Kívül tágasabb

Így nyitnak újra az iskolák a világban

2020.05.05. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Egyre több olyan ország akad Európában és világszerte, ahol a járvány csendesültével újranyitnak az iskolák. Ami még akkor is felvet távolságtartási kérdéseket, ha az eddigi tapasztalatok alapján mintha a gyerekek talán kevéssé lennének kitéve a fertőzésnek.

kina_iskola_gyerekek_covid-19.jpg

Azokban az országokban, ahol a hatóságok úgy döntöttek, ismét lehet iskolába járni, hoztak bizonyos szabályokat is, melyekkel a Covid-19 ismételt belobbanását kívánják megakadályozni. Az alábbi összeállításban néhány országot emeltünk ki (a teljesség igénye nélkül) Európából és a világ többi részéből.

Norvégia

Norvégiában az általános iskolásokat engedték vissza az osztálytermekbe, természetesen szigorú irányelvek mellett. A szülők meghatározott időpontokban tehetik le és vehetik fel a gyerekeket az iskolánál, de az épületbe például nem léphetnek be. Az iskolákban az eddiginél is több kézmosót helyeztek el, a felületeket és a (kisebbeknek) játékokat naponta kétszer tisztítják.

Kortól függően a gyerekek három vagy hatfős csoportokat alkothatnak (az idősebbek lehetnek maximum hatan) és sok iskolában fehér vonalakkal, mosolygós arcokkal és egyéb jelzésekkel mérték ki a 2 méteres távolságot.

A kicsik nem vihetnek be hazulról játékot, egy-egy osztályban pedig maximum 15 gyerek lehet egyszerre.

Dánia

Dániában is újranyitottak az óvodák és az iskolák, utóbbiak esetében az első öt évfolyam. A gyerekeket arra kérik, hogy tartsák a távolságot egymástól, a játékidőt is széthúzták, emellett rendszeresen emlékeztetik őket arra, hogy mossanak kezet, illetve az épületbe lépve fertőtlenítsék a kezeiket.

Akadnak sulik, ahol egy asztalban csak egy gyerek ülhet, körülbelül 10 gyerekre jut egy tanár, az órákat pedig amikor csak lehet, a szabadban tartják, a diákokat megfelelő távolságra ültetve egymástól.

Az osztálytermekben is két méterre vannak egymástól az asztalok, egy gyerekre pedig 6 négyzetméternek kell jutni. A kilincseket, csapokat, asztalokat naponta kétszer fertőtlenítik.

Mind Norvégiában, mind Dániában a kisebbek mehettek vissza először az iskolába (Izlandon és Svédországban be sem zártak a sulik).

Németország

Németországban is fokozatosan nyitják meg az iskolákat, sok tartományban május 4-től. Vannak régiók (mint például Berlin), ahol az érettségizők és a vizsgázók is fokozatosan visszamehetnek.

A nélkülözhetetlen munkát végzők gyermekei egyébként sok helyen eddig is járhattak iskolába, ahol a norvéghoz hasonló, a távolságtartást segítő intézkedéseket léptettek életbe.

Kína

Kínában kissé mások az előírások, kötelező például a maszk viselése az iskolákban is, emellett a sulik körül testhőkamerákat helyeztek el, így mire a gyerekek belépnek, már lehet tudni, van-e hőemelkedésük.

Az ország keleti részében fekvő Hangcsou egyik iskolájában elég sajátos ötlettel „egyméteres sapkát” kell hordaniuk a gyerekeknek, melyről minden irányba kinyúló műanyag biztosítja a megfelelő távolság betartását.

Ezek azért már erősen elgondolkodtató rendelkezések, sokkal szigorúbbnak tűnnek, mint az európaiak, igaz, Kínában nem csak az alsó tagozatosokat engedték vissza.

Tajvan

Kínához hasonlóan Tajvanon is kötelező a maszkviselés a gyerekeknek és a tanároknak egyaránt, valamint különböző biztonsági ellenőrzéseken kell átesniük.

Az osztálytermekben az ablakokat ahol lehet, kinyitják, a szellőztetés megy és ha valamely iskolában kettő vagy több Covid-19 megbetegedés történik, akkor azonnal bezárják.

(Fotó: twitter.com/SixthTone)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása