Kívül tágasabb

A parkoló elefánt és a túl hangos zene esete

2011.03.29. 19:06, Kívül tágasabb , komment

Ki gondolta volna, hogy az Egyesült Államokban az elefánt után is kell parkolási díjat fizetni? Vagy hogy van ország, ahol autó híján a kerékpártól tiltják el a nőket? Elképesztő szabályok és büntetések (nem csak) autósoknak a világ minden tájáról. Második rész.

Minisorozatunk első részében Európára irányítottuk vigyázó szemünket, és bemutattuk, milyen egészen elképesztő büntetésekre számíthatnak a figyelmetlen, vagy szándékosan szabályt sértő autósok például Hollandiában, Svájcban vagy éppen Finnországban. Meséltünk a 300 millió forintos gyorshajtási bírságról és a meggondolatlan orosz diplomatáról. (Nem azért mondjuk, de szerintünk annak, aki még nem olvasta, érdemes kattintani egyet…)

Ott fejeztük be, hogy Luxemburgban csakúgy, mint az amerikai Alabamában kötelező az ablaktörlő – viszont nem kötelező a szélvédő. Ha ezt az apró ellentmondást sikerült feldolgozni, akkor lendülünk is tovább, pontosabban maradunk az Egyesült Államokban, mert néha úgy tűnik, hogy az nem csak a demokrácia, hanem a hülye szabályok hazája is.

Egyesült Államok

A Kansasban található Derby rögtön figyelemre méltó hely, ahol érdemes vigyázni, hiszen már az, ha csikorgó kerekekkel lövünk ki, könnyen 30 nap elzárást eredményezhet. Az okokat ne kérdezzék, biztosan szeretik a csendet.

Georgia állam egy állandó veszélyforrás, hiszen ott már első alkalommal 1000 dollárunk (mintegy 200 ezer forintunk) bánhatja a gyorshajtást, nem is beszélve az akár 12 havi börtönbüntetésről is (ez komoly!). Egyébként Georgiában már azért is büntetnek, ha „a szükségesnél tovább” tartjuk nyitva a kocsi ajtaját. Hogy ez egészen pontosan mit jelent, és ki dönti el, az alapvetően azért legyen a helybeliek gondja. Bár ők biztosan tudják.

Négy évvel ezelőtt egy ohiói bíróság 16 és fél év börtönre ítélt egy Jess Brown nevű férfit, aki beismerte, hogy ittasan vezetett – immáron 20. alkalommal. A bíró tulajdonképpen jószívű volt, mert mellékbüntetésként még azt is kiszabhatta volna, hogy a férfinak táblával a nyakában kelljen szégyenkeznie bűnei miatt.

Autózzunk tovább Floridába, de lehetőleg elefántot ne vigyünk magunkkal, mert ha kikötjük egy parkolóórához, akkor utána is fizetni kell. Ne kérdezzék, miért, és miért éppen az elefánt a kiválasztott (mi van például a lovakkal, a zsiráfokkal vagy a kecskékkel?), de a törvény ezt mondja ki.

Ha már az állatoknál tartunk, Nevadában tilos az autópályán tevegelni (kérdés, eszébe jutna-e egyébként valakinek – így hogy törvény van rá, már lehet, hogy akad egy-két vállalkozó szellem), Philadelphiában pedig (és nagyon határozottan jelentjük ki előre, hogy ez nem vicc!) éjszaka közúton mérföldenként meg kell állni, fellőni egy világítórakétát, ellenőrizni, hogy nincs-e élő jószág az úton, majd ezt követően lehet továbbhajtani.

Massachusetts állam törvényei tiltják a taxisoknak munkaidőben a vezetőülésben a szerelmeskedést, viszont Milford városában ezt nem lehet betartatni, mivel törvényileg tilos belesni az autók ablakán. Kérdés, melyik a nagyobb törvényszegés…

Amerikát Oklahománál hagyjuk el, Clinton városában ugyanis tilos molesztálni az autókat. Bele sem merünk gondolni, hogy ez mit jelenthet…

Kína

A távol-keleti nagyhatalomban finoman szólva is megkérdőjelezhető a civil szabadságjogok helyzete, ugyanakkor a viszonylag alacsony alkoholhatárt ritkán alkalmazzák. Amikor viszont igen, akkor nincs kegyelem. Így járt az a jogosítvány nélkül négy embert halálra gázoló sofőr, aki tettét ráadásul a nagy országos közlekedésbiztonsági akció idején követte el. Halálra ítélték, ám a fellebbezést követően megúszta életfogytiglannal.

Szingapúr

A világ legtöbb országában a gyalogos élvez elsőbbséget, ám Szingapúrban még ennél is tovább mentek. Ott ugyanis törvényben tilos gépjárművel 50 méternél jobban megközelíteni a zebrán áthaladó gyalogost.

Észak-Korea

Ha már a világnak azon a felén járunk, nem hagyhatjuk ki Észak-Koreát sem. Mielőtt a kedves olvasó felhúzná a szemöldökét, hangot adva abbéli (egyébként a valóságnak megfelelő) meggyőződésének, hogy a kommunista diktatúrában gyakorlatilag nem létezik a motoros közlekedés, eláruljuk, hogy a találékony vezetés megoldotta ezt a problémát. Észak-Koreában ugyanis a nők nem biciklizhetnek(természetesen az alapvető emberi jogok sárba tiprásán túl) azért is kínos, mert jóformán ez az egyetlen, mindenki által elérhető közlekedési eszköz. Bár a törvényt nem tartatják be minden esetben, azért nem ritka, hogy a hatóság bünteti a mégis bringára pattanó nőket (az alábbi képen például nem...).

Szaúd-Arábia

Végül térjünk át a muszlim világba, kezdjük rögtön Szaúd-Arábiával, ahol a nők egyszerűen nem vezethetnek autót. Pont. Hiába a női jogvédő szervezetek erőlködése, a törvény változatlan: nő nem ülhet volán mögé.

Egyesült Arab Emírségek

A legtöbb arab országban egyáltalán nem megengedett az alkoholfogyasztás. Így aztán elképzelhető, mekkora büntetés jár, ha valakit ittas vezetésen kapnak. Még az olyan, a többihez képest liberális felfogású országban is, mint az Egyesült Arab Emírségek. Egy férfit például nyolcvan korbácsütésre ítéltek ittasan okozott balesetért.

Irán

A másik véglet Irán, ahol 2008 májusától akár egy év börtön is kiszabható gyorshajtásért (szelíden jelezzük, hogy bírói ítélet nélkül, azaz a rendőrség döntése alapján), vagy mindez kiváltható 74 korbácsütéssel. Csakúgy, mint Hollandiában, a perzsa államban is lefoglalható a szabálytalankodó sofőr járműve, és a helyi zsaruk nem is haboznak alkalmazni a törvényt. A 2010 végéig lefoglalt közel 3000 (egészen pontosan 2905) gépjárműből 1554-et (azaz több mint a felét) hangos zenehallgatás (!!!), 423-mat nem megfelelően öltözött női vezető, míg 55-öt kisállat szállítása miatt koboztak el.

Nem szeretnénk itt következtetéseket levonni, de egy tanulsága azért mindenképpen van rövid, kétrészes körképünknek: erősen ajánlott utazás előtt elolvasni a közlekedési szabályokat!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása