Kívül tágasabb

Brexit: 7 dolog, ami változott és 7 dolog, ami nem

2020.02.01. 00:45, Kívül tágasabb , komment

Az Egyesült Királyság január 31-én közép-európai idő szerint éjfélkor kilépett az Európai Unióból. Történelmi jelentőségű pillanat volt, mivel korábban nem volt példa teljes jogú tagország távozására. Szombat reggeltől azonban - legalább még 11 hónapig - majdnem minden folytatódik ugyanúgy, mintha mi sem történt volna. De azért nem minden – lássunk 7 példát arra, ami változik.

downing_street_20200131_ejfel.jpg

Ami változott...

1. A brit EP-képviselők munka nélkül maradtak

Nem kevesebb, mint 72 brit képviselő maradt szombattól munka nélkül, hiszen az ország kilépésével ők is automatikusan elveszítették mandátumokat. Olyan ismert politikusok is vannak köztük, mint például a Brexit egyik nagy propagátora, Nigel Farage.

Ennek oka, hogy a brexit pillanatában az Egyesült Királyság minden uniós intézményből és ügynökségből távozik. Ez alól az Európai Bíróság a kivétel, melynek az átmeneti időszak végéig döntő szava lesz a jogi ügyekben.

2. Britek nélküli EU-csúcs

Ha a brit kormányfő szeretne részt venni az uniós csúcson, ahhoz meghívóra lesz szüksége. Értelemszerűen a brit miniszterek sem vesznek részt a rendszeres uniós találkozókon.

3. Rengeteg szó lesz a kereskedelemről

Az Egyesült Királyság tárgyalásokba kezdhet a világ bármelyik országával, olyan szabályok szerint kereskedve árukkal és szolgáltatásokkal, amilyet szeretne. Az Európai Unió tagjaként nem tárgyalhatott külön például az Egyesült Államokkal vagy Ausztráliával. A Brexit támogatói szerint e friss szabadság felpörgeti a brit gazdaságot.

Lesz mit letárgyalni az EU-val is, olyannyira, hogy a két fél közötti szabadkereskedelmi megállapodás mindkét fél számára kulcsfontosságú, hogy ne legyen szükség extra vámokra az átmeneti időszak lezárultával.

4. Megváltozik a brit útlevél színe

Több mint 30 évvel azután, hogy (mint minden uniós ország útleveléé) bordóra változott a brit dokumentum színe, visszakapja eredeti (pontosabban 1921-es bevezetésétől élő) kékségét. A váltást már 2017-ben bejelentette az akkori kormány.

Az év közepétől tehát minden újonnan kiállított brit útlevél kék lesz, természetesen az érvényességük végéig ugyanúgy használhatók lesznek a jelenlegi bordók is.

5. Brexit pénzérmék

Mintegy 3 millió 50 pennys érmét vertek a Brexit tiszteletére. Ezeken a január 31-i dátum mellett a „Béke, gyarapodás és barátság minden nemzettel” felirat látható. Ezek pénteken kerültek forgalomba.

Az érmét meglehetősen vegyes reakció fogadta, a maradást pártolók közül sokan közölték, nem lesznek hajlandók elfogadni. Érdekesség, hogy a kormány tavaly október 31-re is vert ilyen érméket, de azokat a kilépés csúszása miatt be kellett olvasztani.

6. Bezárt a Brexit-minisztérium

Nincs már dolga a brit-uniós tárgyalásokkal és a megállapodás nélküli kilépésre történő felkészüléssel foglalkozó minisztériumnak sem, így azt bezárják, az ott dolgozókat pedig vagy elengedik vagy másik munkát kapnak. A további szabadkereskedelmi tárgyalásokkal a Donwing Street, azaz a miniszterelnöki hivatal foglalkozik majd.

7. Németország nem adja ki állampolgárait az Egyesült Királyságnak

Ha egy német gyanúsított valahogyan hazajut, akkor az átmeneti időszak lezárultával a németek nem adják majd ki az Egyesült Királyságnak. A német alkotmány ugyanis megtiltja német állampolgárok kiadását, ez alól az Európai Uniót tagállamai kivételek.

…és ami változatlan maradt

1. Utazás

A repülők, hajók, vonatok ugyanúgy közlekednek majd, mint eddig. Az átmeneti időszakban az útlevélellenőrzés sem változik.

2. Jogosítványok és kisállat-útlevelek

Érvényességük végéig elfogadják mindkettőt.

3. Európai Egészségbiztosítási Kártya (EHIC)

Az EHIC minden uniós országban (emellett Svájcban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben) használható és ez így marad az átmeneti időszakban, természetesen ez igaz fordítva is, azaz az uniós polgárok is használhatják az Egyesült Királyságban.

4. Szabad költözés és munkavállalás

Egészen az átmeneti időszak végéig (ez ugye jelen állás szerint 2020. december 31.) ugyanúgy lehet szabadon költözni és munkát vállalni az Egyesült Királyságban, mint mostanáig. Természetesen a britek is költözhetnek és vállalhatnak munkát.

5. Nyugdíjak

Semmi változás, az EU-s országokban élő britek és a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok az eddigi módon kapják meg a nyugdíjukat.

6. Költségvetési befizetések

Ezen a téren sem változik semmi, az átmeneti időszakban az Egyesült Királyság ugyanolyan befizető marad, mint eddig, csak éppen a döntéshozatalban nem vehet már részt.

7. Kereskedelem

Kulcskérdés a kereskedelem, de az év végéig ebben sem lesz semmilyen változás. Igazán izgalmassá akkor válhat a helyzet, ha nem sikerül időben (vagy egyáltalán…) megkötni a szabadkereskedelmi megállapodást és anélkül zárul az átmeneti periódus – de ebbe inkább ne is gondoljunk bele.

(A BBC nyomán.)

A posztot a blog Facebook-oldalán kommentelhetitek.

(Fotó pixabay.com MIH83)

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és a Twitter-en!

Kívül tágasabb

A világ érdekes. Ha érdekel, mi történik a világban körülötted, akkor itt a helyed!

Hirdetés

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

Határátkelő

Nincs megjeleníthető elem

Utolsó kommentek

Innen szemezgetünk

  • BBC News
  • Telegraph.co.uk
  • the Guardian
  • The Independent
  • MailOnline
  • CNN
  • The New York Times
  • POLITICO
  • The Huffington Post
  • Gawker
  • Vanity Fair
  • New York Post
  • Drudge Report
  • EL PAÍS
  • Chinadaily US Edition
  • elmundo.es
süti beállítások módosítása