , komment

Nem róluk szólnak a bulvárlapok pletykarovatai, az átlagos moziba járó, tévénéző, újságolvasó jó eséllyel még sosem hallott róluk. Mégis: ők mozgatják a szálakat és közben irdatlan pénzeket zsebelnek be. Ismerjék meg a legtöbbet kereső nagymenőket, a film és a médiavilág legfontosabb embereit!

Bob Iger

A Disney első embere túlzás nélkül szénné kereste magát a tavalyi pénzügyi évben, a fizetése, a részvénycsomagja, az opciói és a különböző bónuszai révén szerény 29,6 millió dollárt vihetett haza, ami majdnem 6 millióval több, mint előző évben. Ja, és mellesleg csekély 754 ezer dollárt is eltett még egyéb kiadásokra (például biztonságának garantálása és személyes utazások címén).

Pár keresetlen gondolatot azért megér médiakarrierje is, hiszen az idén 60 éves csúcsvezető időjósként (na jó, elegánsabban: meteorológusként) kezdte pályáját az American Broadcasting Company (ABC) kötelékében még 1973-ban és onnan építette fel magát és karrierjét. Mást ne mondjunk, ő volt az, aki meggyőzte az ABC-t, hogy tűzze műsorára David Lynch kultikussá vált sorozatát, a Twin Peaks-t.

Húsz évvel azután, hogy belépett a céghez, már az ABC hálózat elnöke volt, igaz, csak egy évig, mert 1994-ben a tulajdonos Capital Cities/ABC elnöke lett. 1996-ban a Disney megvette az egész vállalatcsoportot, majd 2000-ben kinevezték az anyacég élére. Azóta is ott keresi meg a zsíroskenyérre valót.

Phillipe Dauman

A világ egyik legnagyobb médiakonglomerátumának, a Viacomnak a vezére egy év alatt megduplázta a kompenzációs bevételeit, ami már önmagában sem csúnya eredmény, pláne akkor nem, ha azt is eláruljuk, hogy a vállalat új pénzügyi rendszerre állt át, ezért a 2010-es év csak 9 hónapig tartott.

Szegény Philippe Dauman a szeptember 30-val végződő pénzügyi évben összességében 84,5 millió dollárt talicskázott haza (az előző évi 34 millióhoz képest ez viszonylag rendes növekedés), ebből 54,3 millió volt az egyszeri részvényopció. Még ezt az összeget levonva sincs mit szégyellni a maradék 30,2 millión sem…

Jeff Bewkes

A Time Warner elnök-vezérigazgatója (fenti nagy képünkön balra) a Viacom első emberéhez képest jóformán a templom egerének számít, van egy olyan érzésünk, hogy a felesége nyüstöli is a rongyos 26,3 millió dollárnyi összbevétel miatt… Szinte halljuk: „Nézd meg, Jeff, az a Dauman mennyit vitt haza tavaly! Te miért nem tudsz ennyit keresni, amikor tőled függ az HBO, a CNN, a TNT, a Cartoon Network, a TBS, a Warner Bros. és a New Line Cinema?”…

Mit is tud felhozni mentségére szegény Jeff? Talán azt, hogy az összkompenzáció 34,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, vagy hogy az alapfizetése 1,75 millió dollárról kerek 2 millióra nőtt, vagy hogy a teljesítmény alapú bónuszai 12,1 millióról 14,4 millióra ugrottak…

Mike White

A PepsiCo éléről 2009 végén távozó és a DirecTV-hez igazoló Michael White összességében 32,9 millió dollárt vitt haza a 2010-es pénzügyi évben. Az egyik legnagyobb amerikai és latin-amerikai digitális kábeltévé-hálózat első emberének is kiugró éve volt, legalábbis a cég szerint ennek a tisztes összegnek egy jó része (több mint 9 millió dollár) egyszeri juttatás volt.

Rupert Murdoch

A News Corp. első embere (és az egyik leghíresebb médiacápa) az egyetlen rövid listánkon, aki tavaly kevesebbet keresett, mint egy évvel korábban. Kompenzációi egészen pontosan 6 százalékot zuhantak 16,8 millió dollárra. A cég ugyanakkor hasított, nem utolsósorban az Avatarnak és a feléledő hirdetési piacnak köszönhetően. Rupert Murdoch azzal is kilóg a sorból, hogy a fizetése a teljes bevétele felét kiteszi.

A világ egyik legbefolyásosabb embere, olyan médiabirodalom felett rendelkezik, mint kevesen. Övé a brit The Times és annak vasárnapi kiadása, a BSkyB, melynek pénzén az angol klubfutball a világ legjobbjai közé emelkedett, az Egyesült Államokban övé a befolyásos Fox-csoport, számtalan lap, de terjeszkedik Ázsiában és vannak érdekeltségei szülőhazájában, Ausztráliában is.

David Zaslav

A Discovery Communications vezérigazgatója igencsak jól végzi a dolgát, hiszen a vállalat részvényeinek értéke 2008 óta a négyszeresére nőtt, így nem csoda, hogy David Zaslav 42,6 millió dollárt lapátolt a bankszámlájára 2010-ben. Fizetése az aprópénznek számító 2 millió dollár, ez évek óta változatlan, ám a többi bevétele kétségkívül a szórakoztatóipari vezetők legfelső kasztjába emelte.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása