Kívül tágasabb

Egymilliárd dolláros kormányfői csodapalota

2011.02.15. 15:40, Kívül tágasabb , komment

Az orosz miniszterelnöknek épített kastélyban van kaszinó, amfiteátrum, több uszoda és toronyóra is. Aranyláncról nem szólnak a hírek.

Egy orosz üzletember azt állítja, dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy Vlagyimir Putyin személyes használatra építtetett egy 750 ezer négyzetméteres (nem tévedés, 750 ezer négyzetmétert írtunk!) olasz stílusú palotát a Fekete-tenger egyik kiemelt üdülőövezetében. Szergej Kolesnyikov erről a Novaja Gazeta egyik számában tárt elő bizonyítékokat.

Az üzletember azt állítja, az eredeti szerződést (melynek szerinte autentikus másolatát a lap le is közölte) még 2005-ben, Vlagyimir Putyin elnöksége idején írta alá Vlagyimir Kozsin, a Kreml ingatlanmenedzsere.

Mi szem szájnak ingere

A 74 hektáros birtokon elterülő ingatlannak saját szőlőültetvénye és helikopter-leszállója is van, de a pihenni vágyó kormányfőnek a rendelkezésére áll egy saját mozi, amfiteátrum, kaszinó, több uszoda, konditerem és egy óratorony is (nyilván hogy ne kelljen karórát hordania, bár Putyin közismerten rajong az órákért).

Szergej Kolesnyikov azt állítja, a terveket és az építőanyagokat személyesen Vlagyimir Putyin hagyta jóvá, az üzletember éppen ezért elnöki vizsgálatot sürgetett az ügyben Dmitrij Medvegyev államfőnek írt levelében.

„Palota épület a Fekete-tenger partján az orosz miniszterelnök személyes használatára. A dolgok állása szerint az építkezés 1 milliárd dollárba került. Az ehhez szükséges összegek jórészt korrupcióból, zsarolásból és lopásból származnak” – áll az elnöknek írt levélben.

Az üzletember szerint (akinek a magunk részéről nem jósolunk túl fényes jövőt Oroszországban, ellenben halkan jeleznénk, hogy akad még Mihail Hodorkovszkij mellett Szibériában…) Dmitrij Medvegyevnek hatalmában áll megmutatni az orosz embereknek, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, még Vlagyimir Putyin is.

A miniszterelnök szóvivője természetesen visszautasította a vádakat, csakúgy, mint Vlagyimir Kozsin, míg az államfő egyelőre nem reagált a feltételezésekre – legalábbis hivatalosan nem.

Nem akárki vádol

A képet jelentősen árnyalja, hogy Szergej Kolesnyikov nem egy átlagos üzletember. Állítása szerint egészen 2009-ig komoly szerepe volt az építkezésben, amikor azért távolították el, mert hangot adott nemtetszésének pár korrupciógyanús ügylet kapcsán. Az üzletember azt mondja, az építkezést egy állami vállalat bonyolítja, részben illegálisan átirányított állami forrásokból.

„Oroszország szégyene, hogy korrupt hivatalnokok palotákat építtetnek személyes használatra, amikor gyerekek halnak meg, mert nem jut pénz gyógyszerre” – fogalmazott az üzletember. A Kommerszant Dengi nevű orosz magazin éppen a múlt hónapban közölt cikket arról, hogy Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő összesen legkevesebb két tucatnyi (!!) palota, villa és udvarház birtokosa.

Politikai indíték?

Tavalyi vagyonbevallása szerint Vlagyimir Putyin éves jövedelme 130 ezer dollár (25 millió forint). Az elnöki pozíciót két cikluson át egyszer már betöltött kormányfő a hírek szerint esetleg ismét megméreti magát a jövőre esedékes választáson (az orosz törvények szerint háromszor egymás után senki sem lehet államfő, ám megszakítással igen). Éppen ezért támogatói szerint a mostani botránynak is inkább politikai vetületei vannak és már a jövő évi voksolással függ össze.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása