Kívül tágasabb

Miért az olaszokat ütötte meg legjobban a járvány?

2020.03.19. 06:30, Kívül tágasabb , komment

Miközben a helyzet folyamatosan romlik Európában (és az Egyesült Államokban is), a világ döbbenten nézi miként omlik össze Olaszország. De miért éppen Olaszországot érinti ennyire rosszul az új koronavírus-járvány?

oiaszorszag_roma_foto_presstv.jpg

Az Egyesült Államokban és Európában meredeken nő a megbetegedések és a halálozások száma. Új kitörési gócpont lett Spanyolország, azonban még mindig Olaszországban a legrosszabb a helyzet, ahol szerda reggel már több mint 31 ezer esetet és 2500 halálos áldozatot tartottak nyilván.

Miért éppen Olaszországban ilyen rossz a helyzet?

Az Oxford Egyetem kutatói a Demographic Science című szaklapban közzétett tanulmánya szerint az ok kettős.

Egyrészt rendkívül elöregedett a társadalom (a második legmagasabb az átlagéletkor az egész világon), másrészt a fiatalok sokkal gyakoribb kapcsolatban vannak az idősekkel (szüleikkel, nagyszüleikkel), mint máshol.

Az olasz lakosság 23 százaléka elmúlt 65 éves (ugyanez az arány az Egyesült Államokban például 16 százalék), ami a társadalom struktúrájának megváltozásához vezetett.

„Ebben nagy szerepet játszott a termékenység gyors csökkenése, azaz miközben az olaszok tovább élnek, kevesebb gyermek születik” – hívta fel a figyelmet a tanulmányt jegyző demográfus és járványügyi szakértő, Jennifer Beam Dowd.

Az Oxford Egyetem oktatója szerint nehezíti a helyzetet, hogy a fiatalok közül sokan a szüleikkel és nagyszüleikkel élnek vidéki településeken, miközben bejárnak dolgozni olyan nagyvárosokba, mint Milánó.

A gyakori utazás a nagyvárosok és a kistelepülések között nagyban hozzájárulhatott az új koronavírus elterjedéséhez. A nagyvárosokban dolgozó és társasági életet élő fiatalok rengeteg emberrel kerülnek kapcsolatba, ahol könnyen elkaphatják a vírust, amit aztán hazavisznek.

Ráadásul a COVID-19 egyik jellemzője, hogy sokan tünetmentesek, így aztán könnyen megfertőzhetik az idősebb, kiszolgáltatottabb embereket. (Ezzel párhuzamosan a Wired cikke szerint a gyerekek valószínűleg azért kevésbé érintettek, mert a tüdejük kevésbé „károsodott” hosszú évtizedek fertőzései, allergiái, járványai és légszennyezése miatt.

Gyakorlati problémák

Rengeteg szó esik Magyarországon is arról, hogy ha tehetjük, ne találkozzunk idősebb szeretteinkkel, segítsünk nekik abban, hogy lehetőleg ne kelljen kimenniük az utcára, a bevásárlásokkal, stb.

Csakhogy vannak olyan részei a nyugati világnak (Afrikáról most ne is beszéljünk, ahol beláthatatlan problémák adódhatnak), ahol a helyzet még rosszabb is lehet, mint Olaszországban.

Ilyen hely például az Egyesült Államokban Florida, ami éghajlatának köszönhetően a nyugdíjasok kedvenc helyévé vált az elmúlt évtizedekben.

„Florida olyan, mint egy sokszoros Olaszország. Floridában nagyon kemény lesz a helyzet jóslatom szerint” – hívta fel a figyelmet Andrew Noymer, a University of California demográfusa.

Nem elég ugyanis, hogy Floridában rengeteg az idős, ők ráadásul szorosan összezárva élnek az idősotthonokban, azaz a távolságtartás ott még fontosabb lesz.

„Nem végzetszerű, hogy Floridában mindenképpen drámai helyzet alakuljon ki. Az érintkezések minimálisra szorításával meg lehet akadályozni a megbetegedések hirtelen emelkedését” – tette hozzá Andrew Noymer.

A japán példa

Ebben már csak azért is lehet valami, mert Japán már bebizonyította, hogy egy idős társadalom nem feltétlenül jelent pusztító járványt. Az ázsiai országban a lakosság 28 százaléka 65 év feletti, március 16-ig mégis 814 esetet regisztráltak és 24 áldozata volt a vírusnak (hasonlítsuk ezt össze a fent említett olasz adatokkal, a 31 ezer esettel és 2500 áldozattal!).

A különbség részben a tesztelésből adódik: Japán (Hongkonggal és Szingapúrral egyetemben) már a járvány terjedésének kezdetétől rengeteg tesztet végzett és nagyon szigorú utazási korlátozásokat vezetett be.

Szóval van miből okulni, akár még Magyarországon is.

(Fotó: PressTV)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása