Kívül tágasabb

Mi lesz Richard Bransonnal?

2020.08.18. 08:02, Kívül tágasabb , komment

A milliárdos vállalkozót nem kell félteni, kifejezetten szereti a kihívásokat, így nem fél új területekre merészkedni az üzletben sem. Azonban a koronavírus a Virgin Csoportnak is extrém megpróbáltatást jelent, hiszen a repülést és a turizmust is érzékenyen érintette a járvány, mely területeken a vállalatcsoport a leginkább érdekelt.

richard_branson_2_foto_instagram_com_richardbranson.jpg

A Virgin Atlantic múlt héten csődvédelmet kért, amíg végrehajt egy 1.5 milliárd dolláros feltőkésítési tervet, hogy megőrizze fizetőképességét a cég eddigi legsúlyosabb válsága közepette, adta hírül a CNN.

Richard Branson saját szigetét, a Necker Islandet is felajánlotta biztosítékként, hogy minél több állás meg tudjanak tartani a társaságnál. Végül azonban mégis 3500 dolgozóját kellett elbocsájtania, és a légitársaság londoni Gatwicken lévő bázisát is be kellett zárni. A cég ugyan továbbra is működik, de profitot 2022-ig nem várnak tőle.

Az űrturizmus nagyot szólhat, a földivel bajok vannak

A csoport egyéb cégeinél is zajlik az átstrukturálás. Branson 350 millió dollárt pumpált eddig összességében a vállalkozásaiba, és ez várhatóan nem a végösszeg. Éppen ezért az új kalandoknak most várhatóan kisebb tér jut.

Ennek ellenére 2020 fontos év lehet Branson űrvállalkozása, a Virgin Galactic számára. Valamikor a jövő év elején maga a cégvezér lenne az első űrturista a Virgin Galactic űrhajóján. Ha az út sikeres lesz, az sokakat elindíthat az polgári űrutazás irányába.

Egyelőre azonban a földi turizmust sem lesz könnyű újraindítani. Egy mostanában született felmérés szerint, ha kordában is lehet majd tartani a vírust, a hobbiból történő utazásokat a válaszadók 66%-a csökkentené a COVID utáni világban.

Richard Branson éppen februárban indította útjára luxus hajózási társaságát a Virgin Voyagest, amelynek az első hajója a Karib-térségbe indult volna áprilisban.

Azonban a koronavírus az óceánjáró businesst is kifejezetten rosszul érintette, hiszen sokan betegedtek meg éppen úton lévő hajókon. Az Egyesült Államokban szolgáltató hajózási cégek október 31-ig felfüggesztették működésüket, hiszen Amerikában a fertőzés továbbra is gyors ütemben terjed.

Ráadásul a Virgin hajóira a jegyek sem voltak éppen olcsók, 1600 és 19 000 dollár között, ami nem biztos, hogy a járvány okozta gazdasági helyzetben csábító lesz az utasok számára.

A szupergazdagok húzhatják ki a csávából

Ahogy korábban is említettük, a Virgin Csoport jelenleg egyetlen fénylő csillaga a Virgin Galactic, mely részvényeinek értéke 55%-kal emelkedett január óta. Annak ellenére, hogy Richard Branson több százmillió dollárt érő részvényt adott el a cégből, hogy egyéb vállalkozásait finanszírozni tudja.

Az első űrturistáknak viszonylag rövid, de igen látványos űrutazásra lenne lehetősége a tervek szerint, ahol néhány percig súlytalanul lebeghetnének a világűr határán, miközben kitekinthetnének a kozmoszba az űrhajó ablakain át. Egy jegy az útra nagyjából 250 000 dollárba kerül.

A cég közlése szerint június végéig mintegy 700 előlegbefizetést kaptak a reménybeli utasoktól. A válság ezt a szupergazdag réteget, amely megengedheti magának az űrutazást várhatóan nem érinti olyan érzékenyen, hogy lemondjanak egy ilyen lehetőségről.

A cég űrhajójának – a SpaceShipTwo-nak - egyik első civil utasa éppen Richard Branson lesz. Az űrjármű a pilótákkal együtt nyolc személy szállítására képes.

A milliárdos a rakétatechnológiában is gondolkodik a földi repülés felgyorsítására is. Ezek a szupergyors járművek rekordidő alatt szállítanák az utasokat a világ egyik nagyvárosából a másikba.

Ez a légiközlekedésnek is új irányt adhat, amely azonban szintén egy szűk, nagyon tehetős réteg számára lesz jó ideig elérhető. Ki tudja, az innovációnak gyakran éppen a krízis adhat löketet.

(Fotó: instagram.com/richardbranson)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek. 

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása