A brit kultúrkör meghatározó része a teázás, ami köré egyrészt egész szertartások épültek, másrészt a leghétköznapibb helyzetekben is mindig előkerül. Nehéz elképzelni, hogy a britek megszabaduljanak tőle.
Pedig akadnak, akik éppen ezért, de legalábbis a gazdaságosabb teafőzés mellett kampányolnak, arra hivatkozva, hogy a britek rengeteg vizet és energiát pazarolnak a teázásra.
A számok kétségtelenül elgondolkodtatók. A szigetországban élők ugyanis évente 28 (50 méteres) versenymedencényi vizet és 58 liternyi víz felforralásához elegendő energiát pazarolnak el a teafőzéskor – fejenként.
A „hibát” a brit teafőzési módszerben kell keresni, hiszen jellemzően dupla annyi vizet forralnak, mint amennyi az adott adaghoz kellene. A megkérdezettek 23 százaléka azt mondta, attól tart, hogy az ital vízköves lesz, ha nem tesz elég vizet a forralóba.
A britek ráadásul rengeteg teát isznak, egy átlagos szigetországi naponta 4 alkalommal főz, amivel szakértők szerint rengeteg energiát pazarolnak el, amihez hozzájárul a már említett túltöltés mellett az is, ha például közben nyitva van az ablak.
A felmérést az Utilita áramszolgáltató rendelte meg Energy High 5 kampányához. „Elsőre talán nem tűnik soknak, de érdemes belegondolni, mennyi vizet pazarolunk szerte az országba a teafőzéskor” – hívták fel a figyelmet.
A szakemberek szerint mindennek nem csak az egyes háztartások áramszámlájára van hatása, de szükségtelenül megterheli a rendszert is.
Szóval a teakorszak marad, de nem ártana ésszel főzni – Magyarországon is.
(Fotó: pixabay.com/dungthuyvunguyen)
A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.